ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Πρακτικές «γαλέρας» στα Jumbo καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) παρουσίασε την Τετάρτη καταγγελίες για πρακτικές «γαλέρας» και εργασιακής ασυδοσίας στα Jumbo.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, με εσωτερικό κανονισμό η διοίκηση των Jumbo επιχειρεί να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, «σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας! Δηλαδή αυτόν τον μήνα Αθήνα, τον άλλον Θεσσαλονίκη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Παράλληλα, ο ΣΕΑ καταγγέλλει ότι με βάση τον ίδιο κανονισμό, η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο «στον παραβάτηεργαζόμενο, αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του».

Επίσης μπορεί «να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας».

Μάλιστα σε συγκεκριμένη παράγραφο αναφέρεται ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί. «Δηλαδή το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία, μέσα σε αυτόν δεν χωράει το διάλειμμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.ά.)», σχολιάζει ο ΣΕΑ, προσθέτοντας ότι θα επανέλθει για το 5ωρο που μοιάζει με 8ωρο.

Επιπρόσθετα, «με βάση το άρθρο 18, παρ. 1, ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την εταιρεία. Με βάση το άρθρο 33, η εταιρεία φέρει την ιδιότητα του «Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων» και μπορεί να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα