ΕπικαιρότηταΠολιτική

Πληθωρισμός και Τράπεζες απορροφούν τις ήδη συρρικνωμένες καταθέσεις των πολιτών

Eνα βήμα από το να πληρώνουν τις τράπεζες προκειμένου να διατηρούν τις καταθέσεις τους σε αυτές βρίσκονται οι πολίτες.

Εν μέσω ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες περιορίζουν το πραγματικό εισόδημα των καταναλωτών, οι τράπεζες συνεχίζουν να διατηρούν σχεδόν μηδενικά τα επιτόκια καταθέσεων, την ώρα που τα επιτόκια των δανείων τραβούν και πάλι την ανηφόρα, όπως αναφέρει έγκυρο ρεπορτάζ από το tvxs.

Τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, αποκαλύπτουν ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να λειτουργούν, χωρίς να υπολογίζουν την οικονομική κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί.

Συγκεκριμένα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παραμένει σχεδόν αμετάβλητο στο 0,05%.

Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παραμένουν αμετάβλητα στο 0,03% και στο 0,01% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε στο 0,20% από 0,14% τον προηγούμενο μήνα.

Ακριβώς ίδια είναι η εικόνα και για το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,04%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε οριακά κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,19%.

Η πολιτική αυτή των τραπεζών, με την ανοχή της κυβέρνησης, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα έμμεσο κούρεμα των καταθέσεων και μάλιστα εξαιρετικά επιθετικό.

H συγκυρία του υψηλού πληθωρισμού σε μια εποχή χαμηλών επιτοκίων, οδηγεί σε απώλεια χρημάτων. Οποιοδήποτε επιτόκιο χαμηλότερο από το επίπεδο του πληθωρισμού μειώνει την αξία των καταθέσεων. Αν δεν υπάρχει σχετική μέριμνα για την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και αυτά παραμείνουν σε μηδενικό επίπεδο, υπολογίζεται ότι οι καταθέσεις των 183 δισ ευρώ που υπάρχουν στις Ελληνικές τράπεζες θα μειωθούν κατά περίπου 15δισ ευρώ, μόλις από τη διαφορά των επιτοκίων σε σχέση με τον πληθωρισμό.

Αύξηση sta επιτόκια δανείων

Την αντίθετη πορεία σε σχεση με τα επιτόκια καταθέσεων διαγράφουν τα επιτόκια των δανείων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΤτΕ, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,81 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,23 εκατοστιαίες μονάδες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σημαντική αύξηση καταγράφεται στο κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε από την αρχή του χρόνου.

Τα επιτόκια νέων δανείων

Ειδικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,86%.
Αναλυτικά, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,44%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 41 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,37%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,00%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 42 μονάδες βάσης στο 4.79%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,83%.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα