Περιφέρεια ΘεσσαλίαςΠεριφέρειες

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προσοχή λόγω επιδείνωσης του καιρού αύριο Κυριακή 29 Μαΐου

Από την Περιφέρεια ΘεσσαλίαςΔιεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, ανακοινώνεται ότι για αύριο Κυριακή 29 Μαΐου, έχει εκδοθεί Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές, καταιγίδες, αλλά και χαλαζοπτώσεις.

Συγκεκριμένα:

Πρόσκαιρη επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός αύριο Κυριακή 29 Μαΐου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, στην δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα.

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θα εκδηλωθούν:

α) Από τις προμεσημβρινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Στερεά, την Ηπειρο και τη δυτική Μακεδονία.

β) Από τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και πιθανώς την Θεσσαλία.

Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

 

Οδηγίες προς τους πολίτες

Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπ’ όψη τους το Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παραλλήλως, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Καταιγίδες Βροχές

* Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

* Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους αλλά και προληπτικά.

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως  σε περίπτωση χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.  Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α.

* Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφ’ όσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού, την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης, οι πολίτες να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 – Πυροσβεστική τηλ. 199 -Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112- ΕΚΑΒ 166)

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Θεσσαλίας