ΕλλάδαΕπικαιρότητα

“Λευκός κλοιός” ακόμα και στην Αττική το Σαββατοκύριακο

Ενα καιρικά δύσκολο Σαββατοκύριακο προβλέπεται για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ελέω της επερχόμενης κακοκαιρίας «Carmel», η οποία «υποχρέωσε» την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) να εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Κατά τις επιστημονικές προγνώσεις, η «Carmel» θα συνοδεύεται από μεγάλα ύψη βροχής, παρατεταμένες και ταυτόχρονα έντονες καταιγίδες, σφοδρούς άνεμους και σημαντικό ύψος κύματος.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε η ΕΜΥ επί του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης, το βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται το πρωί του Σαββάτου, με κέντρο της περιοχή της Ρόδου, κινείται νοτιοανατολικά προς την περιοχή της Κύπρου και βαθαίνει ως αποτέλεσμα της δυναμικής αστάθειας που επικρατεί στην μέση ατμόσφαιρα.

Στην Ελλάδα, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και τους θυελλώδεις ανέμους.

Αναλυτικότερα, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Παραλλήλως, από τις πρωινές ώρες της ίδιας μέρας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, ισχυρά φαινόμενα θα σημειωθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, καθώς και στην ανατολική Στερεά.

Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι Κυκλάδες.

Επίσης, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας, ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην βόρεια Κρήτη, τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Πότε και πού θα χιονίσει

Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις, η ΕΜΥ επισημαίνει ότι θα εκδηλωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία θα φτάσουν και στην Κρήτη.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου, ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900 μέτρα).

Το φαινόμενο θα εξασθενήσει σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Αλλο ένα στοιχείο της επερχόμενης καιρικής επιδείνωσης θα είναι οι ενισχυμένοι άνεμοι στο Αιγαίο, εντάσεως 7 με 8 και από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου τοπικά 9 μποφόρ, εντάσεις όμως που θεωρούνται συνηθισμένες για χειμωνιάτικη κακοκαιρία.

Πού βασίζει την ονομασία της η κακοκαιρία «Carmel»

Η συγκεκριμένη ονομασία της κακοκαιρίας βρίσκεται στον κατάλογο των ονομάτων των υφέσεων που προαποφασίστηκε από τους εταίρους που μετέχουν στο πρόγραμμα ονοματοδοσίας σημαντικών κακοκαιριών.

Αποτελεί το τρίτο όνομα του καταλόγου και είναι ονομασία που δόθηκε από την Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το όνομα «Carmel» παραπέμπει στο αντίστοιχο βιβλικό όρος και το όνομα συναντάται εκτός από το Ισραήλ και στη Κύπρο, μεταξύ του Μαρωνίτικου πληθυσμού.

Η οροσειρά, έχει χαρακτηριστεί απόθεμα βιόσφαιρας της UNESCO.

Εκεί βρίσκονται πολλές πόλεις, κυρίως η πόλη της Χάιφα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ.

Το όνομά του, σημαίνει φυτεία, οπωρώνας, ή κήπος.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα