ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους ανέργους

Τι δήλωσαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης στο inthecity.gr.

Του Αλέξανδρου Κοντοπάνου

Με το πλέον επίσημο τρόπο και δια στόματος του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ το Σάββατο, από το βήμα της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη, μια εξαγγελία την οποία και περίμεναν με αγωνία χιλιάδες άνεργοι.

Μπορεί στον χώρο του ηλεκτρονικού τύπο, στα κανάλια και στις εφημερίδες να γραφόταν και να αναγγέλλονταν πως θα υπάρξει και νέα παράταση επιδομάτων ανεργίας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στα εργασιακά, όμως οι αναφορές για καταβολή των επιδομάτων στις 15 Σεπτεμβρίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων ήταν πέρα για πέρα αυθαίρετες.

Η πρόθεση στήριξης μιας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας όπως οι άνεργοι και μια πολιτική απόφαση απέχει αρκετά από την καταβολή των χρημάτων, καθώς απαιτείται η έκδοση ΚΥΑ, η πίστωση και ο ακριβής υπολογισμός των κονδυλίων και στο τέλος η μεταφορά των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Με στόχο λοιπόν την ορθή ενημέρωση και όχι την δημιουργία εντυπώσεων που μάλιστα δεν προήλθαν από χρονική δέσμευση από κυβερνητικά χείλη το προηγούμενο διάστημα το inthecity.gr επικοινώνησε τόσο με τον υπουργό εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, όσο και με το διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη για να μας ξετυλίξουν το χρονικό και διαδικαστικό κουβάρι της καταβολής των επιδομάτων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης

Όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε ο υπουργός εργασίας, η σχετική ΚΥΑ για την παράταση των επιδομάτων θα εκδοθεί στα μέσα περίπου της ερχόμενη εβδομάδος το αργότερο μέχρι τα τέλη της, ενώ για την καταβολή τους και την εμφάνιση στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα απαιτηθούν 3 με 4 εργάσιμες ημέρες μετά την έκδοση της ΚΥΑ, όπως δήλωσε στο inthecity.gr o διοικητής του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, παρατείνεται για δύο μήνες το επίδομα ανεργίας όσων έληξε η επιδότηση τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Η δίμηνη αυτή παράταση αφορά τα επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους το διάστημα αυτό, εξαιρουμένων εκείνων που ήδη έχουν λάβει την δίμηνη παράταση του πρώτου 5μηνου του έτους, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κοροναϊό.

Αναλυτικότερα, όσοι άνεργοι έχουν ήδη λάβει την δίμηνη παράταση λόγω του γεγονότος ότι το επίδομα ανεργίας τους έληξε το πρώτο πεντάμηνο του έτους δεν δικαιούται να λάβουν την νέα επιδότηση. Για παράδειγμα, αν για κάποιον έληξε το επίδομα ανεργίας του τον Απρίλιο και πήρε παράταση για τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν θα είναι δικαιούχος της νέας παράτασης.

Τα χρήματα που θα καταβληθούν στους δικαιούχους της νέας παράτασης των επιδομάτων του ΟΑΔΕ αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς μετά τις 29 Σεπτεμβρίου ως και τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη.

Όσοι έλαβαν το επίδομα ανεργίας του Ιουλίου και του Αυγούστου στις αρχές του μήνα θα δουν στους λογαριασμούς τους -σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου εργασίας και του διοικητή του ΟΑΕΔ- το ποσό της παράτασης και τον δύο μηνών να κατατίθεται ενιαία, ενώ για όσους έλαβαν το επίδομα Ιουλίου και Αυγούστου προς το τέλος του κάθε μήνα η καταβολή της δίμηνης παράτασης του επιδόματος ανεργίας θα γίνει σε δυο δόσεις.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

  • Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος
  • Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως)
  • Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως)

Πρωθυπουργικές εξαγγελίες

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση της οικονομίας κάνοντας λόγο για μια δέσμη 12 μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται η παράσταση για δυο ακόμα μήνες όλων των επιδομάτων ανεργίας που μόλις έληξαν και την μείωση σε 50, αντί των 100, του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση της ενίσχυσης στους εποχικούς εργαζόμενους που είδαν δραματική μείωση στα ημερομίσθιά τους εξαιτίας της πανδημίας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα