ΕπικαιρότηταΚόσμος

Πιλοτική αποποινικοποίηση των ναρκωτικών στον Καναδά

Τέλος στη δίωξη ατόμων για μεταφορά μικρών ποσοτήτων ηρωίνης, κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, έκσταση ή κρακ, αποφάσισε, σε πιλοτικό στάδιο, η καναδική επαρχία Βρετανική Κολούμπια.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της κρίσης με την υπερβολική δόση των λεγόμενων «σκληρών» ναρκωτικών που μαστίζει την περιοχή.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω επαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης με την υπερβολική δόση ναρκωτικών και τη διακίνηση ναρκωτικών στον Καναδά που έχει σκοτώσει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους σε εθνικό επίπεδο τα τελευταία εφτά χρόνια, όταν η επαρχία κήρυξε λόγω της κρίσης αυτής κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για τη δημόσια υγεία. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε με την πανδημία της covid-19, καθώς διατάραξε τις παράνομες αλυσίδες εφοδιασμού ναρκωτικών και τις υπηρεσίες υποστήριξης, αφήνοντας ανθρώπους να κάνουν χρήση μόνοι τους πιο τοξικών ναρκωτικών.

Προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από την επαρχία έδειξαν ότι υπήρξαν 2.272 θάνατοι από φερόμενη χρήση παράνομων ναρκωτικών το 2022, ο δεύτερος μεγαλύτερος ετήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά το 2021, που είχε 34 περισσότερους θανάτους.

Συνολικά από τον Ιανουάριο του 2016 ΄έως τον Σεπτέμβριο του 2021 στον Καναδά καταγράφηκαν σχεδόν 27.000 θάνατοι και περισσότερες από 29.000 νοσηλείες λόγω υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, τον Μάιο είχε αναφέρειωότι θα επιτρέψει στη Βρετανική Κολούμπια την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, σε μια πρώτη εξαίρεση στο είδος της.

Με τη μη δίωξη ατόμων που μεταφέρουν μικρές ποσότητες ναρκωτικών, η τοπική κυβέρνηση της επαρχίας ελπίζει να αντιμετωπίσει το ζήτημα ως πρόβλημα υγείας και όχι μέσω του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα