Featured

Ποιες είναι οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία;

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν περαιτέρω κυρώσεις στην Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τα οικονομικά μέτρα που αποσκοπούν να βλάψουν την οικονομία της Ρωσίας και να τιμωρήσουν τον Πρόεδρο Πούτιν, υψηλόβαθμους αξιωματούχους και ανθρώπους που έχουν ωφεληθεί από το καθεστώς του.

Τι είναι οι κυρώσεις;

Οι κυρώσεις είναι ποινές που επιβάλλονται από μια χώρα σε μια άλλη, για να σταματήσει να ενεργεί επιθετικά ή να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Είναι από τις πιο σκληρές ενέργειες που μπορούν να κάνουν τα έθνη, χωρίς να πάνε σε πόλεμο.

Ποιες είναι οι τελευταίες κυρώσεις που θα επιβληθούν;

Μεταξύ των τελευταίων κυρώσεων των ΗΠΑ, είναι:

* Οικονομικά μέτρα για την απαγόρευση νέων επενδύσεων στην Ρωσία
* Αυστηρές κυρώσεις σε δύο ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την Alfa Bank και τη Sberbank
* Κυρώσεις σε κρίσιμες μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις
* Κυρώσεις σε αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης και στα μέλη των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένων των ενήλικων παιδιών του Προέδρου Πούτιν και των συγγενών του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, τη Sberbank, και δεσμεύτηκε να τερματίσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου έως το τέλος του 2022.

Τι άλλο έχει επιβληθεί;
Στρατιωτικά είδη και μισθοφόροι

Απαγόρευση εξαγωγής αγαθών διπλής χρήσης ειδών (τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως ανταλλακτικά οχημάτων) έχει επιβληθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει επίσης κυρώσεις στον όμιλο Wagner της Ρωσίας, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που θεωρείται ότι λειτουργεί ως μονάδα μήκους όπλων του ρωσικού στρατού.

Πτήσεις

Ολες οι ρωσικές πτήσεις έχουν απαγορευτεί από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ε.Ε. και του Καναδά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης απαγορεύσει τα ιδιωτικά τζετ ναυλωμένα από Ρώσους.

Πολυτελή αγαθά

Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι θα απαγορεύσει την εξαγωγή ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και οχημάτων, μόδας και τέχνης υψηλής ποιότητας. Η Ε.Ε. έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλει επίσης φόρο 35% σε ορισμένες εισαγωγές από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της βότκας.

Στόχευση ατόμων

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 1.000 Ρώσους ιδιώτες και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πλούσιων επιχειρηματικών ηγετών – οι λεγόμενοι ολιγάρχες – που θεωρούνται κοντά στο Κρεμλίνο.

Περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ δεσμεύονται επίσης στις ΗΠΑ, την Ε.Ε. το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζει επίσης την πώληση «χρυσών βίζας», η οποία επέτρεψε σε πλούσιους Ρώσους να αποκτήσουν δικαιώματα διαμονής στην Βρετανία.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν όλες τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2022.

Η ΕΕ, η οποία προμηθεύεται το ένα τέταρτο του πετρελαίου της και το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία , λέει ότι θα στραφεί σε εναλλακτικές προμήθειες και θα κάνει την Ευρώπη ανεξάρτητη από τη ρωσική ενέργεια «πολύ πριν από το 2030».

Η Γερμανία έχει βάλει σε αναμονή την άδεια για το άνοιγμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από την Ρωσία.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν όλες τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2022.

Η ΕΕ, η οποία προμηθεύεται το ένα τέταρτο του πετρελαίου της και το 40% του φυσικού της αερίου από την Ρωσία, λέει ότι θα στραφεί σε εναλλακτικές προμήθειες και θα κάνει την Ευρώπη ανεξάρτητη από τη ρωσική ενέργεια «πολύ πριν από το 2030».

Η Γερμανία έχει βάλει σε αναμονή την άδεια για το άνοιγμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από την Ρωσία.

 

Οικονομικά μέτρα

Οι δυτικές χώρες έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, για να την σταματήσουν να χρησιμοποιεί τα 630 δισεκατομμύρια δολάρια (470 δισεκατομμύρια λίρες) των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Αυτό προκάλεσε πτώση της αξίας του ρουβλίου κατά 22% από την αρχή του έτους. Αυτό, με τη σειρά του, έχει ωθήσει την τιμή των εισαγόμενων αγαθών και οδήγησε σε αύξηση 14% του ρυθμού πληθωρισμού της Ρωσίας .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τη Ρωσία να πραγματοποιήσει πληρωμές χρέους χρησιμοποιώντας τα 600 εκατομμύρια δολάρια που κατέχει σε αμερικανικές τράπεζες, καθιστώντας δυσκολότερη για τη Ρωσία να αποπληρώσει τα διεθνή της δάνεια.

Ορισμένες ρωσικές τράπεζες αφαιρούνται από το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων Swift, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διασυνοριακή μεταφορά χρημάτων. Αυτό θα καθυστερήσει τις πληρωμές προς τη Ρωσία για εξαγωγές ενέργειας.

Αλλες κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβάνουν:

  • Μεγάλες ρωσικές τράπεζες που αποκλείονται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Ολες οι ρωσικές τράπεζες έχουν παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία
  • Το ρωσικό κράτος και οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση ή να δανειστούν χρήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ενα όριο για τις καταθέσεις που μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι σε τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είπε επίσης ότι θα στοχεύσει το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς και βασικές κρατικές εταιρείες.

Τι κάνουν οι εταιρείες;

Ενας αυξανόμενος αριθμός διεθνών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των McDonald’s, Coca-Cola και Starbucks, ανέστειλαν τις συναλλαγές τους στη Ρωσία .

Αφού αντιμετώπισε σφοδρή κριτική για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της στη Ρωσία, η Nestle απέσυρε ορισμένες από τις μάρκες της, συμπεριλαμβανομένων των KitKat και Nesquik, αλλά θα συνεχίσει να πουλάει “βασικά τρόφιμα”.

Ωστόσο, μια σειρά από άλλες δυτικές μάρκες, όπως οι Marks and Spencer, Burger King, και οι ξενοδοχειακές ομάδες Marriott και Accor λένε ότι δεν μπορούν να αποχωρήσουν από τη Ρωσία επειδή οι επιχειρήσεις τους εκεί λειτουργούν με πολύπλοκες συμφωνίες franchise.

Ποιος απέλασε Ρώσους διπλωμάτες;

Μετά τη δημοσιοποίηση εικόνων από μαζικές δολοφονίες στην Μπούχα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει 40 Ρώσους διπλωμάτες.

Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ είπε ότι οι εικόνες δείχνουν «απίστευτη βαρβαρότητα εκ μέρους της ρωσικής ηγεσίας και όσων παρακολουθούν την προπαγάνδα της».

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει 35 Ρώσους διπλωμάτες, ενώ η Λιθουανία απέλασε τον Ρώσο πρεσβευτή.

Αυτές οι κινήσεις ακολουθούν έναν προηγούμενο συντονισμένο γύρο απελάσεων Ρώσων διπλωματών, από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μέχρι στιγμής, εννέα χώρες της Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν απελάσει μαζί περισσότερους από 250 Ρώσους διπλωμάτες και εργαζόμενους στις πρεσβείες.

Πώς αντέδρασε η Ρωσία στις κυρώσεις και τις απελάσεις;

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν είπε ότι θα αναγκάσει τα «μη φιλικά» έθνη να πληρώσουν για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, κάτι που θα ανέβαζε την αξία του νομίσματος.

Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει αντίποινα για την απέλαση διπλωματών της.

«Θα είναι συμμετρικό και καταστροφικό για τις διμερείς σχέσεις», είπε.

Η Ρωσία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές περισσότερων από 200 προϊόντων έως το τέλος του 2022, συμπεριλαμβανομένων τηλεπικοινωνιών, ιατρικών, οχημάτων, αγροτικού, ηλεκτρικού εξοπλισμού και ξυλείας.

Επιπλέον, μπλοκάρει τις πληρωμές τόκων σε ξένους επενδυτές που κατέχουν κρατικά ομόλογα και απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες να πληρώνουν τους μετόχους του εξωτερικού.

Σταμάτησε τους ξένους επενδυτές που κατέχουν ρωσικές μετοχές και ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων να τις πουλήσουν.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured