PlusΕπικαιρότητα

Πάσχα! Πώς θα σουβλίσετε και θα ψήσετε το αρνάκι ή το κατσικάκι σας

Θα χρειαστείτε:

• Ενα αρνί ή κατσίκι ολόκληρο, γύρω στα 12 με 13 κιλά

• Σούβλα, ψησταριά και κάρβουνα

• Σύρμα και οπωσδήποτε μια πένσα…

Παίρνουμε μια σούβλα με σταθερή “διχάλα”.

Oι βιδωτές διχάλες με τον καιρό χαλάνε.

Κατά προτίμηση, η σούβλα πρέπει να είναι τετράγωνης διατομής και όχι στρογγυλής, γιατί δεν σταθεροποιούνται τα σύρματα που θα δέσετε παρακάτω.

Βάζουμε τη σούβλα από το κάτω μέρος του αρνιού, σπρώχνοντας την διχάλα στο ψαχνό που έχουν τα καπούλια του ζώου.

Σταματάμε, όταν θα βγει η σούβλα από το στόμα ή το κεφάλι του.

Περνάμε από ένα κομμάτι σύρμα σε δύο σημεία στη ραχοκοκαλιά του και ένα ακόμα στον λαιμό του, αλλά αρκετά σφιχτά.

Τοποθετούμε χιαστί τα πίσω πόδια πάνω από τη σούβλα και δένουμε πόδια και σούβλα, μαζί με σύρμα.

Aλατοπιπερώνουμε το αρνί εσωτερικά και στον λαιμό τουτρίβουμε και λίγο θυμάρι στην κοιλιά του εσωτερικά και το ράβουμε με μία σακοράφα και χοντρή κλωστή βαμβακερή.

Απλώστε τη μπόλια στην πλάτη του αρνιού.

Ανάψτε τη φωτιά και φτιάξτε μία θράκα.

Τοποθετήστε το αρνί ψηλά και γυρίστε το πολύ γρήγορα, για να μη σας πάρει χρώμα και μείνει άψητο.

Στη συνέχεια όσο η φωτιά πέφτει, τόσο κάντε πιο αργό το γύρισμα και χαμηλώστε το ύφος της σούβλας.

Ενα αρνί 12 με 13 κιλά με αρκετό λίπος θα χρειαστεί γύρω στις 4 ώρες ψήσιμο, ενώ ένα μικρότερο 9-10 κιλά γύρω στις 3-3,5 ώρες.

Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά!

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Plus