ΕπικαιρότηταΚόσμος

Παγκόσμια ανησυχία: Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank – Σε καθεστώς διαχείρισης για τις καταθέσεις

Με εντολή του Υπουργείου Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της πολιτείας της Καλιφόρνια, η Silicon Valley Bank έκλεισε καταρρέοντας οικονομικά!

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ ανέλαβε αμέσως διαχειριστής, προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή.

Ολες οι καταθέσεις οι οποίες καλύπτονται από την εγγύηση της FDIC θα είναι προσβάσιμες στους καταθέτες, το αργότερο έως το πρωί της Δευτέρας.

Η FDIC δημιούργησε την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, στην οποία περνούν πλέον οι εξασφαλισμένες καταθέσεις της SVB. Τα υποκαταστήματα της SVB θα επαναλειτουργήσουν επίσης από τη Δευτέρα το πρωί, υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής.

Η FDIC ανακοίνωσε επίσης, ότι οι επιταγές της SVB θα συνεχίσουν να εκκαθαρίζονται.

Η εγγύηση της FDIC καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα. Εκείνο το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι τι θα συμβεί με καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους ή με πιστωτικές γραμμές προς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την FDIC, οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες θα λάβουν σημαντικό μέρισμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, τα περιουσιακά στοιχεία της SVB άγγιζαν τα 209 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι καταθέσεις τα 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποιο μέρος αυτών των καταθέσεων ξεπερνά το όριο εγγύησης από πλευράς της FDIC.

Πώς κατέρρευσε

Πρόκειται για κατάρρευση-εξπρές για την SVB, καθώς την Τετάρτη η τράπεζα είχε ανακοινώσει απόπειρα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μετοχή της μητρικής της εταιρείας, SVB Financial Group, καταβαραθρώθηκε κατά 60% την Πέμπτη, ενώ έχανε άλλο 60% της εναπομείνασας αξίας της στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές της Παρασκευής, πριν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ διακόψει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της.

Η προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων μέσω ΑΜΚ απέτυχε και η SVB προσανατολίστηκε σε πιθανή πώλησή της. Ωστόσο, μια ταχεία εκροή καταθέσεων περιέπλεξε και αυτή την προσπάθεια, οδηγώντας στην παρέμβαση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών Αρχών.

Η FDIC σχεδιάζει να ξανανοίξει την Δευτέρα τα 17 υποκαταστήματα της τράπεζας στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη. Θα επιτρέπει βραχυπρόθεσμα στους πελάτες να αποσύρουν έως και 250.000 δολάρια, δηλαδή το εγγυημένο ποσό που δικαιούνται. Οσοι έχουν μεγαλύτερα ποσά στους λογαριασμούς τους, δηλαδή η πλειονότητα των πελατών, θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την FDIC.

Στα τέλη του 2022 η τράπεζα είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καταθέσεις ύψους 175,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της. Εδρεύει στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας και συνεργαζόταν κυρίως με εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, επενδυτικές και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου. Οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το υπουργείο έχει γνώση των εξελίξεων και παρακολουθεί πολύ στενά την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, οι τράπεζες των ΗΠΑ θα καταφέρουν να περιορίσουν τον κίνδυνο μετάδοσης και το στρες του συστήματος που προκλήθηκαν από τη Silicon Valley Bank.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα