ΕπικαιρότηταΠολιτική

ΠΑΣΟΚ: Στη σκιά των αποχωρήσεων ανακοίνωσε το 82% των ψηφοδελτίων

Την ώρα που βλέπει αρκετά πρόσωπα να αποχωρούν από το κόμμα το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια για της εκλογές 2023, με τον Νίκος Ανδρουλάκη να απευθύνει κάλεσμα για ενότητα στην προσπάθεια εκλογικής ενίσχυσης.

Στη σκιά νέων αποχωρήσεων από το ΠΑΣΟΚ και αποσύρσεων από τα ψηφοδέλτιά του, συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή από το της Κυριακής (29 Ιανουαρίου 2023) για να επικυρώσει τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες εκλογές στην πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών.

Μέχρι στιγμής η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει από το πρωί της Κυριακής ενέκρινε το 82% των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ. Ανακοινώθηκαν, μετά από εισήγηση της επιτροπής ψηφοδελτίων το 82% των υποψηφιοτήτων, σχεδόν 350 υποψήφιοι, από τους 400 συνολικά που είναι η πληρότητα των ψηφοδελτίων.

Πού δεν ανακοινώθηκαν υποψήφιοι

Δεν ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι σε 6 εκλογικές περιφέρειες. Πρόκειται για τις μονοεδρικές Σάμου, Ζακύνθου, Καστοριάς κι Ευρυτανίας, όπου αναζητούνται ισχυρές προσωπικότητες καθώς και για τις τριεδρικές περιφέρειες της Αρκαδίας και της Λακωνίας, όπου συνεχίζονται ακόμη οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου.

Σημειώνεται ότι ο Απόστολος Σπυρόπουλος απέσυρε την υποψηφιότητά του από την Αρκαδία και αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με αιχμές κατά τις ηγεσίας, ενώ είχε ζητήσει από την Επιτροπή Ψηφοδελτίων περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει. Κενά κι εκκρεμότητες διαπιστώνονται σε πολλές περιφέρειες κι αφορούν την ποσόστωση γυναικών και την τελική απάντηση υποψηφίων.

Ανδρουλάκης: «Ζητάμε ισχυρό ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή»

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ από το βράδυ της πρώτης Κυριακής των εκλογών επιχείρησε να περιγράψει με καθαρό λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο αρχηγός της Χαριλάου Τρικούπη τόνισε όσον αφορά στη στάση του μετά το άνοιγμα της πρώτης κάλπης ότι «εμείς θέλουμε και ζητάμε ισχυρό ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή, όμως αν δεν λάβουμε αυτήν την ισχυρή εντολή να ξέρουν οι πολίτες ότι θα μπούμε σε περιπέτειες αστάθειας γιατί το μόνο που ενδιαφέρει τους άλλους είναι η καρέκλα».

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε λέγοντας «εμείς λέμε μια φορά εκλογές και εκείνοι λένε δυο και τρεις φορές με στόχο την αυτοδυναμία». Στη συνέχεια προσπάθησε να προϊδεάσει για τον σχεδιασμό του υπογραμμίζοντας την δέσμευσή του ότι αν οι πολίτες του δώσουν ισχυρή εντολή θα τους την ανταποδώσει με αξιοπρέπεια ανοίγοντας διάλογο για ένα πεδίο προγραμματικών συγκλίσεων, χωρίς κανένα παζάρι εξουσίας.

Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

Στα «πράσινα» ψηφοδέλτια θα είναι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Σαργκάνης, αλλά και ο γιος του δολοφονημένου βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Από εκεί και πέρα στην Α’ Αθήνας θα βρεθούν οι: Κώστας Σκανδαλίδης, Παύλος Γερουλάνος και Ρωξάννα Μπέη.

Στο Βόρειο Τομέα υποψήφιοι θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Μιλένα Αποστολάκη, η Κατερίνα Μπατζελή και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Στο Νότιο Τομέα οι: Παύλος Χρηστίδης, Στέφανος Ξεκαλάκης και Τόνια Αντωνίου

Στον Δυτικό Τομέα οι: Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Καρχιμάκης και Θανάσης Κατερινόπουλος.

Στην Ανατολική Αττική ο Μανώλης Χριστοδουλάκης

Στο Ρέθυμνο θα είναι υποψήφιος ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής.

Στη Ροδόπη θα είναι υποψήφιος ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής.

Αναλυτικά:

pasok

Οι αποχωρήσεις από το ΠΑΣΟΚ

Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το Σάββατο (28 Ιανουαρίου 2023),  δήλωσε ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ ο  σύμβουλος διοίκησης επιχειρήσεων Απόστολος Σπυρόπουλος , γιος του Ροβέρτου Σπυρόπουλου – το 2019 είχε αναλάβει, με απόφαση της τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τη θέση του Συντονιστή Εργου Τομέων Πολιτικής.

Στη δήλωση αποχώρησής του επιφυλάσσει πυρά κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, εγκαλώντας την ότι  το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τον πολιτικό προσανατολισμό του, διοικείται  από μια ολιγομελή ομάδα που αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και μόνο στόχο έχει τη διατήρηση της οποίας εσωκομματικής κυριαρχίας».

Την  ίδια ώρα, με εσωκομματικές αιχμές δημοσιοποίησε ότι δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ζέφη Δημαδάμα, που δεν  κρύβει την δυσαρέσκειά της απέναντι στον κομματικό μηχανισμό της Χαριλάου Τρικούπη -και εμμέσως στην ηγεσία της.

Αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα, επιστήμονας και κομματικό στέλεχος, και παράλληλα  εκφράζει την αντίθεσή της με ένα πολιτικό και κομματικό σύστημα που, όπως σημειώνει, «αφορά μόνο τους πλούσιους ή τους γόνους, τα παιδιά πολιτικών που κρατούν την “παράδοση” με το επίθετό τους, τους καρεκλοκενταύρους ή τους υποψήφιους του κομματικού σωλήνα».

Πάντως, η Ζέφη Δημαδάμα δηλώνει ότι θα συνεχίσει να δίνει μάχες με το ΠΑΣΟΚ ενώ θα προσφέρει τις υπηρεσίες της ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας Αθήνας. Είναι αξιοσημείωτο ότι και η Ζέφη Δημαδάμα μνημονεύει την Φώφη Γεννηματά.

Οι αποχωρήσεις και αποσύρσεις έχουν γίνει πονοκέφαλος για την Χαριλάου Τρικούπη. Πρόσφατα η δικηγόρος Αναστασία Σιμητροπούλου αποχώρησε από τη θέση τής αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου ενώ λίγο νωρίτερα ο δημοσιογράφος Παντελής Περιβολάρης αποχώρησε από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην Καβάλα.

Από την αρχή της νέας χρονιάς, η Χαριλάου Τρικούπη μετρά «απώλειες» : ο ιατρός Βαγγέλης Γάκης απέσυρε το ενδιαφέρον του για το ψηφοδέλτιο Αιτωλοακαρνανίας, ο Λευτέρης Χρυσοφάκης για το ψηφοδέλτιο Α΄Πειραιά, ο διεθνολόγος Γιώργος Πετρουλάκης για το ψηφοδέλτιο Μαγνησίας, ενώ περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Δημήτρης Κατσικάρης δημοσιοποίησε την απόφασή του να μην κατέλθει ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα