ΕπικαιρότηταΠολιτική

Πρέσβης ΗΠΑ Γ. Τσούνης: “Τα καλύτερα καλοκαίρια στη ζωή μου τα πέρασα εδώ”

Συνέντευξη-αφιέρωμα στον ομογενή πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Γιώργο Τσούνη, φιλοξενεί  το «Βημαgazino», ένθετο περιοδικό της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα».

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο χωριό του κ. Τσούνη, τον Πλάτανο Ναυπακτίας και πλαισιώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ο κ. Τσούνης μίλησε και πάλι με συγκίνηση για την ελληνική καταγωγή του και ιδιαίτερα για το χωριό του. «Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου κάθε φορά που βρίσκομαι στο χωριό μου. Τα καλύτερα καλοκαίρια στη ζωή μου τα πέρασα εδώ», είπε στην αρχή της συνέντευξης, μνημονεύοντας τον παππού και τη γιαγιά του, από τους οποίους έμαθε «τι θα πει αγάπη αλλά και οικογένεια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Είχα και μια θεία, την Αθηνά, και όταν ήταν εκείνη στο χωριό μπορούσα να κάνω ό,τι ήθελα. Θυμάμαι είχε έναν ωραίο κήπο και πήγαινα κάθε μεσημέρι, έπαιρνα μια ντομάτα, την έπλενα και την έτρωγα σαν φρούτο. Ολη μέρα ποδόσφαιρο με τα παιδιά. Φίλοι από το 1975, από την πρώτη φορά που ήρθα», ανέφερε ο κ. Τσούνης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ελληνοτουρκικά, με τον κ. Τσούνη να ερωτάται για τις ωμές απειλές που εκτοξεύει η Αγκυρα κατά της Αθήνας. «Τη στιγμή που η ενότητα μεταξύ των συμμάχων είναι απολύτως απαραίτητη, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Θα συνεχίζουμε να παροτρύνουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφεύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική, που το μόνο που επιτυγχάνει είναι να αυξήσει την ένταση, χωρίς να βοηθά κανέναν».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση να επαναπατρίσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα ήταν συνεπές με ό,τι έκανε ο Πάπας, αλλά και με κάποιες συμφωνίες με άλλα μεγάλα ιδρύματα, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, για την επιστροφή κυκλαδικών αρχαιοτήτων. Δεν νομίζω ότι κανείς από όσους δημιούργησαν αυτά τα μοναδικά αριστουργήματα θα ήθελε να τα δει να λεηλατούνται. Αυτή η πρακτική δεν συνάδει με το ήθος που θα έπρεπε να διαπνέει τον κόσμο μας. Χωρίς να θέλω να εμπλακώ σε αντιδικίες, καταλαβαίνω ότι έργα Τέχνης που λεηλατήθηκαν στο παρελθόν, παίρνουν το δρόμο του γυρισμού στον τόπο τους».

Ο κ. Τσούνης ερωτήθηκε επίσης και για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο αμερικανικό Καπιτώλιο. «Λέω συχνά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα είναι οι υπερασπιστές της δημοκρατίας και έχουμε μια ιερή υποχρέωση να προστατεύσουμε τις δημοκρατικές αξίες που μας ενώνουν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε τέλειοι. Η μεγαλύτερη απειλή για τις δημοκρατίες μας δεν είναι ότι έχουμε ελαττώματα. Είναι ότι οι άνθρωποί μας μπορεί μια μέρα να χάσουν την πίστη τους στην ικανότητά μας να θεραπεύσουμε τις πληγές μας, να διορθώνουμε τις ανισότητες ή να επανορθώνουμε τα λάθη μας. Η δημοκρατία μπορεί να είναι εύθραυστη και χρειάζεται υπεράσπιση. Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, η δημοκρατία έχει αντέξει και θα συνεχίσει να αντέχει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν στον κόσμο ότι η δημοκρατία μας είναι ανθεκτική, ότι ως λαός μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να βγούμε ισχυρότεροι».

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Τσούνης ερωτήθηκε «Ελλάδα ή Αμερική;». «Ο πατέρας μου, μού έλεγε “έξι μήνες στην Αμερική, έξι στην Ελλάδα”. Ηθελε να μένει στην Ελλάδα από το Πάσχα μέχρι του Αγίου Δημητρίου. Υπάρχει καλύτερη ζωή;»…

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα