Για τις δραματικές στιγμές που έζησε στην πολιορκούμενη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις χώρα, μίλησε ο Ελληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.
«Εζησα την πόλη ζωντανή, με τα μαγαζιά της, τους ανθρώπους της, τώρα αφήνω μια πόλη κατεστραμμένη. Κάθε μέρα ήταν και χειρότερη. Το να ακούς τις μάχες από μακριά, λες εντάξει είναι μακριά. Κάθε μέρα που πλησίαζε γινόταν όλο πιο κοντά αυτός ο ήχος. Η πόλη καταλάβαμε ότι ήταν αποκλεισμένη», ανέφερε στον δημοσιογράφο Κώστα Ονισένκο ο κ. Ανδρουλάκης.
Οπως τόνισε, «χτυπήθηκε πολύς άμαχος πληθυσμός και δομές, και όταν λέω χτυπήθηκε, εννοώ δεν έμεινε τίποτα. Δεν βλέπω τον λόγο να επιστρέψει κάποιος σε αυτήν την πόλη», σημείωσε ακόμη.
Και υποστήριξε: «Είναι μια τραγωδία. Από τις πρώτες 3 με 4 μέρες της πολιορκίας χάθηκαν όλες οι υποδομές. Ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε τηλεπικοινωνίες και φυσικά δεν υπήρχε ανεφοδιασμός, καύσιμα, τρόφιμα», υποστήριξε.
Ο γενικός πρόξενος στην Μαριούπολη, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία, είπε ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης».
Ακόμη, σχολιάζοντας τη δράση του Τάγματος Αζοφ, τόνισε ότι «μπορείς να πεις πολλά για τους Αζοφ, τι ήταν και τι είναι. Δεν θέλω να μπω πάλι στο ιδεολογικό και το πολιτικό κομμάτι. Οι Αζοφ ήταν και είναι μία από τις άμυνες της πόλης, δεν χτυπούν τους δικούς τους, τους έχω γνωρίσει. Επειδή έχω εκπλαγεί λίγο με τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα με το Προξενείο, είναι καλό που υπάρχει μία πρωτοφανής στήριξη για την Ουκρανία. Κάτι τέτοιο δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν. Κάπου γράφτηκε ότι με κρατούσαν όμηροι οι Αζοφ και μου έκαναν βασανιστήρια. Τις δύο πρώτες μέρες οι Αζοφ μας τάιζαν, αυτό είναι γεγονός. Δεν συμφωνώ μαζί τους ιδεολογικά, αλλά δεν είδα αυτό που γράφεται».
Πάντως, ο Κώστας Ονισένκο, δημοσίευσε στο Facebook τη συνέντευξή του με τον Ελληνα πρόξενο στην Μαριούπολη, γράφοντας τα εξής: «Μίλησα χθες το βράδυ με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος παρέμενε εγκλωβισμένος στην μαρτυρική πόλη για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Ο διπλωμάτης μου περιέγραψε εν συντομία αυτά που έζησε στη μαρτυρική πόλη ενώ μου απάντησε σε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων και για το τάγμα Αζόφ, για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει στο ελληνικά ΜΜΕ. Καθυστέρησα να δημοσιεύσω τη συνέντευξη για λόγους ασφαλείας, μέχρι ο κ. Ανδρουλάκης να απομακρυνθεί από την εμπόλεμη ζώνη. Αυτή τη στιγμή ο θαρραλέος διπλωμάτης είναι ασφαλής και κατευθύνεται προς τα σύνορα της Ε.Ε. Νωρίτερα το μεσημέρι, το κομβόι με το οποίο κατευθυνόταν είχε δεχθεί επίθεση».