Ενα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά λαχανικά που ευδοκιμεί στην Ελλάδα, είναι και το κουνουπίδι.
Εχει λίγες θερμίδες, είναι ιδιαιτέρως νόστιμο και χορταστικό και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, μόνο του ή και ως συνοδευτικό.
Η χαμηλή του περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το καθιστά ως ένα καλό υποκατάστατο της πατάτας.
Βοηθά στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και χάρη στη χημική ουσία σουλφοραφάνη, εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, ενώ συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων, υπέρτασης, αρθρίτιδας, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλει αποφασιστικά στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου χοληστερόλης.
Η συγκεκριμένη συνταγή, είναι… μούρλια!
ΥΛΙΚΑ
1 κουνουπίδι μέτριο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουτάλι του γλυκού κάρυ
1 κουτάλι του γλυκού κουρκουμά
1 κουτάλι του γλυκού κόλιανδρο
1 κουτάλι του γλυκού Garam masala
1 κουτάλι του γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε το κουνουπίδι σε μπουμπουκάκια και κόβουμε τον κορμό σε κομμάτια.
Βράζουμε το κουνουπίδι σε αλατισμένο και καυτό νερό για 10 λεπτά και το σουρώνουμε.
Οσο βράζει το κουνουπίδι ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το λάδι και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι.
Τα τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά για δυο λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά και προσέχοντας να μην καούν.
Προσθέτουμε το βρασμένο κουνουπίδι στο αρωματικό λάδι και ανακατεύουμε καλά, για να καλυφτούν όλα τα κομμάτια από το κουνουπίδι με το λάδι.
Σερβίρουμε (κατά κύριο λόγο) με ρύζι.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Εάν μας αρέσει το πικάντικο και καυτερό, μπορούμε να προσθέσουμε στο λάδι με τα μπαχαρικά 1 κουτάλι του γλυκού πιπέρι καγιέν ή μία πιπεριά τσίλι.