ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Προ των πυλών καύσωνας με θερμοκρασίες άνω των 41 βαθμών

Το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει ριζικά, με τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού να μας επισκέπτεται σύντομα.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία στο Πρώτο Θέμα από τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, δείχνουν ότι από την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιουνίου και μετά, η θερμοκρασία στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, αναμένεται να ξεπεράσει και τους 41°C.

Πρόκειται για μια μεγάλη «κινητικότητα» των θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική

«Οι Ισπανοί υπέφεραν από τον ισχυρό καύσωνα όλες αυτές τις ημέρες. Τώρα, η Βόρεια Αφρική, αν και πιο εξασθενημένες, φαίνεται ότι θα “στείλει” τις θερμότερες αέριες μάζες και στην περιοχή μας», όπως αναφέρει.

Στην Ελλάδα, αναμένεται μια θερμή εισβολή φυσιολογική για την εποχή.

 

Καταιγίδες το Σαββατοκύριακο, έρχεται καύσωνας 

Αν και σήμερα περιορίζεται η αστάθεια με αρκετό ήλιο, μόνο στα δυτικά και βόρεια θα προκληθούν τοπικές μπόρες ή λίγες καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα, ενώ ανεβαίνει και λίγο η θερμοκρασία.

Το Σαββατοκύριακο θα επανέλθει δριμύτερη η κακοκαιρία σε συνδυασμό με μια νέα διαταραχή από τα βόρεια Βαλκάνια που θα σχηματίζει «ψυχρή λίμνη», δηλαδή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, που έχει ως αποτέλεσμα τις πιο δροσερές θερμοκρασίες και τις βροχές και τις καταιγίδες, που μέχρι απόγευμα του Σαββάτου δεν αποκλείεται να είναι τοπικά ισχυρές.

Επιπλέον, με το πέρας αυτής της “ψυχρής λίμνης”, ενισχύονται οι βοριάδες μέσα στο Αιγαίο, αυξάνοντας αρκετά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τα φαινόμενα πάντως μέχρι το βράδυ του Σαββάτου θα εξασθενήσουν και την Κυριακή ο καιρός θα είναι λιγότερο άστατος, ενώ από τη νέα εβδομάδα φαίνεται να επανέρχεται το καλοκαίρι, φέρνοντας μαζί του κι ένα έντονο κύμα ζέστης.

 

Ο καιρός με μια ματιά

* Εως την Δευτέρα διατηρείται η αστάθεια στα ηπειρωτικά.

* Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα κανονικά για την εποχή με τάση ανόδου από την Τρίτη και μετά.

* Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 5 με 6 μποφόρ και τοπικά τα 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα