Υπουργείο Εσωτερικών

Ομιλία Αλέξη Χαρίτση σε ανοιχτή εκδήλωση για τον «Κλεισθένη 1»

 

Κύρια σημεία της ομιλίας του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα «Οι μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση με τον νόμο “Κλεισθένης”», που διοργάνωσε η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”, στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΡΙΖΑ: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΒΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου έγινε ένα μεγάλο βήμα στη μάχη που δίνει η Κυβέρνηση για την αποκατάσταση των μνημονιακών αδικιών και αποδεικνύεται έμπρακτα ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη υπάρχει εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές με την άντληση 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και με επιτόκιο 3,6% (αντί 4,95 επί «σαξές στόρι» Σαμαρά) είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η χώρα ανακτά τη οικονομική της αυτονομία και στέκεται μόνη της στα πόδια της.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για το κλείσιμο μια ιστορικής εκκρεμότητας με εθνικά επωφελή τρόπο, που αναβαθμίζει τη χώρα διεθνώς, χτυπά τον εθνικισμό και στις δύο χώρες και αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό με την ανάδειξη δύο πόλων, του συντηρητικού και του προοδευτικού.

Στα τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, είπε με έμφαση ο κ. Χαρίτσης, ο λαός έκανε ένα τεράστιο βήμα πολιτικής αλλαγής, πρωτοφανές όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, με ενισχυμένη την εικόνα της διεθνώς, με μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, με δημοκρατικές θεσμικές τομές και επαναφορά της ελπίδας και της αυτοπεποίθησης στην κοινωνία.

«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι για πρώτη φορά υλοποιείται μία τόσο μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με:

•   Εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία.

•    Δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης σε πολίτες, κινήσεις πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα ήταν εκτός των τειχών.

•    Με την απλή αναλογική που βάζει τέλος στο καλπονοθευτικό σύστημα, στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο & τον μονοπαραταξιακό έλεγχο των επιτροπών.

•    Με μεταρρυθμίσεις που διευρύνουν τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών (δημοτικά/περιφερειακά δημοψηφίσματα, ισχυροποίηση επιτροπών διαβούλευσης & λαϊκών συνελεύσεων).

Σε ό,τι αφορά στις βασικές αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε τη νέα κατηγοριοποίηση των Δήμων με επιπλέον κριτήρια πέρα από τον πληθυσμό (νησιωτικότητα, ορεινότητα, έκταση, ανεργία κλπ) και την πιο δίκαιη κατανομή των ΚΑΠ, την καθιέρωση της απλής αναλογικής και της δημιουργικής λευκής ψήφου, την αναμόρφωση, τον εξορθολογισμό και το δημοκρατικό έλεγχο στις διαδικασίες ψήφισης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, αλλά και την υποχρεωτική ποσόστωση (τουλάχιστον 40%) στους συνδυασμούς υποψηφίων για κάθε φύλο.

Ειδικότερα, για την ενδοδημοτική αποκέντρωση, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η ανάδειξη των αρχών των κοινοτήτων αποσυνδέεται από τα δημοτικά ψηφοδέλτια και γίνεται με ξεχωριστή κάλπη.

•    Στις κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους εισάγεται το ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή του προέδρου της κοινότητας.

•    Στις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων εκλέγονται συμβούλια κοινότητας, με απλή αναλογική και ψηφοδέλτια συνδυασμών.

•    Ο πρόεδρος του συμβουλίου κοινότητας εκλέγεται από το συμβούλιο, μεταξύ των επικεφαλής των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμών.

•    Ενισχύονται λελογισμένα οι αρμοδιότητες των κοινοτήτων καθώς θα αποφασίζουν για την αξιοποίηση ενός ποσοστού των επενδυτικών πόρων του Δήμου που θα τους αναλογεί, προκειμένου να προωθήσουν τις δράσεις/έργα που οι τοπικές κοινωνίες επιλέγουν για την κοινότητα.

Ταυτόχρονα, με τον «Κλεισθένη», ο έλεγχος νομιμότητας αποσπάται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης), ενισχύονται οι Αναπτυξιακές δυνατότητες των ΟΤΑ και συγκροτούνται για πρώτη φορά στη χώρα Διυπουργικές Επιτροπές Ανακαθορισμού Αρμοδιοτήτων και Διαδικασιών και Επιτροπή Συντονισμού και Ελέγχου Εποπτείας ΟΤΑ, για την ποιοτική αναβάθμιση και την ομογενοποίηση των όρων ελέγχου νομιμότητας.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και γι’ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια:

•    Με αύξηση της χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ για το 2018 και 2019, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια.

•    Με χιλιάδες στοχευμένες, νέες προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού στους ΟΤΑ, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την άρση της εργασιακής ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων. Και οι προσλήψεις αυτές γίνονται εφικτές γιατί καταφέραμε να επαναφέρουμε τον κανόνα 1/1, ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιμένει στο «πάγωμα» των προσλήψεων και στην επαναφορά του κανόνα 1/5.

•    Με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως ο «ΦιλόΔημος». Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στους ΟΤΑ μέσα σε λίγους μήνες, από το καλοκαίρι του 2018 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, για έργα στην ύδρευση & αποχέτευση, τις κτιριακές υποδομές και την αγροτική οδοποιία.

 

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Υπουργείο Εσωτερικών