ΔήμοιΔήμος ΑμαρουσίουΚλεισθένης-Γενικοί ΓραμματείςΦορείς-Οργανισμοί

Πατούλης: Προβλήματα κυβερνησιμότητας θα δημιουργήσει ο «Κλεισθένης»

Κριτική στον «Κλεισθένη» έκανε ο Γιώργος Πατούλης με παρέμβασή του στο Συνέδριο με θέμα «Διοίκηση και Οργάνωση των ΟΤΑ μετά τον Κλεισθένη», στο Καρπενήσι.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου ανέφερε ότι είναι ένας νόμος που θα δημιουργήσει προβλήματα κυβερνησιμότητας στους Δήμους και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μια ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση την οποία έχει ανάγκη η χώρα μας.

Στο Συνέδριο που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Καρπενησίου και την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», συζητήθηκαν οι συνέπειες που θα έχουν στην Αυτοδιοίκηση βασικές ρυθμίσεις του νόμου, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την κατηγοριοποίηση των Δήμων και το εκλογικό σύστημα.

Παράλληλα, τέθηκαν ζητήματα όπως οι χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ, η αξιοποίηση των πόρων τους προς όφελος των πολιτών, η περιβαλλοντική διαχείριση και η ψηφιακή διοίκηση. Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η επόμενη διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο το Επιτελικό Κράτος και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

«Λιγότερη γραφειοκρατία στην Αυτοδιοίκηση»

Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για την Προγραμματική Συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ για το έργο με τίτλο «Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού – Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού – Πιλοτική λειτουργία», επισημαίνοντας ότι «είναι το πρώτο εμβληματικό κοινό έργο των Περιφερειών και των Δήμων για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)».

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ θα στηρίξει τους Δήμους ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη φάση του σχεδιασμού της πρώτης φάσης του έργου, που αφορά στην απλοποίηση και την προτυποποίηση των διαδικασιών τους, προς όφελος των πολιτών. Ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να υποστηριχθεί και συνολικά από την κυβέρνηση.

Το έργο αυτό θα διαλειτουργήσει με τον κόμβο που δημιουργεί η ΚΕΔΕ, τον κόμβο «Διαδικτυακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Δήμων Ελλάδας», με το διακριτικό όνομα govHUB. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοπορεί και ανοίγει το δρόμο για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας Κεντρικής Διοίκησης, Περιφερειών και Δήμων», υπογράμμισε κλείνοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι