Περιφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Προμήθεια εξοπλισμού για 31 νοσοκομεία της Αττικής

Ως «ύψιστης σημασίας ζήτημα» χαρακτήρισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για 31 νοσοκομεία συνολικού προϋπολογισμού 40,6 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Η περιφερειάρχης επισήμανε ότι η απόφαση αυτή αφορά σε νοσοκομεία όλων των ειδικοτήτων, από την Πεντέλη έως την Ελευσίνα και από την Αθήνα έως το Πέραμα. Η ίδια ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αναδεικνύει, πέραν της αυτονόητης αρωγής σε σοβαρές ανάγκες υγείας, τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, η Ρένα Δούρου τόνισε:

«Παίρνω τον λόγο για να προλάβω εκείνους που όπως έκαναν τον Δεκέμβριο του 2016, μπορεί να επιλέξουν ξανά το λευκό ή την αποχή, με το επιχείρημα είτε ότι η Περιφέρεια υποκαθιστά την κεντρική Κυβέρνηση, είτε ότι λειτουργεί εμβαλωματικά. Δεν υποκαθιστούμε την κυβέρνηση. Γιατί η Περιφέρεια Αττικής, ως ισότιμος δημόσιος φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της συντεταγμένης εξουσίας παίζει τον κοινωνικό της ρόλο, όπως αυτός προβλέπεται από τον νόμο, στο πλαίσιο των αρχών οικονομικής αυτοτέλειας, πόρων, αναλογικότητας, που ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος.

Δεν λειτουργούμε συγκυριακά ούτε αποσπασματικά. Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είχε έρθει το θέμα της στήριξης των δύο νοσοκομείων του Πειραιά, του Τζάνειου και του Αγίου Παντελεήμονα, τονίσαμε την ανάγκη στέρεας μεθοδολογίας, θεσμικής θωράκισης και ιεράρχησης αναγκών, ειδικά σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας στην Αττική.

Αυτή η παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής δεν είναι in vitro. Στοχεύει στο δημόσιο συμφέρον. Συμβάλλει στη στήριξη των συμπολιτών μας που υφίστανται τις συνέπειες της διάλυσης του κοινωνικού κράτους από την κρίση.

Ο χώρος της Υγείας δέχθηκε σοβαρά πλήγματα, όπως συγχωνεύσεις νοσοκομείων, περικοπές δαπανών, μείωση προσωπικού, παλαίωση εξοπλισμού. Στο πλαίσιο αυτό, συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθεια για τη διασφάλιση ενός από τα πιο βασικά δικαιώματα του πολίτη: της πρόσβασης στη δημόσια δωρεάν υγεία.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται σε σειρά πρωτοβουλιών κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, που γίνονται για πρώτη φορά».

Βασικά σημεία από την παρέμβαση της περιφερειάρχη:

• Ανταποκρίθηκαν σε ελλείψεις ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως μαγνητικοί τομογράφοι, μαστογράφοι, μηχανήματα τεχνητού νεφρού, αναισθησιολογικά μηχανήματα, ακτινοσκοπικά συγκροτήματα, ψηφιακοί στεφανογράφοι, αξονικοί τομογράφοι κ.ά. Και αυτό ύστερα από σχετικό και εμπεριστατωμένο αίτημα που απηύθυνε προς την Περιφέρεια το Υπουργείο Υγείας.

• Η απόφασή έχει δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον, συνιστά σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία, έμπρακτης στήριξης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Δεύτερον, βρίσκεται στον πυρήνα της ευρύτερης στρατηγικής για άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Αυτή είναι μια από τις απαντήσεις σε όσους και όσες επικρίνουν για δήθεν έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής.

• Ενδεικτικά: σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, επιδότησαν 20.054 νοικοκυριά, παρά τα όσα κατάπτυστα έχουν ακουστεί, ενίσχυσαν το έργο 23 Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία για τα επόμενα τρία χρόνια, με 25 εκατομμύρια ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στηρίζουν οικογένειες με ανάγκες, με ένα εκατομμύριο ευρώ μέσα από τα κουπόνια των Λαϊκών Αγορών, διασφάλισαν τη μεταφορά 19.000 μαθητών στα σχολεία τους, επιχορηγούν με 2 εκατομμύρια τους φορείς Παιδικής Προστασίας. Με την εφαρμογή Social Attica στηρίζουν ενεργά το Δίκτυο Δομών Κοινωνικής Ενταξης. Παράλληλα, μέσω του Κέντρου Logistics προμήθευσαν με πάγια και αναλώσιμα ιατρικά και παραϊατρικά υλικά, συνολικού βάρους 3,2 τόνων περίπου 12 Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, εκ των οποίων 2 εκτός Αττικής (Νοσοκομείο Βόλου-Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης), 6 Κοινωνικά Ιατρεία και 22 Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων.

• Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι επίσης αποτέλεσμα της συνετής διαχείρισης των οικονομικών, μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών, της χρηστής διοίκησης, τα χρήματα της Περιφέρειας Αττικής να πιάνουν τόπο υπέρ των πολιτών.

• Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Υπουργείου Υγείας: Ενέργησαν με μέθοδο. Επέλεξαν την οδό της νομοθετικής πρόβλεψης, προκειμένου να θωρακίσουν θεσμικά την απόφασή. Συγκεκριμένα κατάφεραν να υπάρξει ειδική τροποποίηση του άρθρου 100 του Καλλικράτη, με το άρθρο 54 (του ν. 4456/2017), σχετικά με τη δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων για την ανάπτυξη των Δημοσίων Δομών Υγείας.

• Με τον τρόπο αυτό λειτουργούν θεσμικά και δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες που ανοίγουν το δρόμο, αφ’ ενός για την αντιμετώπιση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενός μείζονος σημασίας θέματος, όπως αυτό της στήριξης του Δημοσίου συστήματος Υγείας, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει και κοινωνική αποστολή. Αφ’ ετέρου, για ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, που συμπληρώνουν τις ελλείψεις του Καλλικρατικού πλαισίου, μέχρι την τελική του αναμόρφωση.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Αττικής