ΕπικαιρότηταΠολιτική

Πλεύρης: «Η πανδημία παραμένει, μειώνεται η έλλειψη φαρμάκων» (VIDEO)

Για τον κορωνοϊό, τις ελλείψεις στα φάρμακα, τα ράντζα στα νοσοκομεία και για μια σειρά άλλων θεμάτων μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Οσον αφορά στην πανδημία ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι όσοι χάνουν τη ζωή τους αυτή τη στιγμή από κορωνοϊό είναι συνήθως «μεγάλης ηλικίας, με αρκετά συνοδά προβλήματα, δηλαδή κυρίως ο κορωνοϊός μπορεί να είναι μια επιπλέον αιτία».

«Υπό αυτήν την έννοια, η πανδημία παραμένει. Κανείς δεν λέει ότι έχει τελειώσει», σημείωσε ο κ. Πλεύρης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από εδώ και πέρα θα συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό και ότι αυτό που «ψάχνουμε να δούμε επακριβώς είναι οι θάνατοι οι οποίοι υπάρχουν, πόσο είναι από κορωνοϊό και όχι με κορωνοϊό».

Για το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως από το σημείο που οι ελλείψεις είχαν φτάσει σε κάποιο σημείο τα 400 φάρμακα, σύμφωνα με την «τελευταία ενημέρωση του ΕΟΦ που είναι προχθεσινή, έχουμε ελλείψεις σε 135 φάρμακα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτά τα 135 ήταν φάρμακα που λείπανε και πιο πριν. Ηταν δηλαδή φάρμακα που βρίσκονται σε διαρκή έλλειψη λόγω παραγωγής».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα δούμε να εξαφανίζονται τα ράντζα από τα νοσοκομεία, ο κ. Πλεύρης είπε ότι χάρη στο μοντέλο της ενίσχυσης από ιδιωτικές κλινικές και από τα στρατιωτικά νοσοκομεία «ο μεν Ευαγγελισμός συνεχίζει χωρίς να έχει ράντζα», με το πρόβλημα να βαίνει μειούμενο σε μερικά νοσοκομεία, και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο «Αττικό» που είχε φτάσει «γύρω στα 120 ράντζα, αλλά τώρα κινείται κάτω από τα 40».

«Η προχθεσινή εφημερία, της χθεσινής δεν έχω τα στοιχεία, έκλεισε με 8 ράντζα σε όλο το λεκανοπέδιο. Αυτό το πράγμα εγώ ως υπουργός δεν το είχα ξαναντιμετωπίσει. Αρα, δεν λέμε ότι έληξε το πρόβλημα, αλλά σίγουρα και η βοήθεια με 100 κλίνες και από τον ιδιωτικό τομέα σε μεγάλο βαθμό, μειώνει το πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Όσον αφορά ένα άλλο θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες, αυτό της ακύρωσης του διαγωνισμού από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία τριών περιφερειακών νοσοκομείων, αφού ξεκαθάρισε ότι ο διαγωνισμός είναι πλήρως στην ευχέρεια του Ιδρύματος που είναι και ο δωρητής, και ότι υπήρξε άκαρπος γιατί «οι τιμές που δόθηκαν ήταν αρκετά μεγαλύτερες», ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι «έτοιμη και αν χρειαστεί και η ίδια να παρέμβει με χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα».

«Θα γίνει, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία στους κατοίκους». τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Για το θέμα του 2,5 ετών κοριτσιού που έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι ζήτησε να γίνει έρευνα. γιατί «όπως ζητάμε πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να εξεταστεί εάν η ιατρική γνωμάτευση και η ιατρική συμβουλή για να λάβει αντιβίωση και όχι να νοσηλευτεί ήταν σωστή».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση που υπάρχει αυτές τις μέρες στο πολιτικό πεδίο, ο κ. Πλεύρης εκτίμησε ότι «με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με τα προγράμματα όπως έχουν αναπτυχθεί, δεν υπάρχει πεδίο συγκλίσεων στην απλή αναλογική, γι’ αυτό το λόγο επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει και ενισχυμένη αναλογική με στόχο την αυτοδυναμία».

«Oπως όμως αντιλαμβάνεστe, όλα κρίνονται με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να σκέφτεται ο κόσμος είναι αυτό που συχνά αποδέχεται πια και ο Αλέξης Τσίπρας, ότι η επιθυμία τους είναι να κάνουν μια κυβέρνηση ηττημένων. Ας φανταστούν οι τηλεθεατές μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ 25 και ενδεχομένως κάποια ανοχή από το ΚΚΕ. Συνεπώς επειδή δεν μπορούμε να έχουμε πειραματισμούς, η ψήφος είναι μια, στον Κυριάκο Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα