ΔήμοιΔήμος Ηρακλείου Αττικής

Ολοκλήρωση πρώτου κύκλου κουνουποκτονίας

Ένας ακόμα τακτικός κύκλος συντονισμένων δράσεων για την καταπολέμηση της μαζικής παρουσίας κουνουπιών στα όρια της πόλης ολοκληρώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται ανά 20ήμερο ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και ιδιαιτερότητες, αφορούν τον ψεκασμό στα στρατηγικά σημεία του Δήμου που αποτελούν πιθανές εστίες επώασης νέων κουνουπιών και συμπληρώνονται από τους ψεκασμούς στα ρέματα της πόλης που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, κυρίως όμως από την ατομική δράση των κατοίκων του Ηρακλείου στις δικές τους ιδιοκτησίες.

Ακριβώς επειδή ο ρόλος των πολιτών είναι καίριος, ο Δήμος πραγματοποίησε και συνεχίζει να πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης ώστε να ξέρουν όλοι τι πρέπει να κάνουν και έτσι με συμμαχία Δήμου-δημοτών, να μην υπάρξουν εφέτος προβλήματα από τα κουνούπια.

Τι έκανε ο Δήμος

Το εφετινό σχέδιο δράσης προβλέπει παρεμβάσεις στην πόλη χωρίζοντας τον Δήμο σε τέσσερα τμήματα για την διευκόλυνση του έργου αλλά και για να καλυφθούν χρονικά σωστά οι ψεκασμοί σε ρέματα, φρεάτια όμβριων υδάτων, κοινόχρηστους χώρους και λοιπά στρατηγικά σημεία.

  1. Πρώτο τμήμα στην έκταση που ορίζεται μεταξύ των οδών Κηφισιάς (άνω των γραμμών) – Φιλικής Εταιρείας – Λεωφόρου Κύμης – όρια της Αττικής οδού από κάτω – Πρασίνου Λόφου
  2. Δεύτερο μεταξύ των οδών Κηφισιάς (κάτω των γραμμών) – Μαρίνου Αντύπα – Ικάρων – Ανδριανού – Κασταμονής – Λεωφόρου Κύμης
  3. Τρίτο μεταξύ των οδών Πρασίνου Λόφου – Μελίνας Μερκούρη – Ιφιγενείας – Μιαούλη – Βάκχου – Αγίου Νεκταρίου – Δρυάδων – Ελευσινίων – Αττική οδός (από την κάτω μεριά)
  4. Τέταρτο μεταξύ των οδών Αγίας Λαύρας – Κορυτσάς – Κομνηνού Διομήδους – Γράμμου – Λεωφόρος Αμαρουσίου – Αντωνίου Φιξ – Υψηλάντου – Πέτρου Ράλλη – Θεσσαλονίκης – Κορίνθου – Λαμίας – Κατσαντώνη – Λαρίσης – Χίου – Αττικής οδού (από την επάνω μεριά)

Τα συνεργεία ψεκασμού, αφού έκαναν δειγματοληψία για τον εντοπισμό προνυμφών, πραγματοποιούν τετραήμερες, κατ’ ελάχιστον, επισκέψεις αυτοψίας και παρέμβασης έχοντας ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες του Μαΐου και τηρώντας μια συχνότητα επανάληψης είκοσι ημερών περίπου (αναλόγως των καιρικών συνθηκών).

Τι κάνει η Περιφέρεια

Ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής είναι ο ψεκασμός των τριών μεγάλων ρεμάτων της πόλης:

  • Ρέμα Κατσαούνη
  • Ρέμα οδού Φιλικής Εταιρείας
  • Ρέμα οδών Ανάφης και Κηφισίας

Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη από τον Μάρτιο, 9 κύκλοι ψεκασμών με τον τελευταίο να ολοκληρώνεται πριν από λίγες ημέρες, ενώ όπως οι δράσεις του Δήμου, και αυτοί θα συνεχιστούν όσο υφίσταται ανάγκη.

Τι κάνουν οι πολίτες

Όσες προσπάθειες όμως και εάν καταβάλουν οι κρατικοί φορείς, χωρίς την βοήθεια των πολιτών δεν μπορεί να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί ακόμη κι όταν γίνονται έντονοι ψεκασμοί στους ανοικτούς δημόσιους χώρους, εάν διατηρούνται οι εστίες επώασης στα ιδιωτικά ακίνητα, το πρόβλημα θα συνεχίζει να υπάρχει.

Για να ευαισθητοποιήσει και να καταρτίσει τους Ηρακλειώτες για το τι πρέπει να κάνουν, ο Δήμος πραγματοποίησε ευρεία καμπάνια ενημέρωσης όλων των κοινωνικών ομάδων (σε σχολεία, φορείς, δημοτικούς χώρους, εμπορικά καταστήματα, σημεία ενδιαφέροντος) με την διανομή σχετικού υλικού όπου αναγράφονται οι ενέργειες που μπορεί να κάνει ο καθένας ξεχωριστά στον ιδιωτικό του χώρο, ώστε να αποφύγει στο πλαίσιο του δυνατού, την παρουσία κουνουπιών.

Close