COVID-19Featured

“Χαλαρώνουν” αργά αλλά σταθερά τα μέτρα για τον κορωνοϊό – Σε ισχύ τα πρωτόκολλα υγιεινής

Να μην υπάρχει πλέον όριο στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση και στη διασκέδαση αποφάσισε η κυβέρνηση, παρά την αντίθετη εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα σχετικά με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τους κανόνες υγιεινής.

Μέχρι τώρα, υπήρχε ο περιορισμός 6 ατόμων ανά τραπέζι,  η αρχική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προέβλεπε αύξηση του αριθμού σε 8 άτομα ανά τραπέζι, τελικά όμως ο αριθμός αυτός απελευθερώνεται.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας«Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε να μην υπάρχει πλέον όριο στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση και στη διασκέδαση. Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα σχετικά με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τους κανόνες υγιεινής».

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι για μια φάση σταθεροποίησης στην οποία βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας, έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο να «θυσιαστούν» οι Απόκριες, ώστε το Πάσχα να εορταστεί με σαφώς πιο χαλαρά μέτρα.

Παραλλήλως, τόνισε ότι η πανδημία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης ωστόσο σχολίασε πως η κατάσταση είναι ακόμα εύθραυστη: «Ο ρυθμός των εμβολιασμών για την τρίτη δόση σε συνδυασμό με το ποσοστό του πληθυσμού που χάνει την ανοσία επειδή πχ έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό τις δύο δόσεις εμβολίου, κάνει την κατάσταση να είναι εύθραυστη, από αυτό εξαρτάται αν θα πάμε σε αποκλιμάκωση μετά τα μέσα Φλεβάρη».

Γιατί δεν υποχωρεί ο σκληρός δείκτης των θανάτων

Στο γιατί οι θάνατοι από επιπλοκές της Covid-19 δεν ακολουθούν την αποκλιμάκωση των μολύνσεων, αναφέρθηκαν επιστήμονες μέσω της ΕΡΤ.

“Oι διασωληνώσεις μειώνονται, οι νοσηλείες μειώνονται. Έχουμε πολλά άδεια κρεβάτια σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, σε κοινούς θαλάμους και σε ΜΕΘ. Έχουμε το πρόβλημα με τους θανάτους που είναι ένα μεγάλο θέμα, που όμως δεν είναι μόνο του ιού είναι και του συστήματος υγείας. Είναι σύνθετο θέμα”, εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συνδέοντάς το με την οικονομική κρίση πριν την πανδημία που οδήγησε στη μαζική φυγή γιατρών στο εξωτερικό.

Επισήμανε δε πως δεν πρέπει πλέον να κοιτάμε τον δείκτη των μολύνσεων, αλλά και πως θα έπρεπε να γίνεται με διαφορετικό τρόπο η καταγραφή των θανάτων λαμβάνοντας υπ’ όψη τις επιπλέον νοσηρότητες, που οδηγούν σε κατάληξη του ασθενούς και καταγράφονται ως covid. “Aν κάναμε μία διόρθωση στο πώς καταγράφουμε τους θανάτους στη χώρα μας, θα είχαμε μία μείωση περίπου της τάξης του 20%”, ήταν η εκτίμησή του.

Κατά τον Αργύρη Τζουβελέκη, καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, “οι δύο βασικότεροι λόγοι που εξηγούν αυτή την αποσύνδεση μεταξύ των καμπυλών των μολύνσεων που πέφτουν και των θανάτων και διασωληνωμένων που εξακολουθούν να είναι υψηλοί είναι το γεγονός ότι έχουμε μια σχετικά μέτρια εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες άνω των 60 ετών (…), επειδή δεν έχουν κάνει τρίτη δόση”.

Ο άλλος λόγος ο λιγότερο προφανής, έχει να κάνει με τις παράπλευρες απώλειες που συνεισφέρουν στο ποσοστό των θανάτων: “Στα ποσοστά των θανάτων συνεισφέρουν οι παράπλευρες απώλειες. Πρόκειται για ένα ποσοστό 20-25% ασθενών σε κλινικές Covid, οι οποίοι έχουν θετικό μοριακό τεστ, αλλά δεν νοσούν από Covid-19. Μπήκαν απλά για άλλο λόγο (έμφραγμα, αιμορραγία) και βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Είτε είναι ανοσοκατεσταλμένοι με βαριές νόσους οι οποίοι μπήκαν στην κλινική Covid, επειδή βρέθηκαν θετικοί. Αυτοί οι ασθενείς “δεν πεθαίνουν από κορωνοϊό, πεθαίνουν με κορωνοϊό”.

“Δεν είναι ακόμη ενδημικός ο ιός. Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γίνει ενδημικός, που σημαίνει ότι μένει για πάντα εδώ. Ακόμη και τότε δεν επιστρέφουμε στην προηγούμενη κανονικότητα”, επισήμανε.

«Στην Ελλάδα το πανδημικό κύμα μας δείχνει το μέγεθός του σε ό,τι έχει να κάνει με τους θανάτους», σημείωσε μέσω της ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί κάποιο διάστημα ακόμα μέχρι να φανεί υποχώρηση σε αυτόν τον αριθμό.

Ο ίδιος επέμεινε στη μάσκα. «Η μάσκα είναι σημαντικό μέσο προστασίας, όσο είναι χειμώνας και όσο περνούμε αρκετό χρονικό διάστημα σε κλειστούς χώρους. Σε αυτή την κατεύθυνση βρισκόμαστε και με αυτήν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, δηλαδή να έχουμε αρκετές ελευθερίες για τους ανεμβολίαστους και περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια, αναφέρθηκε και στο νέο εμβόλιο που έρχεται στη χώρα. “Το Novavax είναι ένα εμβόλιο πολύ διαφορετικής τεχνολογίας. Ελπίζουμε ότι θα πειστούν και οι υπόλοιποι συνάνθρωποί μας που έχουν επιφυλάξεις, ούτως ώστε να εμβολιαστούν”, ανέφερε επ’ αυτού.

Πάντως, στις 21 Φεβρουαρίου αναμένονται στην Ελλάδα οι πρώτες 168.000 δόσεις του νέου εμβολίου.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που ξεκινούν στο τέλος Φεβρουαρίου αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους επιστήμονες, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμα και νέας έξαρσης τις επόμενες εβδομάδες με την ενδεχόμενη επέλαση της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 της Ομικρον, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:COVID-19