FeaturedΕπικαιρότηταΚόσμος

Παραστρατιωτική Οργάνωση δημιουργεί ο Λουκασένκο στη Λευκορωσία

Η Λευκορωσία θα ιδρύσει νέα δύναμη εθελοντών για την υπεράσπιση της επικράτειάς της, προκειμένου οι πάντες να εκπαιδευτούν στον «χειρισμό όπλων», να είναι σε θέση να αντιδράσουν.

Και αυτό, σε περίπτωση που η χώρα υποστεί επίθεση και να συμβάλλουν στη διατήρηση της δημόσιας τάξης σε καιρό ειρήνης, τόνισε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Το έχω ξαναπεί, πάνω από μια φορά: κάθε άνδρας (και όχι μόνο κάθε άνδρας) πρέπει τουλάχιστον να είναι σε θέση να χειριστεί όπλα», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του.

«Τουλάχιστον για να μπορεί να προστατεύσει την οικογένειά του αν χρειαστεί, το σπίτι του, τη γη του και, αν είναι απαραίτητο, την πατρίδα του».

Ο Λουκασένκο, ο οποίος επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας όταν εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν έναν χρόνο, έχει πει επανειλημμένα πως ο στρατός του θα εμπλακεί σε πόλεμο μόνο εάν η χώρα δεχθεί επίθεση. Εχει κρίνει ακόμη πως η «εμπειρία» στην Ουκρανία δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η άμυνα της Λευκορωσίας.

«Σε περίπτωση που υποστούμε επίθεση, η αντίδραση θα είναι γρήγορη, σκληρή και αρμόζουσα», διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος.

Ο υπουργός Άμυνας Βίκτορ Χρένιν, διευκρίνισε ότι η παραστρατιωτική δύναμη εθελοντών θα αποτελείται από 100.000 ως 150.000 μέλη, προσθέτοντας πως το προσωπικό της θα αυξηθεί εάν κριθεί σκόπιμο ότι απαιτείται. Το σχέδιο είναι να γίνει εκπαίδευση σε κάθε χωριό και πόλη, πρόσθεσε σχετικά.

Ο στρατός της Λευκορωσίας, που είναι επαγγελματικός, μετρά κάπου 48.000 μέλη, ενώ η συνοριοφυλακή διαθέτει περίπου 12.000 μέλη, σύμφωνα με την έκθεση Στρατιωτική Ισορροπία 2022 του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Παρίας για τη Δύση, ο κ. Λουκάσενκο, ο αρχηγός κράτους που έχει κυβερνήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη (κυβερνά τη Λευκορωσία για 28 χρόνια) εξαρτάται από τη Ρωσία πολιτικά και οικονομικά.

Η υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του επέτρεψε να καταστείλει τις μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις του 2020.

Η εξάρτηση αυτή προκαλεί ανησυχία στο Κίεβο για το ενδεχόμενο η Μόσχα να πιέσει το Μινσκ να συμμετάσχει σε νέα χερσαία επίθεση, να ανοίξει νέο μέτωπο στον πόλεμο.

«Τα στοιχεία του ψυχρού πολέμου, η κούρσα εξοπλισμών και ο πυρηνικός εκβιασμός των ηγετών συγκεκριμένων δυτικών κρατών, έχουν επιστρέψει στην τρέχουσα διεθνή ατζέντα», έκρινε ο Λευκορώσος ηγέτης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στην πρώην σοβιετική δημοκρατία επειδή παρείχε υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured