ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Πέτρος Φιλιππίδης: Αθώος για το βιασμό – Ένοχος για τις 2 απόπειρες

Ο Πέτρος Φιλιππίδης κρίθηκε αθώος για το βιασμό, αλλά ένοχος για τις 2 απόπειρες.

Σύμφωνα με το «Law and Order» την αθώωση του Πέτρου Φιλιππίδη για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση σε βάρος γυναίκας συναδέλφου του κατέληξε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο, έπειτα από αποδεικτική διαδικασία 11 μηνών.

Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο ομόφωνα τον κατηγορούμενο για τις άλλες δύο κατηγορίες για τις οποίες κάθισε στο εδώλιο. Πρόκειται για δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος δυο άλλων γυναικών, επίσης ηθοποιών.

Φιλιππίδης: Άκουσε ψύχραιμος την απόφαση

Ο Πέτρος Φιλιππίδης άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου ψύχραιμος. Δίπλα του βρίσκονται η σύζυγος του ελπίδα Νίνου, ο γιος τους και συγγενείς τους. Παρούσες στη δικαστική αίθουσα είναι και οι γυναίκες που κατήγγειλαν τον ηθοποιό για σεξουαλική κακοποίησή τους.

Ακόμη στο ακροατήριο δίπλα στις καταγγέλλουσες είναι οι ηθοποιοί Πηνελόπη Αναστόπουλου, Λένα Δροσακη, Ανδρομάχη Δαυλού, Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Ζέτα Δούκα. Η αίθουσα του δικαστηρίου είναι γεμάτη από κόσμο. Μετά την ετυμηγορία του επί της ενοχής το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του για τις ποινές.

Φιλιππίδης: Ζήτησε να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου η υπεράσπιση του Π. Φιλιππίδη ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Μεταξύ άλλων ο συνήγορος του ηθοποιού Μ. Δημητρακόπουλος είπε στο δικαστήριο: «Έχετε ηθική και νομική υποχρέωση αναγνώρισης ενός ελαφρυντικού και να επιβάλλετε μια ποινή πλημμεληματικού χαρακτήρα». Πλέον αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως και η απόφαση του δικαστηρίου επί της αναγνώρισης ή μη ελαφρυντικών.

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής οι δυο καταγγέλλουσες που έπεισαν το δικαστήριο έδειχναν ικανοποιημένες . Την ίδια στιγμή σε κλάματα ξέσπασε η ηθοποιός που είχε καταγγείλει τον Π. Φιλιππίδη για βιασμό.

Ποια ήταν η πρόταση της εισαγγελέως για τις απόπειρες

Την ενοχή του Πέτρου Φιλιππίδη για τις δύο καταγγελλόμενες απόπειρες βιασμού και την αθώωσή του για τον καταγγελλόμενο κατ’ εξακολούθηση βιασμό, πρότεινε η Εισαγγελέας στο ΜΟΔ όπου εκδικάζεται η υπόθεση του ηθοποιού.

«Η δεύτερη καταγγέλλουσα ήταν πολύ χαρούμενη που θα συνεργάζονταν με ένα μεγάλο καλλιτέχνη. Ο κατηγορούμενος την οδήγησε σε ένα άδειο θέατρο και στη συνέχεια επιχείρησε να τη βιάσει. Εκείνη προσπάθησε να τον αποφύγει, έκανε μια προσχηματική συνομιλία με τη μητέρα της, την οποία αντιλήφθηκε ο κατηγορούμενος. Η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε όχι επειδή με δίκη του βούληση σταμάτησε, αλλά γιατί όπως κατέθεσε η καταγγέλλουσα ”ξενέρωσε”. Τα καταγγελλόμενα περιστατικά είναι τα ίδια σε όλες τις καταθέσεις της», ανέφερε…

Στον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι η δεύτερη καταγγέλουσα τον εκδικείται επειδή δεν πήρε ρόλο, η εισαγγελέας σχολίασε: «Αν ήταν συναινετικό αυτό που έγινε γιατί δεν πήρε τον ρόλο; Γιατί στη συνέχεια δε συνεργάστηκαν ποτέ; Γιατί δεν έπαιξε στις δυο σειρές του Mega;».

Σύμφωνα με το Lawandorder.gr, καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας και για την τρίτη καταγγελία σε βάρος του ηθοποιού για απόπειρα βιασμού. Συγκεκριμένα ζήτησε την ενοχή του ηθοποιού και για απόπειρα βιασμού σε βάρος συναδέλφου του το 2014 μέσα στο αυτοκίνητο του στο Παλαιό Ψυχικό.

Η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε:

«Η καταγγέλουσα κατά την κατάθεση της είχε πάθει κρίση εκείνη τη στιγμή. Έκανε σαν αγρίμι και προσπαθούσε να αποτρέψει τον κατηγορούμενο από το εγκληματικό σχέδιο του, που ήταν να του κάνει πεολειχία. Μέσα στον πανικό της της είχε μείνει η εντύπωση πως ήταν κλειδωμένη η πόρτα. «Είναι εκείνη η στιγμή που λες, πως δεν το έκανα! Γιατί δεν δοκιμασα να ανοίξω; Και τα βάζεις με τον εαυτό σου» μας κατέθεσε εδώ στο δικαστήριο. Η θέση του κατηγορουμένου απέναντι στην κατηγορία είναι πως υπήρχε ερωτική διάθεση. Αν η συναίνεση έχει συναινετικά γιατί δεν τον αναζήτησε αργότερα; Γιατί δεν επιδιώκει να τον συναντήσει ξανά; Έγινε λόγος για το ημερολόγιο της. Πώς είναι δυνατόν είπε η υπεράσπιση για αυτό που της συνέβη να μη γράψει κάτι; Και γιατί να γράψει; Γιατί να καταγράψει κάτι φρικτό που της συνέβη. Οι σελίδες εκείνες τις ημέρες είναι κενές. Είναι ενδεικτικό κι αυτό»

Πέτρος Φιλιππίδης: Την αθώωσή του για τον βιασμό κατ’ εξακολούθηση ζήτησε η εισαγγελέας

Υπενθυμίζεται ότι την αθώωση του Πέτρου Φιλιππίδη για την αποδιδόμενη σ’ αυτόν πράξη του κατ’ επανάληψη βιασμού της ηθοποιού στο καμαρίνι του, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας.

Η εισαγγελέας ανέφερε: «Εκτιμώντας όλο το αποδεικτικό υλικό αδυνατώ καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη. Έχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δε μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις της πρώτης καταγγέλλουσας δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη. Για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό θα προτείνω να τον κηρύξει αθώο».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είχε καταγγείλει ότι βιάσθηκε δυο φορές από τον Π. Φιλιππίδη αλλάζοντας μάλιστα τις καταθέσεις, όπως είπε η εισαγγελέας.

Σύμφωνα με το Lawandorder.gr, η εισαγγελέας που αυτή την ώρα συνεχίζει την αγόρευσή της και για τις δυο άλλες καταγγελίες σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη για απόπειρες βιασμού σε βάρος γυναικών συναδέλφων του, είπε για την πρώτη καταγγελία σε βάρος του ηθοποιού: «Υπάρχουν ερωτηματικά… Μια γυναίκα που έχει υποστεί τέτοια πράξη επουδενί δεν πηγαίνει χαρούμενη στο βιαστή της. Μας είπε ότι «έτσι έχουμε γαλουχηθεί στο θέατρο». Μέχρι ποια συμπεριφορά; Μέχρι τη διάπραξη κακουργήματος και μάλιστα από αυτά με την μεγαλύτερη απαξία; Κατά την άποψη της ομιλούσας, όχι».

Η εισαγγελέας έκανε λόγο για αντιφάσεις από την πρώτη καταγγέλλουσα για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Σε τρία διαφορετικά όργανα κατέθεσα διαφορετική αποτύπωση των γεγονότων. Αλλά στο ΣΕΗ, αλλά στον εισαγγελέα, αλλά στην ανάκριση. Γιατί δεν είπε στον εισαγγελέα όσα είπε στον ανακριτή. Η καταγγέλλουσα προσήλθε στον εισαγγελέα για να καταγγείλει όσα υπέστη, όχι να τα χαρακτηρίσει νομικά. Το τόσο σοβαρό γεγονός το καταθέτει πρώτη φορά στην ανακρίτρια. Αν το είχε καταθέσει στον εισαγγελέα θα είχα διαφορετική τοποθέτηση, δεχόμενη ότι στο ΣΕΗ ήθελε να καταγράψει μια καταγγελία. Ανακάλυπτε όμως κάτι νέο σε κάθε επόμενο στάδιο».

Αυτές οι διαφοροποιήσεις δημιούργησαν ερωτηματικά στην εισαγγελέα της έδρας. «Ήταν ένα περαστικό που της είχε ξανασυμβεί; Ήταν το συνήθως συμβαίνον; Η πρώτη καταγγέλλουσα υποβάθμισε τα γεγονότα λέγοντας ότι αυτά συμβαίνουν στο θέατρο. Αν ήταν έτσι για ποιο λόγο το απώθησε ως γεγονός;» είπε η εισαγγελέας και επισήμανε ότι όλοι οι επιστήμονες που εξετάσθηκαν συμφώνησαν σε ένα πράγμα, ότι «το βίωμα του βιασμού δεν μπορεί να σβήσει από τη μνήμη του θύματος».

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο Φιλιππίδης

Να θυμίσουμε ότι τα αδικήματα που είχαν αποδοθεί στον Πέτρο Φιλιππίδη αποτυπώνονται σε βούλευμα που είχε εκδώσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Το βούλευμα για τον καλλιτέχνη ήταν «κόλαφος» με τους δικαστές που το εξέδωσαν να υιοθετούν πλήρως την πρόταση του εισαγγελέα και να αναφέρουν πως οι καταγγελίες που έγιναν από τρεις γυναίκες ηθοποιούς κατά του Πέτρου Φιλιππίδη αφορούν σε πραγματικά περιστατικά.

«Τα τρία θύματα καταγγέλλουν πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα χωρίς να προκύπτει η ύπαρξη φιλικής σχέσης μεταξύ τους, ούτε να υφίσταται κίνητρο συκοφάντησης του κατηγορούμενου προκειμένου να αποκτήσουν δημοσιότητα καθώς έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τα καταγγελλόμενα και εάν πράγματι ο στόχος των παθουσών ήταν να αποκτήσουν δημοσιότητα θα είχαν καταγγείλει τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις σε προγενέστερο χρονικό διάστημα όταν βρίσκονταν στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους πορείας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων στο βούλευμα.

Οι καταγγελίες κατά τον Φιλιππίδη

Ειδικότερα, οι καταγγελίες που έκαψαν τον γνωστό ηθοποιό προέρχονται από τρεις γυναίκες συναδέλφους του. Οι καταγγέλλουσες έχουν περιγράψει με τις καταθέσεις τους τόσο στην ανακρίτρια όσο και στον εισαγγελέα σκηνικά σεξουαλικής κακοποίησης τους από τον κατηγορούμενο.

Μια μάλιστα από τις μάρτυρες με την κατάθεσή της, προέβη σε περιγραφές που στοιχειοθέτησαν το αδίκημα του βιασμού, η οποία εξέπεσε, μια κατηγορία με ιδιαίτερη ποινική απαξία, όπως βεβαίως και οι άλλες δυο που αφορούν σε απόπειρες βιασμού.

Συγκεκριμένα, η γυναίκα η οποία φέρεται να περιέγραψε στον εισαγγελέα αλλά και στην ανακρίτρια με τη μαρτυρία της βιασμό, αναφέρθηκε σε σεξουαλική επίθεση του ηθοποιού εναντίον της μέσα σε θεατρικό χώρο και ενώ η ίδια αναζητούσε εργασία στο χώρο του θεάτρου.

Ακόμη, μια γυναίκα έχει περιγράψει επίσης σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε από τον Π. Φιλιππίδη μέσα στο όχημά του και ενώ η ίδια είχε προηγουμένως μαζί του επαγγελματικό ραντεβού.

Η παθούσα είχε καταγγείλει πως μπήκε στο αυτοκίνητο του ηθοποιού για να την επιστρέψει στο σπίτι της μετά το ραντεβού τους, αλλά εκείνος την οδήγησε με το αμάξι σε αδιέξοδο δρομάκι στο Παλαιό Ψυχικό. Εκεί, όπως έχει αναφέρει η μάρτυρας ο κατηγορούμενος ηθοποιός προσπάθησε να τη βιάσει.

Η τρίτη παθούσα, έχει καταθέσει ότι ο ηθοποιός της επιτέθηκε μέσα σε καμαρίνι και ενώ εκείνη είχε συζητήσει μαζί του για επαγγελματική συνεργασία. Η καταγγέλλουσα έχει αναφέρει ότι ο Π. Φιλιππίδης την στρίμωξε σε ένα καναπέ, όπου και άρχισε να προβαίνει σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της και να προσπαθεί να της κατεβάσει το παντελόνι.

Ακόμη, η ίδια γυναίκα φέρεται να έχει καταθέσει πως φώναζε και ζητούσε από τον ηθοποιό να την αφήσει να φύγει, και όταν άρχισε τελικά να τρέχει προς την πόρτα, εκείνος της είπε ότι η πόρτα ήταν κλειδωμένη! Η γυναίκα ανέφερε ότι τελικά ο ηθοποιός άνοιξε την πόρτα, εξαπολύοντας όμως απειλές εναντίον της ότι θα την καταστρέψει επαγγελματικά.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Φιλιππίδης αρνείται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και μεταξύ άλλων στην απολογία που είχε δώσει στην ανακρίτρια λίγο προφυλακιστεί είχε κάνει λόγο για «ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς» αλλά και για «μανία εκδίκησης» προς το πρόσωπό του.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα