Κλεισθένης-Γενικοί ΓραμματείςΦορείς-Οργανισμοί

Πλήρης επιτυχία στη στόχευση του Συνεδρίου για την Ανάπτυξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021 στην Κόρινθο με μεγάλη επιτυχία στην ολότητα των στόχων του, το τριήμερο Συνέδριο με θέμα «Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική & Δημοσιονομικός Έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Κορινθίων, την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» και την Forum Training & Consulting.

Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε με εναρκτήρια ομιλία ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ενώ το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος και η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Γιάννα Χορμόβα, ενώ χαιρέτησε το τις εργασίες του Συνεδρίου, από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και Περιφερειάρχης  Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τις τρεις ημέρες του Συνεδρίου παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 σύνεδροι, έγιναν 112 παρουσιάσεις και παρεμβάσεις από πολιτικά στελέχη, πανεπιστημιακούς και ακαδημαϊκούς, αιρετούς, στελέχη υπηρεσιών και φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, του τραπεζικού συστήματος και των φορέων ελέγχου, όπως και από ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ τις εργασίες συντόνισαν 70 συντονίστριες και συντονιστές.

Στα θεματικά εργαστήρια και σε ειδικές συνεδρίες, έγιναν παρεμβάσεις και ομιλίες σε θέματα που αφορούσαν τον αυτοδιοικητικό διάλογο, την ψηφιακή διακυβέρνηση, τη χρηματοοικονομική διοίκηση και διαχείριση στους δήμους, την προσέλκυση πόρων, αλλά και τα οικονομικά της ισότητας φύλων.

Παρουσιάσθηκαν προτάσεις για τους αναπτυξιακούς οργανισμούς, τη νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων και τις προδικαστικές προσφυγές, την οικονομική διαχείριση στο πλαίσιο της πανδημίας, τον νέο δημοσιονομικό έλεγχο, την ψηφιακή διαχείριση εσόδων και την εκκαθάριση δαπανών, την οργάνωση, διαχείριση, ψηφιοποίηση, φύλαξη αρχείων κ.ά.

Σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάσθηκαν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις από τις εργασίες του συνεδρίου, όπου έγινε αντιληπτό η στήριξη της πολιτείας στην ανάπτυξη της ψηφιακής διακυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέλος ανακοινώθηκε ότι το 3ο επιστημονικό Συνέδριο για Αιρετούς, Τεχνοκράτες και Στελέχη Οικονομικής Διαχείρισης των ΟΤΑ, θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2022 στην πόλη της Ξάνθης.

Προτεινόμενα