ΠΕΣΥΔΑΠΦορείς-Οργανισμοί

Πεζοπορία και ποδηλασία στο Ορος Αιγάλεω

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 – Ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και οι Δήμοι – Μέλη του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα για το Ορος Αιγάλεω, του οποίου η αναβάθμιση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Για τον λόγο αυτό ο ΠΕΣΥΔΑΠ, στο πλαίσιο του έργου «Προστατεύοντας το Ορος Αιγάλεω», διοργανώνει την Κυριακή 17/03/2019 και ώρα 9:30 το πρωί, εκδήλωση γνωριμίας με το Ορος Αιγάλεω, με σημείο συνάντησης τα Πυροβολεία Κορυδαλλού.

Η εκδήλωση επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση της πεζοπορίας και τη χρήση ποδηλάτου μέσα σε ειδικά σχεδιασμένη για την περίσταση διαδρομή στο δασικό οικοσύστημα του βουνού.

Αυτή εντάσσεται στη στρατηγική του ΠΕΣΥΔΑΠ, για την προστασία και αναδάσωση του Ορους Αιγάλεω.

Μια στρατηγική που αγκαλιάζει πρωτοβουλίες, δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την ανακοπή της πορείας της ευρύτερης περιοχής προς τη μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Η κατάσταση που επικρατεί στο βουνό από περιβαλλοντικής άποψης είναι κακή και δυστυχώς -όπως προκύπτει και από την παγκόσμια εμπειρία- όπου υπάρχει περιβαλλοντική υποβάθμιση δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης.

Επομένως, ο αγώνας της Αυτοδιοίκησης για την προστασία και την αναδάσωση του Ορους Αιγάλεω, στοχεύει τόσο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών όσο και στη συμμετοχή τους στις διαδικασίες διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων για την περιφρούρηση του βουνού.

Στο πλαίσιο αυτό, προτρέπονται οι συμμετέχοντες να φωτογραφίζουν στοιχεία, ώστε να συμβάλλουν στην καταγραφή: α) των οχλουσών δραστηριοτήτων β) των παράνομων χωματερών γ) της βιοποικιλότητας του Ορους Αιγάλεω.

 

Κωδικοποίηση του πλαισίου

Τίτλος Εκδήλωσης

«Γνωρίζουμε το Ορος Αιγάλεω – Περιφρουρούμε τον δημόσιο χαρακτήρα του»

Ημερομηνία Εκδήλωσης

Κυριακή 17.03.2019

Τοποθεσία:

Ορος Αιγάλεω, κορυφή

Σημείο και ώρα συγκέντρωσης

Πυροβολεία Κορυδαλλού στις 9.30 το πρωί

Μεταφορά στη θέση Πυροβολεία

α) Με δημοτικά λεωφορεία β) Με ίδια μέσα γ) Με αστικά λεωφορεία (από Μετρό Αιγάλεω: 806, 807, από Πειραιά: 809, 810, 814)

Σκοπός

Πεζοπορία, ενθάρρυνση χρήσης του ποδηλάτου, αισθητική απόλαυση του βουνού, συμμετοχή στην καταγραφή α) των οχλουσών δραστηριοτήτων, β) των παράνομων χωματερών και γ) της βιοποικιλότητας του Ορους Αιγάλεω.

1) Απόσταση:

3,5km (+3,5km επιστροφή ) = 7,0km σύνολο

2) Χρόνος κίνησης:

Περίπου 3 ώρες

3) Σταθμοί ξεκούρασης – υποστήριξης:

4 (ένας στην αρχή, ένας στο τέλος και δύο ενδιάμεσοι με απόσταση περίπου 1.700 μ.)

Συντονισμός

ΠΕΣΥΔΑΠ

 

 

Λίγα λόγια για το έργο

Εργο

Προστατεύοντας το Ορος Αιγάλεω

Σύμπραξη

Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης και ΠΕΣΥΔΑΠ

Χρηματοδότηση

Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του μέτρου «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», του άξονα «Καινοτόμες δράσεις», του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις».

Σκοπός του έργου

Η συμβολή στην προστασία και την αειφόρο διαχείριση του Ορους Αιγάλεω.

Μεθοδολογία

Καταγραφή:

α) Των οχλουσών δραστηριοτήτων

β) Των παράνομων χωματερών

γ) Της βιοποικιλότητας του Ορους Αιγάλεω.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα

α) Συγκέντρωση και επικοινωνία περιβαλλοντικής πληροφορίας μέσω ενός ψηφιακού αποθετηρίου για το Ορος Αιγάλεω που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό

β) Ευαισθητοποίηση των πολιτών για το μοναδικής αξίας από οικολογικής άποψη Ορος Αιγάλεω.

Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-4015451

Fax: 210-4015452

 

 

 

Close