ΔήμοιΔήμος Αθηναίων

Προκήρυξη διαγωνισμού «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2018»

Ο Δήμος Αθηναίων τιμώντας τη μνήμη του επιφανούς Συμιακού λογοτέχνη Βασίλη Μοσκόβη, προκηρύσσει διαγωνισμό για συγγραφείς Ιστορικών, Λαογραφικών, Γλωσσολογικών και άλλων έργων που αναφέρονται στην Ιστορία και τον Πολιτισμό των Δωδεκανήσων.

Ο Βασίλης Μοσκόβης το 1990 δώρισε στον Δήμο Αθηναίων το Σπίτι και τη Συλλογή του με θέμα την ιστορία και τη λαϊκή παράδοση της Δωδεκανήσου.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν εκπονήσει μελέτη με θέμα την ιστορία, τη λαογραφία, τη γλωσσολογία κ.ά. που αναφέρεται στην ιστορία και τον πολιτισμό της Δωδεκανήσου και συγγραφείς που παρουσίασαν σχετικές εκδόσεις κατά τα έτη 2016-2018, ώστε να κριθούν από την αρμόδια Επιτροπή, προκειμένου να γίνει η απονομή του εν λόγω βραβείου σε Ειδική Τελετή την άνοιξη του 2019.

Οι μελέτες μπορούν να υποβληθούν έως 11 Φεβρουαρίου 2019 στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, 106 79 Αθήνα), Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης με την ένδειξη «Για το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη» ή να αποσταλούν στην πιο πάνω διεύθυνση και ταχυδρομικώς.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο «Δωδεκανησικό Σπίτι» στο τηλέφωνο 210-5151541, υπεύθυνη: Ελένη Κονιτσιώτη.

Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους:

  • Κώστας Αγαπητίδης, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Συμαίων «Ο Πανορμίτης»
  • Μηνάς Αλεξιάδης, Καθηγητής Λαογραφίας του ΕΚΠΑ
  • Σεβαστή Κυπραίου, Μέλος της Ένωσης Συμαίων «Ο Πανορμίτης»
  • Εμμανουήλ Περσελής, Καθηγητής Θεολογικής του ΕΚΠΑ

Το βραβείο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν την προκήρυξη από τα γραφεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50) ή να την κατεβάσουν εδώ.

Ο Βασίλης Μοσκόβης δωρητής του Δήμου Αθηναίων παρέδωσε το Δωδεκανησιακό Σπίτι με τις Συλλογές του στον Δήμο Αθηναίων, το οποίο λειτουργεί από το 1996. Ο συγγραφέας στο Δωδεκανησιακό Σπίτι παρουσίαζε και αναπαριστούσε διάφορα έθιμα και ζωντανές παραδόσεις της Δωδεκανήσου.

Για τον λόγο αυτό, ο χώρος ονομάστηκε Δωδεκανησιακό Σπίτι και όχι Μουσείο. Από το 1977 καθιερώνει ετήσιο βραβείο για την καλύτερη μελέτη σχετικά με τον πολιτισμό της Δωδεκανήσου. Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 1996 τη συνέχιση του έργου του Βασίλη Μοσκόβη.

Ανακαίνισε το κτίριο και άρχισε να οργανώνει ειδικές ξεναγήσεις, τόσο στους ενδιαφερόμενους για την επιστημονική μελέτη, όσο και σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τροφοδοτώντας τους νέους με λαογραφικά στοιχεία που σιγά-σιγά εκλείπουν, μεταφέροντάς τους αυτούσιο το κλίμα της Δωδεκανήσου.

Σήμερα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, ενώ λειτουργεί και ως Κέντρο Μελετών για τα Δωδεκάνησα.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι