Για την πορεία του κορωνοϊού ενημέρωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η κα Θεοδωρίδου αρχικά, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας ότι η μη εμβολιαστική κάλυψη οδηγεί στην εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων και ανέφερε ως παράδειγμα τη Συρία. Εκεί εμφανίστηκαν πολλά περιστατικά πολιομυελίτιδας.
Οπως είπε, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τον εμβολιασμό, συστήνεται ενισχυτική δόση στους ανοσοκατασταλμένους 5-17 ετών, τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη.
Οσοι κάνουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν αποκλείονται από την αιμοδοσία. Μετά από μία εβδομάδα μπορούν να δώσουν αίμα, επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.
Απαντώντας σε ερώτηση για 4η δόση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι οι τρεις δόσεις προσφέρουν σημαντική ποσοστιαία κάλυψη άνω του ενός έτους και δεν χρειάζεται προς το παρόν να γίνεται λόγος για επανάληψη δόσης (4η) με τα υπάρχοντα εμβόλια”.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι ο πρώτος εμβολιασμός με Novavax θα γίνει το Σάββατο, αφού την Τρίτη 1 Μαρτίου 2022 ανοίγει η πλατφόρμα και αφορά βασική (όχι ενισχυτική) δόση.
Οι νέοι εμβολιασμοί (με πρώτη δόση) είναι περί τους 1.500 ανά ημέρα, κάτι που όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, πλέον είναι λογικό και δεν μπορεί να συγκριθεί με νούμερα της πρώτης φάσης.
Οπως μεταξύ άλλων ανέφερε η πρόεδρος κυρία Θεοδωρίδου, “η συγκρατημένη χαρά με την αποκλιμάκωση της πανδημίας Covid στη χώρα μας, σκιάζεται από τα αναπάντεχα μαύρα σύννεφα του πολέμου στην Ουκρανία. Θα ήθελα να θυμίσω και την ανατροπή των μηχανισμών ελέγχων των λοιμωδών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς.
Η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού λόγω των συνθηκών πολέμου, οδηγεί σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων και ακύρωση της παγκόσμιας προσπάθειας εκρίζωσης αυτών των νοσημάτων.
Ένα παράδειγμα, η Συρία. Μετά από 13 χρόνια που ήταν ελεύθερη από πολιομυελίτιδα, λόγω του πολέμου μεταξύ 2011 – 2027 με καταρράκωση του συστήματος υγείας της χώρας, και με την εμβολιαστική κάλυψη από το πολύ καλό ποσοστό, άνω του 80%, να μειώνεται στο 41%, είχε την επανεμφάνιση 35 περιπτώσεων πολιομυελίτιδας μέσα σε τρεις μήνες.
Ενα γεγονός το οποίο σήμανε συναγερμό για ενδεχόμενη διασπορά σε γειτονικές χώρες αλλά και στην Ευρώπη. Αλλη μια φορά δηλαδή γίνεται σαφές ότι καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα.
Σύμφωνα λοιπόν με την Εθνική Επιτροπή, για τα ανοσοκατασταλμένα άτομα συστήνονται τα παρακάτω:
Για τον εμβολιασμό ατόμων, παιδιών, εφήβων ηλικίας 5 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή συστήνεται ενισχυτική δόση, 3η δόση, η οποία πρέπει να γίνεται 4 εβδομάδες από την χορήγηση της 2ης δόσης. Στην ομάδα αυτή ανήκουν οι εξής κατηγορίες. Οι κατηγορίες είναι ίδιες τόσο για παιδιά και εφήβους όσο και για ενήλικες. Είναι τα άτομα με καρκίνο συμπαγούς οργάνου ή αιματολογικός καρκίνος υπό αγωγή, άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων υπό αγωγή, πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, λοίμωξη από HIV με CD4 με λεμφοκύτταρα κάτω από 200, νοσήματα για τα οποία χορηγείται θεραπεία με υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών ή άλλων φαρμάκων, που μπορεί να καταστείλουν το ανοσοκοποιητικό σύστημα.
Και φυσικά, επειδή όλες οι περιπτώσεις δεν μπορούν να καλυφθούν, θα υπάρχουν καταστάσεις ανοσοκαταστολής πέραν αυτών των κατηγοριών που αναφέρθηκα και που θα πρέπει να εμβολιάζονται σύμφωνα με τη σύσταση του θεράποντος ιατρού.
Η δεύτερη κατηγορία είναι ο εμβολιασμός με αναμνηστική δόση, τέταρτη δόση, ενηλίκων με ανοσοκαταστολή, δηλαδή άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.
Η αναμνηστική δόση, αυτή η τέταρτη δόση σε ενήλικες, διενεργείται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών από την χορήγηση της τρίτης δόσης σε όσους ανήκουν στις κατηγορίες που προανέφερα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης, έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι μόλυνσης και συμπτωματικής νόσου Covid μειώθηκε κατά 20 έως 30% και μετά τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν.
Αντίθετα, η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής νόσου διατηρήθηκε άνω του 70% με μικρή μείωση της τάξεως του 10% στους έξι μήνες. Να θυμίσω ότι ο βασικός εμβολιασμός είναι με τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Επειδή η επιθυμία όλων και είναι η λήξη του πολέμου που παρακολουθούμε ως θεατές, θα αναφέρω κλείνοντας τα λόγια του μεγάλου πνευματικού ηγέτη Μαχάτμα Γκάντι: «Την ημέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη».