ΔήμοιΔήμος ΑσπροπύργουΔήμος ΜεγαρέωνΠεριφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Προάσπιση Υγείας ευπαθών ομάδων στh Δυτική Αττική

Πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη Δυτικής Αττικής για τη δράση «Προάσπιση και Προαγωγή Υγείας Ευπαθών Ομάδων» – Ξεκινάει η υλοποίηση από τα Μέγαρα και τον Ασπρόπυργο.

Κατόπιν πρωτοβουλίας του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 στην Ελευσίνα, η τοπική συνδιάσκεψη την παρουσίαση και υλοποίηση της δράσης «Προάσπιση Προαγωγή Υγείας Ευπαθών Ομάδων», του προγράμματος «Υγεία για Όλους».

Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση της δράσης από τη συντονίστρια, Ε. Σωτηροπούλου, με έμφαση στους απόρους και ανασφάλιστους, τους τσιγγάνους και τους πρόσφυγες, τις παρεχόμενες υπηρεσίες της δράσης (κλινική παιδιατρική εξέταση, εμβολιασμοί, οδοντιατρικός έλεγχος, γυναικολογική εξέταση, παθολογικός- καρδιολογικός έλεγχος) και την αναγκαία συνεργασία στο πεδίο με την Περιφέρεια, τους Δήμους, τις σχολικές μονάδες και κοινωνικές δομές.

Στην παρέμβασή του, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής αναφέρθηκε στην εξαιρετική σημασία των δράσεων που αφορούν την υγεία των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (ανασφάλιστοι-άποροι, τσιγγάνοι/Ρομά, παλιννοστούντες ομογενείς, πρόσφυγες), αλλά και την ανάγκη να επιδιωχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους (Υγειονομική Περιφέρεια, Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, Δήμους και Περιφέρεια) μια σύμπραξη και συστηματική συνεργασία, τόσο για την διάγνωση των κενών, όσο και για την προώθηση ενεργειών, με στόχο την κάλυψη συγκεκριμένων περιοχών ή πληθυσμιακών ομάδων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ειδικότερες λεπτομέρειες για την δράση, οι τρόποι συνεργασίες, οι περιοχές και οι πληθυσμοί προτεραιότητας με συναντίληψη για την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των φορέων. Κατόπιν πρότασης του Δήμου Μεγάρων και σχετικής ετοιμότητάς του, προκρίθηκαν τα Μέγαρα για την έναρξη εφαρμογής της δράσης. Η Αντιπεριφέρεια πρότεινε επίσης για την αρχική φάση εφαρμογής και την ένταξη της περιοχής της Νέας Ζωής Ασπροπύργου στο πλαίσιο ευρύτερης παρέμβασης δημόσιας υγείας, κοινωνικής στήριξης και περιβαλλοντικής υγιεινής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γ. Βασιλείου, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Επειδή μια τέτοια ιδιαίτερης σημασίας παρέμβαση δεν πρέπει να έχει αποσπασματικό χαρακτήρα, σας ανακοινώνουμε πως θα την εντάξουμε στην πρωτοβουλία που θα πάρουμε στις 8 Φεβρουαρίου καλώντας σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενος φορείς, όπου θα μας απασχολήσει η ανάδειξη, ο συντονισμός, αλλά και οι τρόποι επίλυσης θεμάτων που αφορούν συνολικά την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα σε ολόκληρη την Δυτική Αττική».

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι