Υπουργείο Εσωτερικών

«Η Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, έχει μετατραπεί διεθνώς σε χώρα – πρότυπο»

Τι είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στο συνέδριο του Economist

Στις ευκαιρίες που ανοίγει η διαχείριση της κρίσης του Covid19 στην Ελλάδα, που αντιμετώπισε με επιτυχία μέχρι σήμερα την πανδημία, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε παρέμβασή του στο Συνέδριο του Economist, με θέμα «The Silver Tsunami».

Εκτίμηση του κ. Θεοδωρικάκου είναι ότι δημιουργείται μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να μετατρέψει το brain drain σε brain gain και οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα μας τα προηγούμενα 10 με15 χρόνια, να επιστρέψουν και να γίνουν η γενιά της νέας ελληνικής επιτυχίας, τώρα που η Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, έχει μετατραπεί σε χώρα – πρότυπο διεθνώς και παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους της.
Ο κ. Θεοδωρικάκος κατέθεσε προτάσεις για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη χώρα μας από την επιτυχή διαχείριση της κρίσης, καθώς παγκοσμίως θεωρείται μια ασφαλής χώρα. Ευκαιρίες, οι οποίες στηρίζονται κυρίως στην προσέλκυση πολιτών από την Ευρώπη και απ’ όλο τον κόσμο για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, αξιοποιώντας είτε την τηλεργασία είτε για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.
Καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας, ο υπουργός Εσωτερικών θεωρεί την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των Δήμων, την εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επικεντρώθηκε και σε μια σειρά στοιχείων που αφορούν στις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στη δημογραφική εξέλιξη της χώρας και στην πορεία και στις προοπτικές της.
Οπως μεταξύ άλλων ανέφερε, «η συνεχιζόμενη κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει αποδείξει τον αιφνιδιασμό των κυβερνήσεων και των συστημάτων υγείας στον προηγμένο δυτικό κόσμο.
 

Και ενώ η Ελλάδα είχε πετύχει σπουδαία πράγματα στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής, από το τέλος του παγκοσμίου πολέμου μέχρι το 1995, από το 1995 και μετά η τροχιά για το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα -σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- είναι καθοδική και υποβαθμισμένη.

Τα στοιχεία της έρευνας του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του καθηγητή του κ. Κοτζαμάνη, δείχνουν ότι το 1995 οι Ελληνες βρισκόμασταν στη 2η υψηλότερη θέση μεταξύ των 15 χωρών του πυρήνα της Ε.Ε. και οι Ελληνίδες στην 7η θέση σε ό,τι αφορά στο προσδόκιμο ζωής. Σήμερα, έχουμε κατρακυλήσει οι άντρες στην 13η και οι γυναίκες στη 10η θέση.

Αυτό πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με την αντιμετώπιση δύο κυρίων ομάδων παθήσεων: τις παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος και του καρκίνου, που θίγουν τις ώριμες και μεγάλες ηλικίες κυρίως παγκοσμίως, αλλά το ίδιο ισχύει και στη χώρα μας. Γεγονότα, που σχετίζονται με ελλιπή διάγνωση, ανεπαρκή πρόληψη και περίθαλψη των χρόνιων παθήσεων. Στοιχεία, που ασφαλώς είναι πολύ ανησυχητικά και που θα πρέπει κανείς να τα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των εξελίξεων».


Παραλλήλως, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «η Ελλάδα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αντέξει αυτό που συνέβη στις περισσότερες χώρες του Δυτικού κόσμου. Η καραντίνα και η πανδημία επέφεραν σημαντικές μεταβολές στις κοινωνικές αντιλήψεις, αλλά και στην ικανότητα του κράτους να αλλάζει και να διαχειρίζεται κρίσεις και να διαχειρίζεται τις προοπτικές της χώρας για ένα καλύτερο αύριο. 

1) Αναδείχθηκε ως πρώτιστη αξία η ανθρώπινη ζωή και ως ισχυρότερος παράγοντας αυτός της ασφάλειας και της υγείας, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.
2) Αναδείχθηκε ξανά η αξία της οικογένειας και η αξία της διαγεννεακής αλληλεγγύης. Οι νέοι άνθρωποι θυσίασαν την ελευθερία τους για να προστατεύσουν τους γονείς και τους παππούδες τους.
3) Αναδείχθηκε και έγινε πράξη η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στη χώρα -στην Ελλάδα μέσα σε τρεις εβδομάδες έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει σε δέκα χρόνια- καθώς και η αξία και οι δυνατότητες της τηλεργασίας.

4) Μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, η εικόνα της πατρίδας μας μεταβλήθηκε τόσο στο εξωτερικό όσο και εσωτερικά. Το «μαύρο πρόβατο» της τελευταίας δεκαετίας για την Ευρώπη, μετατράπηκε σε θετικό πρότυπο».

 


 

Για να μην μένετε πίσω στην ενημέρωση, ακολουθήστε το inthecity.gr στα social media…

Βρείτε μας στο Facebook!

Βρείτε μας στο Twitter!

Βρείτε μας στο Youtube!

 

Close