ΕπικαιρότηταΠολιτική

Qatar Gate: Αίτημα άρσης ασυλίας για 2 ακόμη ευρωβουλευτές έλαβε η Μέτσολα

Συνεχίζεται πυρετωδώς η δικαστική έρευνα των βελγικών αρχών για το Qatar Gate, καθώς δύο ακόμη ευρωβουλευτές αναμένεται να ενταχθούν και επίσημα στους υπόπτους του σκανδάλου διαφθοράς.

«Έλαβα αίτημα από τις βελγικές αρχές για άρση της βουλευτικής ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα. Αυτά τα αιτήματα παραπέμφηκαν στην επιτροπή νομικών Υποθέσεων του ΕΚ», ανέφερε στην έναρξη των εργασιών της ολομέλειας στο Στρασβούργο, η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η βελγική δικαιοσύνη είχε ζητήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει τις ασυλίες των ευρωβουλευτών Κοτσολίνο και Ταραμπέλα. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε την Δευτέρα, στην έναρξη της συνόδου της ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Ο Ταραμπέλα και ο Κοτσολίνο στο επίκεντρο των ερευνών για το Qatar Gate

Την Κυριακή έγινε γνωστό πως ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα δεν δήλωσε πληρωμένο ταξίδι του στο Κατάρ, όπως παραδέχθηκε ο δικηγόρος του, λίγες ημέρες αφού η συνάδελφός του Μαρί Αρενά έκανε λόγο για αντίστοιχη δική της παράλειψη που αφορούσε ταξίδι της στο εμιράτο, ενώ μαίνεται το Qatar Gate.

Ο Μαρκ Ταραμπέλα είχε επαινέσει τον Νοέμβριο από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την «θετική εξέλιξη» των δικαιωμάτων στο Κατάρ – στο όνομα της «realpolitik» και σε ένα πλαίσιο «ενθάρρυνσης».

Την Τετάρτη, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Μαρί Αρενά είχε επίσης παραδεχθεί ότι παρέλειψε να δηλώσει μία αποστολή στο Κατάρ τον Μάιο 2022, που πληρώθηκε από το εμιράτο και επέρριψε την ευθύνη στην γραμματεία της κάνοντας λόγο για «ένα έγγραφο αρκετά πολύπλοκο να συμπληρωθεί», σύμφωνα με τις δηλώσεις της στον βελγικό Τύπο.

Η βελγική Le Soir επισημαίνει ότι ο Κοτσολίνο μίλησε το Σάββατο μέσω των δικηγόρων του, ισχυριζόμενος ότι είναι αθώος: «Το αίτημα για άρση της ασυλίας που απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Βέλγιο αποτελείται από λίγες γραμμές και αποτελεί απλώς μια υποθετική έρευνα, η οποία επιπλέον δεν φαίνεται να αφορά καν τον πελάτη μας, αφού τίποτα και κανείς δεν τον εμπλέκει άμεσα σε πράξεις διαφθοράς».

Εκδίδεται στο Βέλγιο και η κόρη Παντσέρι

Οι εισαγγελείς της ιταλικής πόλης Μπρέσια αποφάσισαν πριν από λίγο ότι η Σίλβια Παντσέρι, κόρη του Αντόνιο Παντσέρι, πρέπει να εκδοθεί στο Βέλγιο, όπως έχουν ζητήσει οι βελγικές αρχές. Η Σίλβια Παντσέρι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη βόρεια Ιταλία. Συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της επιχείρησης για το σκάνδαλο Qatar Gate.

Oι συνήγοροι υπεράσπισής της είναι πιθανό να προσφύγουν κατά της απόφασης, εντός των επομένων πέντε ημερών, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας. Έχουν ήδη ακολουθήσει την ίδια οδό, σε ό,τι αφορά την απόφαση που ελήφθη στην Μπρέσια, υπέρ της έκδοσης της συζύγου του Αντόνιο Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, στο Βέλγιο.

Σε ό,τι αφορά την Σίλβια Παντσέρι, οι εισαγγελείς της Μπρέσια θεώρησαν ότι στο Βέλγιο τηρούνται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι που είχε αμφισβητηθεί από τους δικηγόρους της, οι οποίοι είχαν κάνει αναφορά σε πρόβλημα «υπερπληθυσμού» των βελγικών φυλακών.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα