ΕπικαιρότηταΚόσμος

Πρωτοχρονιά: Το Σίδνεϊ ζει ήδη σε ώρα 2023

Η Ωκεανία είναι ο τόπος στον κόσμο που γιορτάζει πρώτος την Πρωτοχρονιά. Καθώς μετράμε αντίστροφα για το νέο έτος, περιοχές του πλανήτη που γυρίζει αδιάκοπα υποδέχονται το 2023!

Για πολλούς η Πρωτοχρονιά θα είναι μια ευκαιρία να διώξουν τις αναμνήσεις της covid, καθώς εφέτος, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, προγραμματίζονται εορταστικές εκδηλώσεις μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών. Η Τόνγκα, το Κιριμπάτι και η Σαμόα -μικροσκοπικά νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού- είναι τα πρώτα που χτυπούν το νέο ημερολογιακό έτος, καθώς εδώ η 1η Ιανουαρίου αρχίζει στις 10 π.μ. GMT ή στις 3:30 μ.μ. σύμφωνα με το ινδικό πρότυπο χρονολόγησης στις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το National Geographic, οι πρώτες χερσαίες μάζες που υποδέχονται το νέο έτος είναι το νησί Kiritimati και μια σειρά από άλλες 10, ως επί το πλείστον ακατοίκητες νησίδες στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Ένα από τα 33 νησιά που απαρτίζουν τη Δημοκρατία του Κιριμπάτι, το Κιριτιμάτι βρίσκεται σχεδόν ακριβώς νότια της Χαβάης, στην ίδια γραμμή γεωγραφικού μήκους – αλλά γιορτάζει την Πρωτοχρονιά μια ολόκληρη ημέρα νωρίτερα.

Με τη σειρά του, το Σίδνεϊ της Αυστραλίας γιόρτασε ήδη το νέο έτος με πυροτεχνήματα πάνω από το λιμάνι και φόντο το πιο διάσημο ίσως κτίριό του, εκείνο της Όπερας της πόλης.

Φτάσαμε λοιπόν σε εκείνο το σημείο της ημέρας, όπου ένα μέρος της Αυστραλίας βρίσκεται στο 2023, ενώ ένα άλλο μέρος παίζει ακόμα το ρολόι, σημειώνει περιπαικτικά αρθρογράφος του Guardian καθώς η περιστροφή της γης εντάσσει όλο και περισσότερους λαούς στη νέα χρονιά.

Έτσι περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρέθηκαν στο λιμάνι του Σίδνεϊ για να παρακολουθήσουν ένα σόου με δεκάδες χιλιάδες πυροτεχνήματα. Οι αρχές της πόλης εκτιμούν ότι μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι θα παρακολουθήσουν το θέαμα μέσω του διαδικτύου ή της τηλεόρασης.

Το νέο έτος υποδέχτηκαν ήδη οι κάτοικοι του Κουΐνσλαντ και του Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, ενώ στο Ντάργουιν, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Επικράτειας, ακυρώθηκε η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση με πυροτεχνήματα εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και των βροχοπτώσεων που επικρατούν στην περιοχή.

Η Ασία είναι ένας ακόμη σταθμός για το νέο έτος που κάνει ποδαρικό σε διάφορα σημεία του πλανήτη με την Ιαπωνία και την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, την Σεούλ, να έχουν ήδη αφήσει πίσω τους το 2022. Την ίδια ώρα, στη Μιαναμάρ απομένουν λίγες μόνο ώρες (λιγότερες από τρεις) από τη στιγμή που οι πολίτες θα υποδεχτούν το 2023. Στις 05:00 ώρα Ελλάδας και η Ιαπωνία γιόρτασε τον ερχομό του νέου έτους.

Κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ακατοίκητα νησιά Μπέικερ και Χάουλαντ είναι τα μέρη στον κόσμο που υποδέχονται το νέο έτος τελευταία, καθώς ο εορτασμός τους ξεκινά στις 12 μ.μ. GMT.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα