ΕπικαιρότηταΠολιτική

Ομαδικά πυρά στην κυβέρνηση για την προστασία της α’ κατοικίας

Βέλη από παντού δέχθηκε την Παρασκευή η κυβέρνηση και αφορμή στάθηκε ο νέος Πτωχευτικός Νόμος που προωθείται προς ψήφιση, ο οποίος σύμφωνα με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και απλούς δανειολήπτες, θα ανοίξει την πόρτα σε χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Εκπροσωπώντας την Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων, ο Γιώργος Σταματογιάννης τόνισε ότι με τον πτωχευτικό «τελειώνει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας», ενώ υποστήριξε ότι το μήνυμα που περνά το υπουργείο Οικονομικών είναι πως η μόνη λύση που απομένει στα αδύναμα νοικοκυριά, είναι πλέον η πτώχευση.

Σύμφωνα με το ieidiseis.gr, o Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας εκ μέρους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, προειδοποίησε ότι αν ψηφιστεί ο νόμος ως έχει, τότε «θα μπει ταφόπλακα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις».

Ο Αντώνης Μεγγούλης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ) εξέφρασε φόβους ότι με το νομοσχέδιο θα ανοίξει ο δρόμος σε «μαζικές πτωχεύσεις» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο δεν δίνει «δεύτερη ευκαιρία» στους πολίτες αλλά στην «πτώχευση».

O Γιώργος Καββαθάς από τη ΓΣΕΒΕΕ, κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά δεν λαμβάνει «κανένα μετρό προστασίας για την πρώτης κατοικία» και αμφισβήτησε εντόνως τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων του πτωχευτικού κώδικα ως προς την προστασία των δανειοληπτών.

Ανήσυχος για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου εμφανίστηκε και ο Βίκτωρας Τσιαφούτης της ΕΚΠΟΙΖΩ. Καταλόγισε μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι είναι υποκριτικό να μιλά για «προστασία της πρώτης κατοικίας». «Τα κριτήρια δεν αφορούν κανένα» προσέθεσε και σημείωσε ότι δεν προβλέπεται προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά leasing.

Επίσης, ο Ευάγγελος Κρητικός της Ενωσης Προστασίας Δανειοληπτών, επέκρινε με σφοδρότητα τις ρυθμίσεις, λέγοντας ότι βάζουν «τη θηλιά της υπερχρέωσης στο λαιμό των πιο ευάλωτων πολιτών». Προειδοποίησε μάλιστα, ότι η εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα θα προκαλέσει ανεξέλεγκτες πτωχεύσεις.

Εντελώς αντίθετα με τους προαναφερόμενους, οι εκπρόσωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων (Ελληνική Ενωση Τραπεζών) και των εισπρακτικών εταιριών, ζήτησαν επιτακτικά από την κυβέρνηση να εφαρμόσει ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια για την υπαγωγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε εξωδικαστικό μηχανισμό…

Close