ΕπικαιρότηταΠολιτική

«Πυρά» Τσίπρα: Τώρα που φουντώνει η οργή των πολιτών, δίνετε λεφτά στα κανάλια

Photo by Twitter @atsipras

«Τώρα που βλέπετε την οργή των πολιτών να φουντώνει για την ανικανότητα σας να διαχειριστείτε μείζονες κρίσεις, σπεύδετε να δώσετε λεφτά στα κανάλια για να αποκρύψουν ή να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Δεν δείχνετε όμως τα ίδια αντανακλαστικά για τα θέματα που αφορούν τις ζωές των Ελλήνων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβαση του στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει επιπλέον 2 εκατ. στα κανάλια εθνικής εμβέλειας για την προβολή μηνυμάτων για την πανδημία, ενώ υποχρεούνται να τα προβάλλουν δωρεάν βάσει νόμου.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έτσι, σε μια περίοδο που τα κανάλια αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εμφανίζεται σαν τοκογλύφος, «για να τους δώσετε λεφτά για τα πάρετε πίσω σε ψέμα, προπαγάνδα και συκοφάντηση όσων σας κάνουν κριτική».

Χαρακτήρισε αυτό ως «βαθύτατα προσβλητικό για τους πολίτες και βαθύτατα προκλητικό και επικίνδυνο για τη δημοκρατία», την ώρα που «η οικονομία καταρρέει, η πανδημία σας έχει ξεφύγει και πέφτετε από τη μία αντίφαση στην άλλη, που παρουσιάζεστε ανίκανοι να διαχειριστείτε ακόμη και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και στα νησιά του Ιονίου, που η ανασφάλεια κυριεύει τη πλειοψηφία των πολιτών».

Τόνισε ότι μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση «δεν έχει δώσει ένα ευρώ να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημόσια σχολεία με εκπαιδευτικούς, τις δημόσιες συγκοινωνίες», ενώ αντίθετα, «τους κουνάτε το δάκτυλο και δίνετε και άλλα λεφτά στα ΜΜΕ, πάλι χωρίς όρους και κριτήρια, προφανώς γιατί έχετε ανοίξει μια φάμπρικα, γιατί βρίσκεστε σε πανικό και αδυναμία διαχείρισης της πραγματικότητας και εφόσον δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε, αυτό που θέλετε είναι να εκβιάζετε τα ΜΜΕ για να αποκρύπτουν αυτή την πραγματικότητα».

Ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι για 4 ημέρες μετά την καταστροφή από τον Ιανό, δεν είχε πάει κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα, ούτε η δημοτική και η περιφερειακή αρχή και ότι ο πρωθυπουργός πήγε την Τρίτη «σαν κλέφτης».

Πρόσθεσε ότι μια εβδομάδα μετά υπάρχουν ακόμη ολόκληρα χωριά αποκλεισμένα στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, κατεστραμμένες υποδομές, οι εργασίες αποκατάστασης γίνονται με ρυθμό χελώνας και η επικοινωνία με τους ανθρώπους αυτούς θα είναι για καιρό αδύνατη και στην καλύτερη περίπτωση προβληματική.

«Δέκα μέρες μετά και οι υποδομές συνεχίζουν να είναι καταστραμμένες. Οι εργασίες αποκατάστασής άρχισαν με ρυθμό χελώνας, ενώ είναι ακόμα αποκλεισμένα χωριά και κάτοικοι σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο των Αγράφων. Γέφυρες και οδικό δίκτυο δεν έχουν αποκατασταθεί και η επικοινωνία μαζί τους είναι και θα είναι για καιρό αδύνατη και στην καλύτερη περίπτωση προβληματική», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, απευθύνοντας ερώτημα προς τους ιθύνοντες, γιατί δεν ζήτησαν από την πρώτη μέρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΜΟΜΑ του στρατού, να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο, και αφήνοντας αιχμές για «απ’ ευθείας αναθέσεις σε εργολάβους και προμηθευτές».

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι στην Καρδίτσα «τα καταστήματα εξακολουθούν να καθαρίζονται από τους ιδιοκτήτες τους, χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από τον δήμο», «το 80% των επιχειρήσεων έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει καταστροφές στο 60% έως 90% της εμπορικής τους περιουσίας» και η κυβέρνηση μιλάει για «βοήθεια-κοροϊδία 8.000 ευρώ», αλλά και ότι «δικαστικοί επιμελητές επιδίδουν πράξεις κατάσχεσης και διαταγές πληρωμής στους πληγέντες κατοίκους της Καρδίτσας».

«Πώς γίνεται τα αντανακλαστικά του κου Μητσοτάκη και των αρμοδίων υπουργών του, να είναι άμεσα μόνο όταν πρόκειται για την απαλλαγή μεγαλοφειλετών Τραπεζών και Δημοσίου που είναι ιδιοκτήτες καζίνο, αλλά όχι απέναντι σε μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες στην Καρδίτσα που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται;», αναρωτήθηκε, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα λογοδοτήσει για την υποκρισία και την αναισθησία της, «απέναντι στους ανθρώπους της μεσαίας τάξης».

Επίσης, μετέφερε ότι το πρώτο κύμα οργής των πολιτών όπου εισέπραξε κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα, ήταν απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση και το δεύτερο απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, που δεν πήγαν εκεί να δείξουν τις πληγές προκειμένου να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση. «Ποιος μιλάει για την Καρδίτσα σήμερα, δέκα μέρες μετά;», αναρωτήθηκε, τονίζοντας ότι όσο περνάει ο καιρός «θα πάρει η μπάλα και τις κυβερνητικές επιλογές».

Για «ίδιο κυνισμό και ίδια αδιαφορία» και στη διαχείριση της πανδημίας έκανε λόγο στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σχολιάζοντας το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού, τόνισε ότι αυτό που μας είπε είναι «ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά θα φταίνε οι πολίτες. Ο ίδιος δεν θα έχει καμία ευθύνη».

Κοροναϊός και ΕΣΥ

«Η ευθύνη του ήταν μόνο όταν τράβηξε χειρόφρενο, την ώρα που το ίδιο έπρατταν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Τώρα που επτά μήνες έχει αφήσει το ΕΣΥ ανοχύρωτο, που άνοιξε τον τουρισμό χωρίς πρωτόκολλα υγειονομικά για το χατίρι της TUI και των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, που έχει αφήσει τους πολίτες χωρίς πρόσβαση σε δωρεάν τεστ, ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη. Ευθύνη έχουν μόνο οι πολίτες», υπογράμμισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση από τη μια για ανευθυνότητα και από την άλλη για συκοφάντηση των πολιτών και κυρίως των νέων.

Επαναλαμβάνοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία (5% λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές σε σχέση με πέρυσι) και σε σχολεία (20.000 λιγότεροι αναπληρωτές), αλλά και για τη μη αύξηση δρομολογίων, ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε πως η μη συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους, αλλά και ο διπλασιασμός του κόστους των ιδιωτικών ΜΕΘ για το δημόσιο, δείχνουν ότι η προτεραιότητα της κυβέρνηση αντί να είναι η ενίσχυση «της παρέμβασης του κράτους, του δημόσιου συστήματος υγείας, της έννοιας του δημόσιου χώρου» για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, είναι η εξυπηρέτηση του κέρδους των φίλων και των γνωστών και των κλινικαρχών. «Για κάποιους λεφτά υπάρχουν, για κάποιους άλλους δεν υπάρχουν», τόνισε.

«Οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν άμεση δράση για να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας και εσείς τι κάνετε; Εσείς το μόνο που κάνετε είναι να βρίζετε τους νέους και να κλείνετε τα περίπτερα. Ας συγκρίνουν οι πολίτες», σημείωσε, προσθέτοντας πως «έχετε μετατρέψει τη διαχείριση της πανδημίας σε blame game», κάτι που χαρακτήρισε ως σχέδιο για να στραφεί το ένα κομμάτι της κοινωνίας απέναντι στο άλλο.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, να πάρει πίσω το μοίρασμα των δύο εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ, γιατί είναι «ντροπή για τη δημοκρατία». Έκκληση όμως απηύθυνε και στα ΜΜΕ να μην πάρουν αυτά τα χρήματα, να τα δώσουν στο ΕΣΥ ή στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη την κυβέρνηση για το κοινό ανακοινωθέν που έβγαλε ο υπουργός Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του και στο οποίο, όπως είπε, «χαιρετίζουν μαζί, τόσο η ελληνική όσο και η αμερικανική κυβέρνηση την ιστορική όπως γράφουν Συμφωνία των Πρεσπών».

«Τώρα που βγάλατε τις περικεφαλαίες, ένας-ένας, μία-μία θα σηκώσετε τα χεράκια σας. 158 συγγνώμες είναι. Δεν είναι πολύ. Μία ψυχή που είναι να βγει ας βγει. Σας περιμένουμε», κατέληξε, ζητώντας από την συμπολίτευση να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τις επιμέρους συμφωνίες.

Close