ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ουκρανία: Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια πρόσφυγες

Ukraine

Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η HCR κατέγραφε ακριβώς 4.319.494 Ουκρανούς πρόσφυγες πριν από τέσσερις ημέρες, την Πέμπτη. Είναι 40.705 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση της Τετάρτης, δηλαδή πριν από μόλις μια ημέρα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων.

Σχεδόν το 90% αυτών που διέφυγαν από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ, διευκρίνισε ότι σχεδόν 210.000 μη Ουκρανοί είχαν επίσης διαφύγει από τη χώρα, συναντώντας μερικές φορές δυσκολίες να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε 7,1 εκατομμύρια τον αριθμό των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Συνολικά, είναι επομένως περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο που πληθυσμού, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φθάσουν στις γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο κάπου αλλού στην Ουκρανία.

Πριν από τη σύγκρουση αυτή, η Ουκρανία είχε περισσότερα από 37 εκατομμύρια κατοίκους στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο, που δεν περιλαμβάνουν ούτε στον νότο την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε τις ανατολικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά.

«Πριν από πέντε εβδομάδες, τα παιδιά της Ουκρανίας είχαν μια στέγη και ένα κρεβάτι. Με τον πόλεμο τώρα που μας υποχρεώνει να προστατευτούμε από τους βομβαρδισμούς, ένα στα δύο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Unicef, Τζέιμς Ελντερ.

Πολωνία 

Η χώρα που φιλοξενεί τον (μακράν) μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία, είναι η Πολωνία.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, 2.514.514 μεταξύ αυτών εισήλθαν στην Πολωνία, σύμφωνα με την HCR. Η Unicef εκτιμούσε τις τελευταίες ημέρες ότι σχεδόν οι μισοί μεταξύ αυτών ήταν παιδιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών, 1,5 εκατομμύριο μεταξύ αυτών παραμένουν στην Πολωνία και είναι αξιοσημείωτο ότι ανάμεσά τουε, ήδη 600.000 έλαβαν τον εθνικό αριθμό ταυτότητας (PESEL).

Ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται ευρέως στις σχέσεις με τους δημόσιους πολωνικούς θεσμούς, τις υπηρεσίες υγείας, για την απόκτηση αριθμού τηλεφώνου, την πρόσβαση σε ορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες.

Η αστυνομία στα πολωνικά σύνορα εκτιμά επίσης ότι 502.000 άνθρωποι επέστρεψαν στην Ουκρανία μετά τη σύγκρουση.

Η Πολωνία είχε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς οικονομικούς μετανάστες πριν από τον πόλεμο.

Ρουμανία

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 662.751 άνθρωποι μετέβησαν στη Ρουμανία στις 7 Απριλίου, οι οποίοι έφθασαν κατά ένα μεγάλο μέρος μέσω Μολδαβίας και μετά συνέχισαν τον δρόμο τους προς άλλες χώρες.

Μολδαβία

Σύμφωνα με την HCR, 401.704 Ουκρανοί εισήλθαν στη Μολδαβία, μικρή χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων και ανάμεσα στις πιο φτωχές της Ευρώπης αλλά και η πλησιέστερη στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία τους για να εγκατασταθούν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μπορεί να αντέξει καλύτερα το οικονομικό βάρος.

Ουγγαρία 

Η Ουγγαρία είχε φιλοξενήσει στις 7 Απριλίου 404.021 Ουκρανούς, σύμφωνα με την HCR.

Σλοβακία

Στις 7 Απριλίου, συνολικά 304.983 άνθρωποι είχαν φθάσει από την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με την HCR.

Ρωσία

Ο αριθμός των προσφύγων στη Ρωσία ανέρχεται σχεδόν σε 350.632 στις 29 Μαρτίου, τελευταίος διαθέσιμος αριθμός.

Η Υπατη Αρμοστεία, σημειώνει ότι μεταξύ της 21ης και της 23ης Φεβρουαρίου, 113.000 άνθρωποι πέρασαν από τα φιλορωσικά αυτονομιστικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (ανατολική Ουκρανία) στη Ρωσία.

Λευκορωσία

Στις 7 Απριλίου, η Λευκορωσία είχε δεχθεί 18.060 ανθρώπους.

Μέθοδος

Η HCR διευκρινίζει ότι για τις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία οι οποίες ανήκουν στον χώρο Σένγκεν (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), τα στοιχεία που παρουσίασε η Ύπατη Αρμοστεία υπολογίζουν αυτούς που διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη χώρα. Η HCR εκτιμά ότι “μεγάλος αριθμός προσφύγων συνέχισε την πορεία του προς άλλες χώρες”.

Επιπλέον, η Υπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι δεν υπολογίζει τους ανθρώπους που κατάγονται από όμορες χώρες, οι οποίοι εγκαταλείπουν την Ουκρανία προκειμένου να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα