ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Πώς η Γεωργία νίκησε το «τέρας» του άγχους των εξετάσεων

Οι εξετάσεις πλέον βρίσκονται προ των πυλών και χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα διακατέχονται από ένταση και άγχος.

Eνα απ’ αυτά τα παιδιά είναι η Γεωργία, η οποία σε λίγες ημέρες θα κληθεί να διαγωνιστεί στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η ίδια αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς αφού ένιωθε αφόρητη πίεση με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Η μητέρα της απευθύνθηκε στην Γραμμή του Μαζί για το Παιδί 115 25 για να πάρει την άποψη των ειδικών επιστημόνων.

Η αρχή έγινε, στη συνέχεια η ψυχολόγος μίλησε με την Γεωργία στο τηλέφωνο ενώ προγραμματίστηκαν και συναντήσεις δια ζώσης.

Τι είχε προκαλέσει τον έντονο πανικό στην Γεωργία; Πώς αντιμετωπίστηκε; Και πώς η Γεωργία άφησε πίσω τις δυσκολίες της και είναι έτοιμη να κατακτήσει το όνειρό της;

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η Γεωργία, 17,5χρόων, κάλεσε στη γραμμή 115 25 έπειτα από παρότρυνση της μητέρας της σχετικά με το άγχος που βίωνε εν όψει των πανελληνίων εξετάσεων.

Αρχικά τηλεφώνησε η μητέρα της προκειμένου να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες και για το αν και πως μπορεί να βοηθηθεί η Γεωργία από τις υπηρεσίες της Γραμμής 115 25.

Στη συνέχεια η Γεωργία πραγματοποίησε κλήση στη Γραμμή 115 25 στις διακοπές των Χριστουγέννων, έπειτα από ένα πολύ πιεστικό τρίμηνο.

Στην ψυχολόγο που μίλησε, ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί το άγχος της και ότι η πίεση που ένιωθε ήταν πολύ μεγάλη.

Μπλακ άουτ λόγω άγχους

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων γραπτών δοκιμασιών που είχε την έπιασε έντονη εφίδρωση, μια ελαφριά ζαλάδα και αισθάνθηκε ότι δεν θυμόταν τίποτα από αυτά που έχει διαβάσει.

Επειτα από 2 τηλεφωνικές συνεδρίες υποστήριξης, εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρία δια ζώσης και έτσι και έγινε, με την σύμφωνη γνώμη της μητέρας της.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 10 συνεδρίες με τη Γεωργία.

Η «προέλευση» της πίεσης

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, έγινε σαφές ότι μεγάλο κομμάτι από την πίεση που ένιωθε η Γεωργία, προερχόταν από τους γονείς της.

Δεν ήταν κάτι το οποίο συνέβαινε «φανερά» καθώς έμοιαζαν πολύ υποστηρικτικοί μαζί της και προσπαθούσαν ενεργά να τηn βοηθήσουν με το άγχος της.

Η πίεση όμως που βίωνες η Γεωργία ήταν κάτι το οποίο «χτιζόταν» χρόνια και αφορούσε όλο το σύστημα αξιών και πεποιθήσεων με το όποιο είχε μεγαλώσει βάση του οποίου ένιωθε ότι δεν υπήρχε περιθώριο αποτυχίας.

Οι συγκρίσεις και η «οικογενειακή παράδοση»

Τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της είχαν πετύχει στις πανελλαδικές και κατάφεραν να περάσουν στις πρώτες τους επιλογές, ακολουθώντας μάλιστα και τα επαγγέλματα των γονέων, κάτι για το οποίο αισθάνονταν ιδιαίτερα περήφανοι.

Ενώ λοιπόν δεν είχαν ποτέ διαφωνήσει ανοιχτά με τις επιλογές των σχολών που ενδιέφεραν την Γεωργία, υπενθύμιζαν τις επιτυχίες και την σταδιοδρομία των μεγαλύτερων αδερφιών της.

Πηγαίνοντας στο φροντιστήριο στο οποίο είχαν φοιτήσει και τα αδέρφια της, αναπόφευκτα γίνονταν συγκρίσεις. Το αποτέλεσμα ήταν είχαν υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες από την Γεωργία.

Διαχείριση συναισθημάτων

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, η ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου του Μαζί για το Παιδί εξερεύνησε μαζί της το κομμάτι της δικής της διαφοροποίησης, τα συναισθήματα που αυτή δημιουργεί, τόσο στην ίδια όσο και στην οικογένεια με τον τρόπο που η ίδια τα αντιλαμβάνεται.

Εμαθε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το άγχος της ώστε να μην την «μπλοκάρει» την ώρα της γραπτής δοκιμασίας.

Δίνοντας προτεραιότητες στις ανάγκες της Γεωργίας

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με την Γεωργία προτάθηκε να κάνουν κάποιες συνεδρίες συμβουλευτικής στήριξης και οι γονείς προκειμένου να διερευνήσουν τρόπους για να είναι πιο βοηθητικοί προς τη Γεωργία.

Οι γονείς πραγματοποίησαν 6 συνεδρίες στο σύνολο, μέσα από τις οποίες διερευνήθηκαν οι προσδοκίες που είχαν από την κόρη τους, το πώς τις επικοινωνούσαν, λεκτικά και μη, και πως τελικά επηρέαζαν την Γεωργία.

Ξεχώρισαν τις δικές τους προσδοκίες από της Γεωργίας και άρχισαν να κατανοούν το πώς έχει αρχίσει η Γεωργία να διαφοροποιείται.

Μέσω αυτής της διεργασίας κατάφεραν να είναι ουσιαστικά πια δίπλα της στην προσπάθεια που έκανε, χωρίς όμως πια η Γεωργία να αισθάνεται πίεση.

Η Γραμμή 11525 του “Μαζί για το Παιδί” και το Συμβουλευτικό Κέντρο

Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Εχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

• Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών

• Λήψη ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων

• Παραπομπές και ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο

• Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ενωσης και των μελών της

Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δια ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς, ή τους εφήβους με στόχο την ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση γονέων, παιδιών & εφήβων για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων κ.α.).

Επίσης, λειτουργούν διαδικτυακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων. Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ενωσης “Μαζί για το Παιδί”, λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.

Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.

Λίγα λόγια για το “Μαζί για το Παιδί”

Το “Μαζί για το Παιδί” ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996. Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση.

Κύριος στόχος της Ενωσης, είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια.

Το 2016 το “Μαζί για το Παιδί”, τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, για την κοινωνική του προσφορά.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα