ΕπικαιρότηταΠολιτική

“Πονοκέφαλος” για την Ελλάδα η επιστροφή των 400 μεταναστών στην Τουρκία (VIDEO)

Σε “πονοκέφαλο” για την ελληνική κυβέρνηση έχει εξελιχθεί η υπόθεση με το φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας, που έπλεε ακυβέρνητο ανοικτά της Ιεράπετρας, με επιβαίνοντες 400 μετανάστες.

Το πλοίο ενώ βρισκόταν ανοιχτά της Ιεράπετρας, κάλεσε μέσω του 112 και ζήτησε βοήθεια.

Στο σημείο έσπευσε σκάφος του Λιμενικού, όπου προσέδεσε το πλοίο, παραμένοντας στη θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, από το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις για το πού θα διανυκτερεύσουν οι 400 μετανάστες, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να επιστρέψει το πλοίο στην Τουρκία, μαζί με τους 400 μετανάστες απ’ όπου και ξεκίνησε.

Σε συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος υπέβαλε αίτημα στην Αγκυρα, για να παραλάβει πίσω τους μετανάστες, όπως υποχρεούται να κάνει, σύμφωνα με βάση την ευρωπαϊκή σύμβαση που έχει υπογράψει.

Επίσης, υπήρξε επικοινωνία με την Frontex και την Κομισιόν και έγινε σαφές ότι η Ελλάδα βάσει των δεσμεύσεων θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο, αλλά ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, παίρνοντας πίσω τους μετανάστες.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, το πλοίο θα ρυμουλκηθεί σε νησί των Δωδεκανήσων όπου θα διανυκτερεύσουν οι μετανάστες και το πρωί αναμένονται οι κινήσεις της Τουρκίας για να παραλάβει ενδεχομένως πίσω το σκάφος με τους εκατοντάδες ταλαιπωρημένους μετανάστες.

Ερωτήματα προκαλεί στην υπόθεση ο ρόλος του τουρκικού καθεστώτος και το πώς το «σαπιοκάραβο» έφυγε ανενόχλητο από τις τουρκικές ακτές, επιχειρώντας να διασχίσει την Ανατολική Μεσόγειο και να βρεθεί στην Ιταλία.

Πηγή: newsbomb

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα