FeaturedΕλλάδαΕπικαιρότητα

Πλειστηριασμοί: Ερχεται τεράστιο κύμα από τον Σεπτέμβριο – Σχεδόν 10.000 κατοικίες στο “σφυρί”

Οργιώδες κύμα πλειστηριασμών έρχεται τον Σεπτέμβριο, καθώς σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, στην ειδική πλατφόρμα e-auctions των συμβολαιογράφων έχουν αναρτηθεί 4.080 πλειστηριασμοί κατοικιών έως το τέλος τους χρόνου και συνολικά 9.775 ακίνητα.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αναμένεται ότι χιλιάδες ακίνητα θα βγουν στο σφυρί από τις τράπεζες, τα funds και τους servicers, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο οι e-πλειστηριασμοί «παγώνουν» τον μήνα Αύγουστο και δεν διενεργείται καμία διαδικασία.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, στην ειδική πλατφόρμα e-auctions των συμβολαιογράφων έχουν αναρτηθεί 4.080 πλειστηριασμοί κατοικιών έως το τέλος τους χρόνου και συνολικά 9.775 ακίνητα.

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ακίνητα, ακόμα και πρώτες κατοικίες, θα βγουν στο σφυρί τους επόμενους μήνες, με τους δανειολήπτες να έχουν στα χέρια τους πολύ συγκεκριμένα «όπλα» για να αμυνθούν.

Οι τρεις επιλογές των δανειοληπτών

Οι επιλογές που διαθέτει ένας δανειολήπτης ώστε να μη χάσει το σπίτι του σε περίπτωση πλειστηριασμού είναι οι εξής:

* Να ζητήσει αναδιάρθρωση της οφειλής είτε με διμερή ρύθμιση είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

* Εφόσον έχει «κλειδωμένο» λογαριασμό και υπάρχει διαταγή πληρωμής, ο δανειολήπτης να προχωρήσει σε εμπρόθεσμη ανακοπή.

* Να επιδιώξει να κάνει παράλληλα με τα ασφαλιστικά μέτρα αναστολής και συμβιβασμό, μέχρι να γίνουν τα δικαστήρια.

Τα προβλήματα

Ωστόσο, πολλά από τα παραπάνω παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα, καθώς στην πράξη οι δανειολήπτες έρχονται αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη άρνησης για διευθέτηση της υπόθεσής τους.

Για παράδειγμα, η μια επιλογή είναι να ζητήσει αναδιάρθρωση της οφειλής είτε με διμερή ρύθμιση είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Πρόκειται για μια λύση που δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες με «κόκκινο» δάνειο να διαπραγματευθούν απευθείας με την τράπεζα ή τους διαχειριστές δανείων για το δάνειό τους.

Ακολουθώντας τον Κώδικα Δεοντολογίας, σε νέα ρύθμιση μπορούν να μπουν δανειολήπτες όλων των ειδών, όπως μισθωτοί, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εταίροι και μικρές επιχειρήσεις (π.χ. μικρέμποροι) με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 1.000.000 ευρώ, ενώ δεν αφορά τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα. οι περισσότερες τράπεζες και servicers δεν κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους δανειολήπτες, με αποτέλεσμα να αρχίζουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών.

Επίσης, σύμφωνα με νομικούς που χειρίζονται θέματα «κόκκινων» δανείων, έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις τραπεζών και funds που ζητούν από τους δανειολήπτες μια τεράστια προκαταβολή ώστε να μπουν στη διαδικασία ρύθμισης ενός δανείου, πράγμα αδύνατο για έναν οφειλέτη ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει την τεράστια κρίση πληθωρισμού, τους καθηλωμένους μισθούς, τα χρέη της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων.

“Πονοκέφαλος” η αύξηση των επιτοκίων

Οι δανειολήπτες έχουν να αντιμετωπίσουν και ακόμα έναν τεράστιο πονοκέφαλο, που δεν είναι άλλος από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Από τον Μάρτιο του 2022, οπότε άρχισε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ FED να ανεβάζει τα επιτόκια) έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 10 αυξήσεις από τη Φρανκφούρτη.

Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να έχουν «παγώσει» τις αυξήσεις στα επιτόκια έως και τον Απρίλιο του 2024, ωστόσο αυτή η απόφαση εξαιρεί χιλιάδες δανειολήπτες, που καλούνται να πληρώσουν τεράστιες δόσεις δανείων.

Το «πάγωμα» επιτοκίων αφορά αποκλειστικά και μόνο τους ενήμερους δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο. Δηλαδή, όσοι έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τις δόσεις τους, ακόμα και λόγω μιας παροδικής οικονομικής αδυναμίας, εξαιρούνται από την απόφαση των τραπεζών και αναγκάζονται να καταβάλουν υπέρογκες μηνιαίες δόσεις σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured