ΕλλάδαΕπικαιρότητα

“Εφυγε” η Ευστρατία Μαυραπίδου, η “γιαγιά σύμβολο ανθρωπιάς” από τη Λέσβο

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή η Ευστρατία Μαυραπίδου, μια από τις τρεις εμβληματικές γιαγιάδες του μικρού χωριού Συκαμινέα Λέσβου, με συνολικά 140 κατοίκους.

Η φωτογραφία τους, το καλοκαίρι του 2015, να περιποιούνται στο λιμανάκι του όμορφου χωριού τους ένα βρέφος, ένα προσφυγόπουλο, παιδί μίας γυναίκας από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στο φιλόξενο νησί της Λέσβου, έκανε τον γύρο του κόσμου.

Μια φωτογραφία που αποτύπωνε την ανθρωπιά σε όλο της το μεγαλείο και την αφορμή να προταθούν ακόμη και για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2016.

Η Σκάλα Συκαμινέας Λέσβου, με πληθυσμό 140 κατοίκους

Οι τρεις γυναίκες συνέχισαν για μεγάλο διάστημα να κάνουν το ίδιο, προσφέροντας ό,τι μπορούσαν στους πρόσφυγες, όλο αυτό το διάστημα που το χωριό τους έγινε το επίκεντρο της προσφυγικής – ανθρωπιστικής κρίσης.

Από τις τρεις γιαγιάδες, πρώτη η Μαρίτσα Μαυραπίδου πέθανε τον Ιανουάριο του 2019 σε ηλικία 92 ετών, ενώ ζει η Αιμιλία Καμβύση, σήμερα 92 ετών.

Παιδιά προσφύγων από το Μικρασιατικό Μοσχονήσι και οι τρεις τους, αποτέλεσαν σύμβολο της αλληλεγγύης του λαού της Λέσβου στους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους -στην συντριπτικά μεγάλη τους πλειοψηφία- πρόσφυγες, που πέρασαν τη διετία 2015-2016 από τις απέναντι ακτές στο νησί.

Τις «γιαγιάδες της Λέσβου» είχαν επισκεφθεί και τιμήσει τον Νοέμβριο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και πέντε χρόνια αργότερα, τον Δεκαπενταύγουστο του 2020, η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Γιατί λες μπράβο γιε μου; Τι έκανα;», είχε πει σε δημοσιογράφο από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) όταν είχε επισκεφθεί το σπίτι στη Σκάλα Συκαμνιάς, την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά τους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Ιανουάριο του 2016.

Στην ερώτηση γιατί βοηθούν τους πρόσφυγες, οι γιαγιάδες είχαν απαντήσει: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι, μας βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου»…

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε στο σπίτι στην Σκάλα Συκαμινέας τον Δεκαπενταύγουστο του 2020.

Τότε η γιαγιά Ευστρατία και η γιαγιά Αιμιλία, περιτριγυρισμένες από παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα στην αυλή του προσφυγόσπιτου της πρώτης, την κέρασαν παραδοσιακό αμυγδαλένιο μπακλαβά.

«Το παραδοσιακό μας γλυκό, μικρασιάτικο» είχε πει με χαμόγελο στην ΠτΔ η αείμνηστη Ευστρατία Μαυραπίδου, μέσα στην απίστευτη απλότητά της.

Πηγή: politikalesvos.gr

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα