Με δύο σημαντικές εκδηλώσεις, ο Δήμος Κρωπίας και το Μουσείο Παράδοσης και Τέχνης της Αγγελικής Τσεβά τιμούν την ελληνική παράδοση και προβάλλουν τη σημασία του διακοσμημένου ψωμιού με σύμβολα, ως ένα είδος επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2017 και ημερίδα την Κυριακή 28 Μαΐου. Έτσι, επιχειρείται μια εις βάθος ερμηνεία των συμβολισμών. Στις εκδηλώσεις είναι προσκεκλημένη η ιδρύτρια του Μουσείου Πλουμιστού Ψωμιού Κύπρου, Δωρίτα Βοσκαρίδου, γιατρός, ερευνήτρια, συγγραφέας και λαογράφος.
Η πανελλήνια έκθεση «Πλουμιστού Ψωμιού», από Τετάρτη 24 Μαΐου έως 27 Μαΐου 2017
Η τέχνη της διακόσμησης του ψωμιού («πλουμιστό ψωμί») θα παρουσιαστεί σε μια πρωτότυπη έκθεση ελληνικού πλουμιστού-κεντητού από διάφορες περιοχές του ελληνισμού και από διαφορετικές τοπικές παραδόσεις, την παραμονή της Αναλήψεως του Κυρίου στις 24 Μαΐου 2017, στο Μουσείο Παράδοσης, Τέχνης, Έρευνας Ελληνικών Παραδοσιακών Συμβόλων-Εικαστικό Εργαστήρι της Αγγελικής Τσεβά (Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 37, Κορωπί) και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 27 Μαΐου 2017.
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 στις 5 το απόγευμα και θα υποστηριχθούν από την μουσικό Κατερίνα Παπαμιχάλη, που θα παίξει παραδοσιακή μουσική από σαντούρι.
Ημερίδα με θέμα «Ελληνικά Παραδοσιακά Σύμβολα και η ερμηνεία τους»
Η ημερίδα με θέμα «Ελληνικά Παραδοσιακά Σύμβολα και η ερμηνεία τους» με τιμώμενο πρόσωπο την Δωρίτα Βοσκαρίδου και με πλαισίωση των ομιλιών από δρώμενα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 στις 11:30, στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Κρωπίας (Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 47, Κορωπί).
Αμέσως μετά την λήξη της, θα ακολουθήσει ξενάγηση στην αρχαιολογική έκθεση με θέμα «Η αρχαιολογία δικτυώνει τα Μεσόγεια» στο Μουσείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου (Παλαιό εμφιαλωτήριο Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 34), ενώ θα υπάρχει μπουφές με εδέσματα και μεσογείτικο κρασί, προσφορά του Δήμου Κρωπίας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου.
Λίγα λόγια για την Αγγελική Τσεβά και την ανάδειξη της τέχνης του κεντητού ψωμιού
Η ανάδειξη της τέχνης του κεντητού ψωμιού στον Δήμο Κρωπίας και ευρύτερα στα Μεσόγεια, ήταν και είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες εδώ και τέσσερις δεκαετίες της εικαστικής καλλιτέχνιδας Αγγελικής Τσεβά. Η πρώτη παρουσίαση κεντητών ψωμιών και η αναβίωσή τους στο Κορωπί και γενικά στα Μεσόγεια και τις γύρω περιοχές οφείλεται στην Αγγελική Τσεβά.
Το 1977, στο πολιτιστικό κέντρο που ίδρυσε η ίδια στο κέντρο του Κορωπίου, οργάνωσε εκθέσεις με αυτό το θέμα, συγκεντρώνοντας στοιχεία για την αξία των διακοσμημένων ψωμιών και για την ερμηνεία των συμβολισμών τους κάνοντας διάλογο με τις γυναίκες «κεντήστρες», όπως τις ονόμαζαν τις λαϊκές καλλιτέχνιδες που δημιουργούσαν έργα τέχνης πάνω στο ζυμάρι.
Η οργάνωση όλων αυτών των εκθέσεων και των καλλιτεχνικών γεγονότων ήταν ιδιωτικές πρωτοβουλίες της Αγγελικής Τσεβά, η οποία προβάλλει την Ελληνική Παράδοση, ανεξάρτητα, μη εντασσόμενη σε δομές κρατικές, αυτοδιοικητικές ή μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Η κα Τσεβά με δύο ειδικές εκδοτικές προσπάθειες, το 1983, με το εξαντλημένο πλέον βιβλίο «Μια κουλτούρα γεμάτη κεντίδια γεννιέται» και το 1999 με το βιβλίο «Το κέντημα του ψωμιού-μέσο έκφρασης» (συγκριτική μελέτη πάνω στην ελληνική κεντητική των ελληνικών φορεσιών και των συμβολισμών κεντημάτων των ψωμιών) παρουσιάζει πλευρές της τέχνης του κεντητού ψωμιού μέσα από αρτοδημιουργίες της τοπικής κοινωνίας του Κορωπίου, των Μεσογείων, της Αττικής και όχι μόνο ενταγμένες στα έθιμα και την κουλτούρα κάθε περιοχής.
Ο Δήμος Κρωπίας ήταν και συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των ανεξάρτητων καλλιτεχνών. Σέβεται τις επιλογές και τα έργα τους ειδικά σε εποχές διαρκούς κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής, ηθικής και επωμίζεται το καθήκον να στηρίζει με ότι μέσα διαθέτει την πολιτιστική δημιουργία των Ελλήνων δημιουργών στην Ελλάδα, την Κύπρο και τον κόσμο.