ΕπικαιρότηταΠολιτική

Πούτιν για το Azovstal: Να μη βγει από εκεί ούτε μύγα!

«Καταλάβαμε την Μαριούπολη, εκτός από το Azovstal». Αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, στον Βλάντιμιρ Πούτιν στην ενημέρωση για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία που Ρωσία ονομάζει «ειδική επιχείρηση».

Οι αναφορές διεθνών πρακτορείων λένε ακόμη ότι ο Πούτιν συνεχάρη τον Σοϊγκού για την επιτυχή επιχείρηση και δίνει εντολή ότι δεν χρειάζεται να γίνει έφοδος στο εργοστάσιο Azovstal, αλλά ότι πρέπει να αποκλειστεί έτσι ώστε να μην μπορεί να βγει ούτε «μύγα».

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, η Ρωσία θα χρειαστεί αρκετές ημέρες για να «ρίξει» το εργοστάσιο Azovstal.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία «εγγυάται» για τη ζωή όσων βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal, εάν παραδοθούν, ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να παραδώσουν τη θέση τους.

Σύμφωνα με τον Σοϊγκού, η Ρωσία άνοιξε τον δρόμο σε περισσότερους από 142.000 αμάχους ώστε να φύγουν τη Μαριούπολη. Υποστήριξε παράλληλα ότι 1.478 Ουκρανοί μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά περισσότεροι από 2.000 εξακολουθούν να υπερασπίζονται το μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και πρόσθεσε ότι παραμένει αποκλεισμένο. Μέχρι στιγμής, η ουκρανική πλευρά δεν έχει σχολιάσει με κανέναν τρόπο.

«Ενορχηστρωμένες δηλώσεις»

Ο Αντριου Ροθ, ο ανταποκριτής του Guardian στη Μόσχα, αναφέρει ότι η δήλωση του Σεργκέι Σοϊγκού έγινε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Κρεμλίνο, όπου ο υπουργός Αμυνας παρουσίασε μια έκθεση στον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με τη μάχη που παρακολουθείται στενά για την ουκρανική πόλη και ισχυρίστηκε ότι η πόλη «απελευθερώθηκε», αν και οι μάχες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τον Βρετανό, η συνάντηση των δύο φάνηκε να ενορχηστρώνεται, προκειμένου οι Ρώσοι να οπισθοχωρήσουν από την επίθεσή τους στο εργοστάσιο του Azovstal, η οποία έχει ανακοπεί από την σθεναρή ουκρανική αντίσταση και τις δυσκολίες λειτουργίας στην βιομηχανική περιοχή.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε το σχέδιο εισβολής στην χαλυβουργία «μη πρακτικό» και δήλωσε: «Διατάζω να ακυρωθεί».

«Αυτή είναι η περίπτωση που πρέπει να σκεφτούμε, τη διατήρηση της ζωής και της υγείας των στρατιωτών και των αξιωματικών μας», είπε επίσης ο Πούτιν. Αντ’ αυτού, κάλεσε τα ρωσικά στρατεύματα να αποκλείσουν την περιοχή «ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα».

Οι άμαχοι αποχωρούν

Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

Το AFP, μετέφερε ότι σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ολόκληρη η Μαριούπολη πλην του κτιρίου του Azaovstal, είναι στα χέρια της Ρωσίας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα