COVID-19FeaturedΕλλάδαΕπικαιρότητα

Ποια είναι η διαφορά self test και rapid test

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, ύστερα και από την έξαρση της μετάλλαξης Omicron, σχετικά με τη διαφορά των rapid tests και των self tests.

Και τα δύο τεστ είναι τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του κορωνοϊού, ενώ η διαφορά τους ουσιαστικά έγκειται στο γεγονός ότι το πρώτο γίνεται από φαρμακοποιό, ενώ το άλλο από τους ίδιους τους πολίτες στο σπίτι τους.

Τι είναι το Self  Test

Τα Self test είναι ουσιαστικά Rapid Test για τον κορωνοϊό, τα οποία μπορούν να πραγματοποιούν οι πολίτες χωρίς την βοήθεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο σπίτι.

Πρόκειται δηλαδή για τεστ αντιγόνου, που δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να διενεργηθούν.

Τι είναι το Rapid Test

Τα Rapid Tests ή Τεστ Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνου (Rapid Test) ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυρότητα του rapid test μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 90%.

H δειγματοληψία γίνεται είτε από τη μύτη, είτε με τη λήψη επιχρίσματος από το στόμα.

Oι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί του Rapid Test, περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο.

Στην περίπτωση που το rapid test κορωνοϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική.

Τα Rapid Test τέτοιου τύπου είναι ιδανικά για τον εντοπισμό υψηλού ιικού φορτίου, όταν και ο κορωνοϊός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί το rapid test, εισάγεται μια μπατονέτα ως 3 με 4 εκατοστά στη ρινική κοιλότητα και την περιστρέφουμε (ενδεικτικά) πέντε φορές πριν την αφαιρέσουμε.

Στη συνέχεια, η μπατονέτα τοποθετείται στο δείγμα με το υγρό που παρέχεται στο kit και αναμένεται το αποτέλεσμα σε 15-30 λεπτά.

 

 

Ποια η διαφορά μεταξύ Rapid Test και Self Test

Ενας από τους επιστήμονες που στάθηκε στο θέμα, είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι το self test μπορεί να δώσει σωστά αποτελέσματα και «να γίνει rapid αν βάλουμε βαθιά το στυλό στην μύτη μας και κάνουμε καλή δειγματοληψία».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε ποικίλα σχόλια, με αρκετούς χρήστες των social media να εκφράζουν τις απορίες τους σχετικά με τη διαφορά αξιοπιστίας των δύο τεστ.

Ουσιαστικά, πρόκειται απλά για δύο διαφορετικές ονομασίες που δόθηκαν για να εξυπηρετηθεί το κοινό, αλλά περιγράφουν ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Επί της ουσίας, πρόκειται για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, είτε ρινικό, είτε ρινοφαρυγγικό, είτε σιέλου.

Οταν κάποιος το κάνει σπίτι του, το ονομάζουμε self test. Οταν γίνεται σε κάποιο φαρμακείο, νοσοκομείο, κέντρο υγείας ή μικροβιολογικό εργαστήριο, από κάποιον υγειονομικό, τότε το ονομάζουμε rapid test.

Και αυτό, κυρίως επειδή αλλάζει ο χρήστης και το τεστ είναι πιο έγκυρο, καθώς διενεργείται από κάποιον ειδικό της υγείας.

Συμπερασματικά, μπορεί τα δύο τεστ να μην εμφανίζουν διαφορές ως προς τη δειγματοληψία και την αξιοπιστία τους, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εάν κάποιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει σωστά στο σπίτι του και με επιτυχία, ιδανικό θα ήταν να επισκεφτεί ένα φαρμακείο.

Ποια η διαφορά μεταξύ Rapid Test και μοριακού Test

Τα Rapid Test είναι θεμελιωδώς διαφορετικά από τα εργαστηριακά μοριακά τεστ που χρησιμοποιούνται κυρίως αυτήν τη στιγμή, και γι’ αυτό πρέπει να αξιολογούνται διαφορετικά.

Τα εργαστηριακά μοριακά τεστ έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε συμπτωματικά άτομα, είναι σχετικά υψηλού κόστους και χαρακτηρίζονται από υψηλή αναλυτική ευαισθησία και δυνατότητα διάγνωσης με μία ανάλυση.

Αντίθετα, τα Rapid Test δίνουν άμεσα αποτελέσματα και γι’ αυτό μπορούν να περιορίσουν την ασυμπτωματική εξάπλωση, ενώ παράλληλα είναι σχετικά φτηνά και πολύ πιο εύκολο να εκτελεστούν και έτσι μπορούν να επαναλαμβάνονται πολλές φορές μέσα σε μία εβδομάδα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:COVID-19