FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Qatar Gate: Μπαίνει ξανά στο κάδρο ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Η υπόθεση του Qatar Gate συνεχίζει να απασχολεί τον ευρωπαϊκό Τύπο, με την ιταλική La Repubblica να βάζει ξανά στο κάδρο τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

«Εύθραυστη» χαρακτηρίζει τη θέση στην οποία βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφορικά με το «QatarGate» η ιταλική La Repubblica, επαναφέροντας στο κάδρο του σκανδάλου των Έλληνα Επίτροπο.

Photo by: kathimerini.gr

Το ιταλικό δημοσίευμα, αναφερόμενο στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Ευρώπη, χαρακτηρίζει «ντροπιαστική» τη δήλωση Σχοινά ότι «από το Κατάρ πήρα μόνο μια μπάλα ποδοσφαίρου και μερικές σοκολάτες» και περιγράφει το ταξίδι του αντιπροέδρου της Κομισιόν στο Κατάρ, για να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

«Η θέση του Νο 2 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εύθραυστη» σημειώνει χαρακτηριστικά η La Repubblica προσθέτοντας ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, «χρειάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα μεταδίδοντας δηλώσεις του κ. Σχοινά σύμφωνα με τις οποίες «όλες οι ομιλίες μου έγιναν εξ ονόματος της Επιτροπής, βασιζόμαστε σε στρατηγικές και έγγραφα που έχουν ετοιμάσει τα γραφεία», κάνει λόγο για «προβληματισμό», επικαλούμενη μάλιστα «ειδικούς της ΕΕ».

Κάνοντας λεπτομερή αναφορά με ημερομηνίες στα «πήγαινε-έλα» του Μ. Σχοινά στη χώρα του Κόλπου, το ίδιο δημοσίευμα παραθέτει και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν για τη δήθεν πρόοδο που έχουν επιτευχθεί στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων στο Κατάρ.

Τέλος η La Repubblica δεν παραλείπει να σχολιάσει την «απρογραμμάτιστη συνάντηση» του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ευ. Καϊλή, στις 18 Νοεμβρίου, στο Άμπου Ντάμπι, παραθέτοντας μάλιστα τη σχετική φωτογραφία.

Αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις για Σχοινά η φον ντερ Λάιεν, τον κάλυψε μέσω εκπροσώπου

Να θυμίσουμε ότι προσφάτως η υπόθεση του Qatar Gate και η άρνηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο δημοσιογράφος Τζέιμς Κάντερ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρά τις διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, εν μέσω των εξελίξεων που αφορούν στην σύλληψη της Ευρωβουλευτή Ευ. Καϊλή και του σκανδάλου σχετικά με το χρηματισμό σημαντικών ατόμων στο Ευρωκοινοβούλιο από το Κατάρ.

Στο βίντεο ακούγονται οι διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων και η προσπάθεια της συντονίστριας της συνέντευξης Τύπου να αποτρέψει την υποβολή ερωτήσεων επικαλούμενη ότι η πρόεδρος της Κομισιόν ήδη απάντησε σε τρεις ερωτήσεις.

Όπως αναφέρει ο ίδιος δημοσιογράφος που ανάρτησε το βίντεο, το επίδικο ήταν ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η σχέσεις με το Κατάρ.

«Η Πρόεδρος στηρίζει όλο το Σώμα των Επιτρόπων»

«Η Πρόεδρος στηρίζει όλο το Σώμα των Επιτρόπων», τονίζει ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τη στάση της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Photo by EPA/OLIVIER HOSLET

Ειδικότερα, ο κ. Μαμέρ επισημαίνει ότι αναφορικά με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου Σχοινά σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ, «οι θέσεις που έχει λάβει είναι σύμφωνες με αυτές της Επιτροπής. Δεν υπάρχουν αποκλίσεις ούτε διαφορές».

Σχετικά με το ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν σχολίασε το ζήτημα της εμπιστοσύνης της στον Μαργαρίτη Σχοινά, ο Ερίκ Μαμέρ υπογραμμίζει ότι «η Πρόεδρος στηρίζει όλο το Σώμα των Επιτρόπων. Δεν χρειάζεται να το αναφέρει συγκεκριμένα τώρα σε σχέση με κάποιο συγκεκριμένο μέλος του Σώματος, καθώς δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις που να αφορούν το Κολλέγιο».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured