PlusΕπικαιρότητα

Ολα τα βήματα για να ψήσετε τον πατροπαράδοτο οβελία

Το αρνάκι (ή το κατσικάκι) στη σούβλα, είναι το παραδοσιακό έδεσμα σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή του Πάσχα.

Το ψητό αποτελεί το must πιάτο της ημέρας και η πλειοψηφία των Ελλήνων τη συγκεκριμένη ημέρα το απολαμβάνουν όσο καμία άλλη περίοδο του χρόνου, γι’ αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της παράδοσης στη χώρα μας.

Πώς θα ψήσουμε όμως τον οβελία τόσο καλά, ώστε να γίνει πεντανόστιμος, ζουμερός και όλοι να μείνουν ικανοποιημένοι;

Διαβάστε ένα προς ένα τα απαραίτητα βήματα

Η φωτιά

Πριν το ψήσουμε (ιδανικά όταν το περνάμε στη σούβλα) μπορούμε να βάλουμε αρκετό αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη στην κοιλιά και να ανοίξουμε τρύπες με ένα μαχαίρι στα μπούτια και στα χεράκια και να κρύψουμε και εκεί λίγο από το μείγμα μας, και στη συνέχεια ένα μικρό κομματάκι σκορδο.

Προετοιμάζουμε τη φωτιά χρησιμοποιώντας αρκετά κάρβουνα.

Η ποσότητα κάρβουνου που απαιτείται για ένα σωστό ψήσιμο είναι 50% πάνω από το βάρος του αρνιού, δηλαδή για ένα αρνί 10 κιλών απαιτούνται 15 κιλά κάρβουνα, ωστόσο καλό είναι να έχουμε περισσότερα.

Ανάβουμε μία φωτιά και όταν τα κάρβουνα αρπάξουν καλά, περιμένουμε να «κάτσει» η δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τοποθετούμε τη σούβλα πάνω από τη θράκα, στην υψηλότερη σκάλα της ψησταριάς.

Το ψήσιμο

Για το ψήσιμο ενός οβελία 12 κιλών, σε εξωτερικό χώρο θα χρειαστούμε περίπου 4 ώρες.

Βάζουμε τη θράκα κυρίως κάτω από τα πόδια και κάτω από τις σπάλες. Είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε δυνατή φωτιά κάτω από τη μέση και την κοιλιά του οβελία.

Το γύρισμα της σούβλας πρέπει να είναι γρήγορο στην αρχή, ρυθμικό και σταθερό αργότερα.

Οσο περνάει ο χρόνος, ενδεχομένως να χρειαστούν και άλλα κάρβουνα ακόμη, με στόχο η φωτιά να έχει περίπου την ίδια δύναμη σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος.

Κάθε περίπου δεκαπέντε λεπτά, αλείφουμε το αρνάκι με λαδολέμονο, προκειμένου η πέτσα του να παραμείνει τραγανή.

Ψήνοντας το αρνί ή το κατσίκι για περίπου 90′, τα ζουμιά του αρχίζουν να πέφτουν, οπότε είναι η ώρα για να τοποθετήσουμε τοποθετούμε τη σούβλα στη μεσαία σκάλα.

Για να καταλάβουμε ότι το κρέας επιλογής μας είναι έτοιμο, πιέζουμε τις άκρες του και σε γενικές γραμμές για να το βγάλουμε από την ψησταριά, πρέπει να έχει πάρει ένα ροδαλό χρώμα.

Ο οβελίας είναι ικανοποιητικά ψημένος  όταν το κρέας “ανοίγει” και η πέτσα του είναι έτοιμη να “πέσει” και ταυτοχρόνως μπορούμε με το πιρούνι να την τρυπήσουμε.

Καλή σας επιτυχία!

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Plus