ΕπικαιρότηταΠολιτική

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για κόμμα Κασιδιάρη: Αναστέλλει την κατάρτιση συνδυασμών σε κόμματα με ρατσιστικό λόγο

Πρόταση Νόμου που θα μπλοκάρει με συνταγματικό τρόπο τη συμμετοχή του κόμματος του Κασιδιάρη στις βουλευτικές εκλογές θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη βάση του σκεπτικού του συντάκτης της είναι η αναστολή της δυνατότητας κατάρτισης συνδυασμών σε κόμματα (και όχι απαγόρευση του κόμματος κατά παράβαση του άρθρου 29 παρ. 1 του Συντάγματος) με ρατσιστικό λόγο ώστε να κλείσει το παράθυρο στους θιασώτες της «θεωρίας των δύο άκρων» και παράλληλα να είναι συμβατή με τα όσα προβλέπονται στο Σύνταγμα.

Γι αυτό και προσδιορίζουν επακριβώς τους λόγους απαγόρευσης όπως τα κόμματα εκείνα που στο καταστατικό τους υποκινούν, προκαλούν, διεγείρουν ή προτρέπουν σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία όπως αναφέρει το Documento.

Υπενθυμίζουμε πως νομοθετική ρύθμιση για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη ετοιμάζει και η κυβέρνηση, η οποία στοχεύει σε ευρεία συναίνεση.

Τι προβλέπει η πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ

Η Πρόταση Νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προβλέπει επίσης ότι δεν θα έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών και κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστεί, ακόμα και πρωτοδίκως, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τις εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις καθώς και τις πράξεις «ατομικής» τρομοκρατίας.

Περαιτέρω, η ίδια απαγόρευση θα συντρέχει ακόμα και για απλό μέλος του κόμματος εάν έχει τελέσει εγκλήματα του προηγούμενου εδαφίου με ναζιστικό ή ρατσιστικό κίνητρο, στο πλαίσιο δράσης κόμματος ή στο όνομά του. Σύμφωνα με τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ η εφαρμογή των εν λόγω ρυθμίσεων θα ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της υποβοήθησης της απόφασης θα έχουν δικαίωμα τα πολιτικά κόμματα, οι ενώσεις προσώπων ή άλλες οργανώσεις της κοινωνίας της πολιτών καθώς και οι ψηφοφόροι να υποβάλουν στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της σχετικής προθεσμίας.

Το Σύνταγμα δεν προβλέπει απαγόρευση κόμματος αλλά συμμετοχής σε εκλογές

Στην αιτιολογική έκθεση της Πρότασης Νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ θα επισημαίνει ότι το Σύνταγμα (άρθρο 29 παρ. 1) δεν προβλέπει δυνατότητα απαγόρευσης λειτουργίας πολιτικού κόμματος. Όμως, η προστασία της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος γίνεται από τον εκλογικό νόμο ο οποίος μπορεί να θέσει υπό όρους τη συμμετοχή του κόμματος σε εκλογές με την κατάρτιση συνδυασμού υποψηφίων.

Διευκρινίζεται επιπλέον ότι η εν λόγω απόφαση δεν θα συνιστά απαγόρευση, αλλά αναστολή του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών για όσο χρόνο συντρέχουν οι περιπτώσεις αποκλεισμού.

Αυτό σημαίνει ότι ένα κόμμα θα μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές εάν είτε εμπράκτως και αποδεδειγμένα απαλείψει κάθε καταστατική διάταξη ή ιδεολογική διακήρυξη και εγκαταλείψει και αποκηρύξει κάθε πολιτική δράση που εμπίπτει στον αντιρατσιστικό νόμο είτε αποπέμψει καταδικασθέν για τα προβλεπόμενα αδικήματα μέλος του ή, αυτονοήτως, εάν ανατραπεί η καταδίκη του.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα