Περιφέρεια ΘεσσαλίαςΠεριφέρειες

Πώς επιδοτούνται τα προγράμματα ΠΟΠ και ΠΓΕ

Συνάντηση ενόψει της ενεργοποίησης των προσκλήσεων ενίσχυσης των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-20, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών, ομάδες παραγωγών και φορείς μεταποιητικών επιχειρήσεων του Αγροδιατροφικού τομέα της Θεσσαλίας.

Οπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια Θεσσαλίας με πρόταση του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποφάσισε τα εξής:

α) Να στείλει διαμαρτυρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα της υποστήριξης των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων

β) Να συμμετέχει στο δίκτυο ευρωπαϊκών Περιφερειών προβολής των τοπικών προϊόντων του δικτύου AREPO

Στη Θεσσαλία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 20 πιστοποιημένα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα και τρόφιμα, ενώ άλλα 20 βρίσκονται προς αναγνώριση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με φάκελο που στηρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στην τοποθέτησή του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γιώργος Λαδόπουλος, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υποστηρίξει τον πρωτογενή τομέα, σε μία προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημιουργία θεσμών για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, μέσα από συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, επαγγελματικές οργανώσεις και παράλληλα μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο κ. Λαδόπουλος σημείωσε:

«Πιστεύουμε στο πρωτογενή τομέα, τόσο στο ζωικό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, εκτιμούμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και βάση αυτής της οικονομικής, ποιοτικής και εμπορικής ανάπτυξης είναι η εξωστρέφεια.

Ο ίδιος ο περιφερειάρχης έχει τονίσει ότι εάν δεν αποκτήσουμε εξαγώγιμα προϊόντα δεν θα μπορέσουμε να έχουμε την προστιθέμενη αξία στην παραγωγή και τη μεταποίηση.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τις Υπηρεσίες της Περιφερείας, είναι αυστηροί και βεβαιώνουν ότι τα τοπικά προϊόντα είναι άριστα ποιοτικά και πληρούν όλους τους κανόνες της δημόσια υγείας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, τόνισε πόσο σημαντικό είναι ιδιαίτερα για την περιοχή της Ελασσόνας το ζήτημα της φέτας, καθώς και το αρνάκι, κατσικάκι Ελασσόνας και σημείωσε την ικανοποίησή του στην πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την υποστήριξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων.

Τόνισε ότι ο Δήμος Ελασσόνας θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας Νίκος Γαβριήλ, ανέλυσε τον κανονισμό 1151/2012 που αφορά τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ καθώς και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ).

Το στέλεχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών ΑREPO και είναι ανάμεσα στις πρώτες περιφέρειες της χώρας και της ΕΕ στην παραγωγή και εμπορία παραδοσιακών ποιοτικών ΠΟΠ/ΠΓΕ αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Είναι προϊόντα κατοχυρωμένα με εισήγηση και φάκελο μελέτης οργανώσεων παραγωγών που θα ελέγξει το Υπουργείο Γεωργίας και ακολούθως πιστοποιούνται η θα πιστοποιηθούν με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τους κανονισμούς 1151/2012 (&1234/2007) τα ακόλουθα Θεσσαλικά προϊόντα και τρόφιμα (σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Συνθήκης της ΕΕ και το παράρτημα 1 του άρθρου 2 του καν. 1151/2012):

Τυριά ΠΟΠ

• Φέτα

• Κασέρι

• Μανούρι

• Γαλοτύρι

• Μπάτζος Θεσσαλίας

• Γραβιέρα Αγράφων Καρδίτσας

Κρέατα ΠΟΠ

• Αρνάκι και Κατσικάκι Ελασσόνας

• Κατσικάκι Σκοπέλου

• Αρνάκι Αργιθέας

• Τόνος Αλοννήσου σε διαδικασία αναγνώρισης

Φρούτα ΠΟΠ/ΠΓΕ

• Φιρίκι Πηλίου και Μήλα Ζαγοράς

• Δαμάσκηνο Σκοπέλου σε διαδικασία αναγνώρισης

• Κεράσι και Μήλα Αγιάς σε διαδικασία αναγνώρισης

• Αχλάδι, ροδάκινο και σταφύλι Τυρνάβου σε διαδικασία αναγνώρισης

• Ακτινίδια Δέλτα Πηνειού σε διαδικασία αναγνώρισης

Ελιές ΠΟΠ/ΠΓΕ

• Κονσερβοελιά Μαγνησίας

• Ελιά Κισσάβου και Τεμπών σε διαδικασία αναγνώρισης

Ξηροί καρποί ΠΟΠ

• Αμύγδαλα Συκουρίου, Τυρνάβου και Αλμυρού σε διαδικασία αναγνώρισης

• Κάστανα Κισσάβου σε διαδικασία αναγνώρισης

Τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ

• Φασόλια και Πατάτες Ορεινών περιοχών Θεσσαλίας, σε διαδικασία αναγνώρισης

• Αλλαντικά Θεσσαλίας σε διαδικασία αναγνώρισης

• Χαλβάς Φαρσάλων σε διαδικασία αναγνώρισης

• Σκόρδα Πλατυκάμπου

• Μέλι Θεσσαλίας σε διαδικασία αναγνώρισης

• Προϊόντα Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής Θεσσαλίας, σε διαδικασία αναγνώρισης

Κρασιά ΠΟΠ

• Ραψάνης Λάρισας, Αγχιάλου Μαγνησίας

• Μεσενικόλα Καρδίτσας

• Τσίπουρο Τυρνάβου

Κρασιά ΠΓΕ

• Τυρνάβου

• Ελασσόνας

• Μετέωρα Τρικάλων

• Μαγνησίας

• Καρδίτσας

Τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα της Ελλάδας που παράγουν και εμπορεύονται 1.200 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ελέγχονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (AGROCERT), σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ των Περιφερειών, βάση της ΚΥΑ 261611/2006.

Πρέπει να πληρούν και τα άρθρα του καν. 1151/2012, άρθρο 7: για τις προδιαγραφές του προϊόντος, άρθρο 8 της Ομάδας Παραγωγών, άρθρο 13 ως προς αποφυγή Ελληνοποιήσεων και απομιμήσεων.

Προγράμματα Κατοχύρωσης και Προώθησης ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων

1) LEADER 2014-20: έως 12/2017 (μέσω πρόσκλησης Αναπτυξιακών Περιφέρειας), μέτρο 19.2.7.2: επιδότηση σύνταξης φακέλου ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και δράσεις ενίσχυσης μεταποίησης και σύνδεσης με αγρο-οικοτουρισμό και προβολής ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ

2) ΓΓΕΤ: δράσεις ΕΠΑΝΕΚ 2014-20 για επιδότηση σύνταξης φακέλου ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, 2018 (προϋποθέτει Διαγνωστική Έκθεση)

3) Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20: Αρχές 2018, μέτρο 3.2 και 16.1: ενίσχυση καινοτομίας και προβολής ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων για παραγωγή (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα)

4) Οριζόντιο Πρόγραμμα ΕΕ για ΠΟΠ/ΠΓΕ, ΑREPO: προβολή 1/2018 και 1/2020

5) Διακρατικά Interreg (ΜΕD, ENI): για ΠΟΠ/ΠΓΕ, προβολή μέσω συνεργασιών

Επιλέξιμοι Δυνητικοί Τελικοί Δικαιούχοι

Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών του άρθρου 37, Φορείς διαχείρισης ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων άρθρου 38, Αγροδιατροφικές συμπράξεις Περιφερειών, του άρθρου 35, Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ανά ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόν, του άρθρου 34 του Νόμου 4384/2016 & συλλογικοί φορείς παραγωγών με ΑΦΜ.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Θεσσαλίας