ΕπικαιρότηταΚόσμος

Πώς μοιράζονται τα 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Το καλοκαίρι αναμένονται τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ μέχρι τις αρχές του 2021 θα ανακοινωθούν τα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωταμείο. Επιπλέον, παράλληλα θα τρέχει και η κρατική δαπάνη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε την κατανομή των 32 δις ευρώ του Ταμείου που προβλέπει επιχορηγήσεις της τάξης των 19,4 δις ευρώ και δάνεια ύψους 12,4 δις ευρώ τα όποια θα κινητοποιήσουν σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια.

Συγκεκριμένα:

  • Στην κατηγορία Πράσινη Μετάβαση θα διατεθούν 6,2 δις ευρώ ή το 38% των επιχορηγήσεων.
  • Για την ψηφιακή μετάβαση προβλέπονται 2,1 δις ευρώ ή το 13% των επιχορηγήσεων.
  • Για απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή θα διατεθούν 4,1 δις ευρώ ή το 25% των επιχειρήσεων και για ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας και προβλέπονται 4 δις ευρώ ή το 24% των επιχορηγήσεων.

Στα ποσά αυτά προστίθεται τα 3 δις του React EU και του προγράμματος αγροτικής και περιφερικής ανάπτυξης και τα δάνεια ύψους 12,6 δις ευρώ. Το τελικό κείμενο των προτάσεων της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποσταλεί στην ΕΕ τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με στόχο να εγκριθεί στο τέλος της Άνοιξης.

Ο Θ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε ιστορική και μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα το Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είναι διαφορετικό το Ταμείο Ανάκαμψης για τρεις λόγους, σημείωσε απαριθμώντας τους. «1. Ο χρόνος, 2. πρέπει και αξιοποιήσει και ιδιωτικούς πόρους, 3. συνδυάζει επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις», εξήγησε.

Επιλέξιμα θα θεωρούνται έργα που αφορούν στην πράσινη μετάβαση, στη ψηφιακή μετάβαση, στην Έρευνα και Ανάπτυξη, στις Εξαγωγές, στην αύξηση μέσου μεγέθους επιχειρήσεων-Συνεργασίες, Επιχειρηματικά πάρκα και Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI).

«Δεν παρεκκλίνουμε ούτε εκατοστό από την μεταρρυθμιστική εντολή σε όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, που λάβαμε στις εκλογές του 2019.

Αντιθέτως την τιμούμε χωρίς εκπτώσεις και καθυστερήσεις παρά την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, υλοποιώντας βασικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και μέλος της διοικούσας επιτροπής της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης με ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις Άκης Σκέρτσος, κατά την τοποθέτηση του στην παρουσίαση των προβλέψεων και των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελληνική Οικονομία.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκέρτσος, «οι επενδύσεις παντρεύονται με περισσότερες από 60 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα καταστήσουν αποτελεσματικότερες τις επενδύσεις, που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Δείτε εδώ το σχέδιο για τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης

 


Για να μην μένετε πίσω στην ενημέρωση, ακολουθήστε το inthecity.gr στα social media…

Βρείτε μας στο Facebook!

Βρείτε μας στο Twitter!

Βρείτε μας στο Youtube!


 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα