ΕλλάδαΕπικαιρότητα

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στα «πακέτα» στήριξης – Έχουν δοθεί 6,9 δις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Image by Florian Pircher from Pixabay

Στα 6,8 δις ευρώ (3,7% του ΑΕΠ) ανέρχεται το κόστος των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχει λάβει μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel τα οποία δημοσίευσε το Bloomberg, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση καθώς έχει διαθέσει το υψηλότερο (ως ποσοστό του ΑΕΠ) ποσό μέχρι τώρα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ιταλία να ακολουθεί με 2,8% (49,5 δις ευρώ) και τη Γερμανία με 1,7% του ΑΕΠ (60 δις ευρώ).

Συνολικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ρίξει μέχρι τώρα στη «μάχη» της ενεργειακής κρίσης 280 δις ευρώ για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, η έλλειψη συντονισμένης αντίδρασης από την πλευρά της ΕΕ και η αδυναμία προβλέψεων για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, δείχνουν ότι τα μεγάλα προβλήματα είναι μπροστά και θα απαιτηθούν ακόμα εκατοντάδες δις ευρώ για να περιοριστούν στο μέτρο του δυνατού οι οικονομικές επιπτώσεις και οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα