ΔήμοιΔήμος ΣαρωνικούΠΕΔΑΦορείς-Οργανισμοί

Πρόταση Φιλίππου στην ΠΕΔΑ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου πρότεινε στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) τον εορτασμό, υπό την αιγίδα της, των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, οργανώνοντας στους δήμους της Αττικής έναν ευρύ κύκλο πολύμορφων εκδηλώσεων με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 στην Αττική μέχρι την Απελευθέρωσή της».

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων, σύμφωνα με την πρόταση, θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου (ημερομηνία πρώτης απελευθέρωσης της Αθήνας) με δοξολογία στην Αττική, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και κεντρική ομιλία για την απελευθέρωση της Αθήνας. Στόχος και αίτημα της ΠΕΔΑ θα είναι η επίσημη καθιέρωση της 25ης Απριλίου ως ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας.

Εκδηλώσεις θα γίνουν με τη συνεργασία των Δήμων σε όλους τους εμβληματικούς τόπους της Αττικής, οι οποίες θα συνθέτουν την επιστημονική εμβάθυνση και την τεκμηρίωση σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης, με τον πολιτισμό και τη λαϊκή παράδοση.

Με βάση το χρονολόγιο των ιστορικών συμβάντων, από την έναρξη των επαναστατικών κινήσεων στην Αττική την 1η Απρίλη 1821 έως και την τυπική απελευθέρωση της Αθήνας και της Αττικής το 1833, στις εκδηλώσεις εμπλέκονται 14 Δήμοι, όπου θα εξελιχθούν οι πολύμορφες εκδηλώσεις (επιστημονικές ημερίδες, εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικά κ.ά.).

Η ΠΕΔΑ υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόταση του Πέτρου Φιλίππου, εκτιμώντας ότι είναι μια δυναμική ευκαιρία ώστε οι Δήμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών στη βάση της γνώσης και της καταγραφής της ιστορικής αλήθειας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι