ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Προαιρετική χρήση μάσκας και μη υποχρεωτικό το self test στα σχολεία

Προαιρετική χρήση μάσκας και μη υποχρεωτικό το self test στα σχολεία.

Με εκπεφρασμένη ρητά την άποψη των υπουργών Παιδείας και Υγείας για επιστροφή στα θρανία σε ένα καθεστώς συστάσεων και ατομικής ευθύνης, η αρμόδια επιτροπή προκρίνει πρωτόκολλα που συντάσσονται με την επιθυμία των κ.κ. Πλεύρη και Κεραμέως για άνοιγμα των σχολείων «με τα ηπιότερα δυνατά μέτρα». 

Eτσι, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και της υπουργού Παιδείας και λιγότερο από δύο εβδομάδες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις 12 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί την προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολεία, καθώς και τη μη υποχρεωτική διενέργεια self test.

Συστήνεται ωστόσο, να γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι όταν υπάρχουν συμπτώματα.

Εάν το τεστ είναι αρνητικό, ο μαθητής συστήνεται να μένει στο σπίτι μέχρι να εξαλειφθούν τα συμπτώματα.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο ασθενής παραμένει στο σπίτι του για πέντε ημέρες και όταν επιστρέψει στο σχολείο, αφού είναι για ένα 24ωρο απύρετος χωρίς χρήση φαρμάκων, φορά υποχρεωτικά μάσκα για ακόμη πέντε ημέρες, όπως ισχύει και για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Οι ειδικοί εστιάζουν στις καλές πρακτικές που συστήνουν έτσι και αλλιώς για αποφυγή αναπνευστικών λοιμώξεων στα σχολεία. Δηλαδή πολύ καλή υγιεινή των χεριών, καλό αερισμό των σχολικών τάξεων, φτάρνισμα και βήχα σε χαρτομάντηλο ή στον αγκώνα και απομόνωση στο σπίτι όταν υπάρχουν συμπτώματα.

Με δεδομένο ότι η κοινωνία είναι ανοιχτή και δεν υπάρχουν μέτρα, θεωρείται δεδομένο ότι το φθινόπωρο και το χειμώνα θα “αναβιώσουν” και άλλες λοιμώξεις. Επιπλέον, οι επιστήμονες στοχεύουν στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού για τα παιδικά εμβόλια, που φαίνεται να «έμεινε πίσω» στη διάρκεια της πανδημίας.

Μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, πάντως, θεωρούν τη χρήση της μάσκας απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των σχολείων το χειμώνα, καθώς από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Απριλίου η μεταδοτικότητα αυξάνεται. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, εάν παρατηρηθεί έξαρση που απαιτεί μέτρα, οι ειδικοί και η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση και το πρωτόκολλο.

Οπως αναμενόταν, η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την εισήγηση των επιστημόνων, με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

«Eτσι:

• Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

• Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).

• Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.

• Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

• Τήρηση της υγιεινής των χεριών.

• Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.

• Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.

Περαιτέρω λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα