PlusΑρθρογραφία

Ολα όσα θέλετε να ξέρετε για την χειρουργική αναισθησία – Φόβοι και κατανόηση

Η αναισθησία επιτρέπει την ανώδυνη πραγματοποίηση ιατρικών εγχειρήσεων, οι οποίες θα προκαλούσαν πολύ έντονο ή και αφόρητο πόνο σε έναν μη αναισθητοποιημένο ασθενή.

Υπάρχουν τρεις ευρείες κατηγορίες αναισθησίας:

  • Η Γενική αναισθησία: Περιορίζει τη δραστηριότητα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος  με αποτέλεσμα την απώλεια συνείδησης και την ολική έλλειψη των αισθήσεων.
  • Η καταστολή (ή διαχωριστική αναισθησία): Εμποδίζει την μετάδοση των νευρικών ώσεων μεταξύ του εγκεφαλικού φλοιού και του μεταιχμιακού συστήματος, κάτι το οποίο περιορίζει την ανησυχία και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.
  • Η τοπική ή περιοχική αναισθησία: Εμποδίζει τη μετάδοση των νευρικών ώσεων μεταξύ ενός στοχευμένου μέρους του σώματος και της σπονδυλικής στήλης, κάτι το οποίο προκαλεί απώλεια της αίσθησης στο στοχευμένο μέρος του σώματος.

Κατανόηση Γενικής Αναισθησίας

Η αναισθησία είναι φάρμακο που χορηγείται σε έναν ασθενή για την πρόληψη του πόνου.

Υπάρχουν πολλοί τύποι αναισθησίας και μερικοί επιτρέπουν στον ασθενή να είναι προσεκτικός και προσανατολισμένος κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής διαδικασίας, ενώ άλλα φάρμακα αναισθησίας μπορούν να δοθούν για να αποτρέψουν την ευαισθητοποίηση κάνοντας τον ασθενή ασυνείδητο κατά τη διάρκεια ιατρικής διαδικασίας.

Ο τύπος της αναισθησίας που χρησιμοποιείται εξαρτάται από τη φύση της διαδικασίας που εκτελείται, την ηλικία και την υγεία του ασθενούς και τις προτιμήσεις του χειρουργού και του παροχέα αναισθησίας.

Με κάποιες διαδικασίες ο ασθενής μπορεί να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών τύπων αναισθησίας ενώ άλλοι μπορεί να απαιτούν έναν συγκεκριμένο τύπο.

Γενική Αναισθησία Επεξήγηση

Υπάρχουν πολλοί τύποι αναισθησίας. Ενας τύπος είναι η γενική αναισθησία, η ισχυρότερη αναισθησία και ο τύπος που χρησιμοποιείται συχνότερα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αυτός ο τύπος αναισθησίας κάνει τον ασθενή να μην ανταποκρίνεται σε αυτό που είναι ουσιαστικά ιατρικά επαγόμενο κώμα.

Η γενική αναισθησία είναι ένας συνδυασμός φαρμάκων που σκοπό έχουν να κάνουν τον ασθενή να μη γνωρίζει τι συμβαίνει γύρω του, να αποτρέψει τον πόνο και να παραλύσει το σώμα κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας.

Συνήθως χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η γενική αναισθησία επιτρέπει στον ιατρό να παρέχει θεραπείες που θα ήταν εξαιρετικά επώδυνες εάν ο ασθενής ήταν ξύπνιος και ικανός να νιώσει.

Η γενική αναισθησία όχι μόνο καθιστά το άτομο άγνωστο, παραλύει επίσης τους μυς του σώματος συμπεριλαμβανομένων των μυών που καθιστούν δυνατή την αναπνοή.

Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς που λαμβάνουν γενική αναισθησία χρειάζονται έναν αναπνευστήρα για να κάνουν το έργο του διαφράγματος και άλλων μυών που βοηθούν να καταστεί δυνατή η εισπνοή και η εκπνοή.

Γιατί είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία;

Γενική αναισθησία χρησιμοποιείται συνήθως για πιο σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, μακρές διαδικασίες και διαδικασίες που τυπικά θα είναι πολύ οδυνηρές.

Αυτός ο τύπος αναισθησίας όχι μόνο επιτρέπει σε έναν ασθενή να υποβληθεί σε μια διαδικασία χωρίς πόνο, αλλά επίσης επιτρέπει στον ασθενή να είναι αναίσθητος για τη διαδικασία.

Για κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις, θα ήταν πολύ τραυματικό να είσαι ξύπνιος για τη διαδικασία, ανεξάρτητα από το αν είσαι σε θέση να νιώθεις πόνο ή όχι.

Φανταστείτε να έχετε αφαιρεθεί ένα τμήμα σώματος, όπως κατά τη διάρκεια μιας αιδοευκτομής για να αφαιρέσετε το προσάρτημα και να είστε αρκετά ξύπνιοι.

Αν και ενδεχομένως να μην αισθανθείτε πόνο, θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο να βιώσετε χειρουργική επέμβαση ενώ είστε ξύπνιος και συναγερμός.

Κίνδυνοι Γενικής Αναισθησίας

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αναισθησία ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από τη διαδικασία στη διαδικασία και μεταξύ των διαφόρων ασθενών.

Οπως μπορείτε να φανταστείτε, κάθε ασθενής έχει το δικό του επίπεδο κινδύνου, καθώς δύο άτομα δεν είναι ακριβώς τα ίδια.

Για παράδειγμα, ένας ασθενής 90 ετών θα έχει εντελώς διαφορετικό επίπεδο κινδύνου όταν έχει χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με 12χρονο ασθενή.

Ορισμένοι από τους πιθανούς κινδύνους:

Ναυτίαέμετος: Αυτό είναι το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μετά από γενική αναισθησία και είναι πολύ πιο εύκολο να αποφευχθεί από τη θεραπεία. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ένα ιστορικό ναυτίας που προκαλείται από την αναισθησία πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Αναγνώριση αναισθησίας: Αυτή είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν ο ασθενής δεν είναι εντελώς ασυνείδητος κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας.

Πονόλαιμοςβραχνάδα: Προκαλείται από το σωλήνα αναπνοής, αυτός ο ερεθισμός είναι συνήθως μικρός.

Ξηρό στόμα: Ενα μικρό ζήτημα, που συνήθως ξεφεύγει όταν ο ασθενής μπορεί να πίνει υγρά.

Ρίγη: Αυτό συνήθως διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα μετά τη χειρουργική επέμβαση και πηγαίνει μακριά όταν ο ασθενής είναι ξύπνιος και κινείται.

Υπνηλία: Αυτό είναι σύνηθες μετά από χειρουργική επέμβαση και διαλύεται όταν το σώμα έχει εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος του φαρμάκου που χρησιμοποιείται για την αναισθησία.

Μυϊκοί πόνοι: Προκαλούμενος από το φάρμακο ή από το να βρίσκεται ακόμα κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας, αυτή η κατάσταση είναι συνήθως προσωρινή και εξαφανίζεται εντός ωρών ή ημερών από την επέμβαση.

Κνησμός: Το φάρμακο κατά του πόνου είναι συχνά φταίξιμο για φαγούρα και αυτό το ζήτημα συνήθως ξεφεύγει όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι πλέον απαραίτητη.

Σύγχυση: Οι ασθενείς που είναι πιθανότερο να έχουν σύγχυση μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι ηλικιωμένοι, έχουν νόσο του Alzheimer, άνοια ή άλλη κατάσταση που συμβάλλει στη σύγχυση σε τακτική βάση.

Δυσκολία στην ούρηση αδυναμία ούρησης: Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε ασθενείς που έχουν καθετήρα καθετήρα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και μπορεί να χρειαστούν ώρες ή και ημέρες για να επιστρέψει η ουροδόχος κύστη στο φυσιολογικό.

Ileus: Αυτή είναι μια κατάσταση όπου τα έντερα δεν ξυπνούν τόσο γρήγορα όσο αναμένεται μετά από χειρουργική επέμβαση και η κίνηση είναι πολύ αργή ή απουσιάζει.

Δυσκολία απομάκρυνσης του αναπνευστήρα: Ο απογαλακτισμός από τον αναπνευστήρα είναι πιο δύσκολος σε πολύ ασθενείς ασθενείς ή ασθενείς που έχουν πρόβλημα αναπνοής.

Αναρρόφησηπνευμονία: Κατά την κατάποση τροφίμων ή υγρών κατά τη χειρουργική επέμβαση είναι γνωστός κίνδυνος χειρουργικής επέμβασης και είναι ο λόγος για τον οποίο απαγορεύεται η κατανάλωση τροφής αμέσως πριν από τη χειρουργική επέμβαση .

Θρόμβοι αίματος: Αυτό το ζήτημα είναι πιο συχνό μετά τη χειρουργική επέμβαση, επειδή ο ασθενής παραμένει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ο οποίος είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τους θρόμβους αίματος.

Κακοήθης υπερθερμία: Πρόκειται για μια κατάσταση που απειλεί τη ζωή και προκαλεί σοβαρή αντίδραση στην αναισθησία. Συνήθως λειτουργεί σε οικογένειες.

Αλλοι τύποι αναισθησίας

Πριν αποφασίσετε ότι χρειάζεστε γενική αναισθησία για τη διαδικασία σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους διάφορους τύπους αναισθησίας που είναι διαθέσιμοι.

Εκτός της γενικής αναισθησίας, οι πιο συνηθισμένοι τύποι αναισθησίας, είναι οι εξής:

  • Περιφερειακή αναισθησία: Είναι γνωστό επίσης και ως περιφερειακό μπλοκ, αυτός ο τύπος αναισθησίας εμποδίζει τον ασθενή να αισθανθεί μια περιοχή του σώματος, όπως ένα ολόκληρο χέρι ή κάτω από τη μέση.
  • Τοπική αναισθησία: Αυτός ο τύπος αναισθησίας αποτρέπει την αίσθηση σε μια μικρή περιοχή του σώματος, όπως όταν ακουμπάει ένα δάχτυλο έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν βελονιές για να ράψει μια περικοπή κλειστή.
  • Παρακολούθηση προσοχής αναισθησίας (MAC): Αυτός ο τύπος αναισθησίας, επίσης γνωστός ως ύπνος λυκόφως, είναι ένας τύπος αναισθησίας που αποτρέπει τον πόνο ενώ ο ασθενής είναι συνειδητός ή ελαφρώς ηρεμισμένος. Ο ασθενής μπορεί να θυμάται ολόκληρη τη διαδικασία ή να μην έχει ανάκληση γεγονότων.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Αναισθησίας

Η διαδικασία της γενικής αναισθησίας συχνά αρχίζει με καταστολή, για να καταστεί δυνατή η εισαγωγή ενός αναπνευστικού σωλήνα. Ο τύπος καταστολής αφήνεται στον πάροχο αναισθησίας να επιλέξει και μπορεί να ποικίλει ευρέως ανάλογα με τον ασθενή και τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης.

Μόλις ο ασθενής βρεθεί στο χειρουργείο, έχει συνδεθεί με τις συσκευές παρακολούθησης και έχουν ολοκληρωθεί τα πρωτόκολλα ασφάλειας, μπορεί να ξεκινήσει η αναισθησία.

Είναι συνηθισμένη η πρακτική να δίνονται πριν από την καταπραϋντική χορήγηση φάρμακα, μια “έξοδος” για να προσδιοριστεί ο ασθενής και η διαδικασία που ακολουθεί.

Κατά κύριο λόγο, αυτό γίνεται για την πρόληψη λανθασμένης χειρουργικής επέμβασης, λανθασμένου ασθενούς.

Μόλις ολοκληρωθεί ο χρόνος, ο ασθενής μπορεί να λάβει φάρμακα για να τον καταπραΰνει και ο πάροχος αναισθησίας ξεκινά τη διαδικασία προετοιμασίας του ασθενούς για τη χειρουργική επέμβαση.

Διασωλήνωση και εξαερισμός κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας

Οι μύες του σώματος παραλύονται κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας, συμπεριλαμβανομένων των μυών που βοηθούν τους πνεύμονες να αντλούν αναπνοές, πράγμα που σημαίνει ότι οι πνεύμονες δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνοι τους.

Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται αναπνευστήρας για την παροχή αναπνοών στους πνεύμονες.

Για να είναι σαφές, οι πνεύμονες εξακολουθούν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της αναισθησίας, απλώς δεν έχουν την ικανότητα να τραβούν μια αναπνοή επειδή οι μύες που κάνουν αυτή την εργασία είναι προσωρινά ανίκανοι να εργαστούν.

Η τοποθέτηση σε έναν αναπνευστήρα απαιτεί την εισαγωγή ενός σωλήνα, που ονομάζεται ενδοτραχειακός σωλήνας, στον αεραγωγό.

Αυτός ο σωλήνας συνδέεται στη συνέχεια σε μεγαλύτερες σωληνώσεις που μεταφέρονται στον αναπνευστήρα, επιτρέποντας στον αναπνευστήρα να παρέχει οξυγόνο στον ασθενή.

Η διαδικασία εισαγωγής του σωλήνα, ονομάζεται διασωλήνωση.

Παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ο ασθενής παρακολουθείται πολύ προσεκτικά με ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης που παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό, την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα, τον αριθμό αναπνοών που λαμβάνει ο ασθενής και ακόμη και το ΕΚΚ του ασθενούς.

Εκτός από την ηλεκτρονική παρακολούθηση, ο ασθενής παρακολουθείται επίσης από το προσωπικό OR ή από τον παροχέα αναισθησίας.

Γενική αναισθησία παρέχεται συνήθως είτε από αναισθησιολόγο γιατρού, που ονομάζεται αναισθησιολόγος, είτε από CRNA , πιστοποιημένο αναισθησιολόγο νοσηλευτή.

Και οι δύο παρέχουν ασφαλή και αποτελεσματική αναισθησία και έχουν μεγάλη εμπειρία στην παροχή γενικής αναισθησίας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο στόχος είναι ο ασθενής να αγνοεί εντελώς τι συμβαίνει γύρω του, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πόνου.

Ξυπνήστε από τη Γενική Αναισθησία

Πώς ένα άτομο ξυπνά από την αναισθησία εξαρτάται από το είδος της χειρουργικής επέμβασης που είχαν και πόσο καλά αναπνέουν.

Μετά τη γενική αναισθησία, ο στόχος είναι η εξώθηση του ασθενούς, δηλαδή η αφαίρεση του σωλήνα αναπνοής όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά τη λήξη της χειρουργικής επέμβασης.

Οι συνήθεις και απλές διαδικασίες συνήθως τελειώνουν με τη λήψη φαρμάκων που αντιστρέφουν την αναισθησία, ξυπνούν τον ασθενή και τελειώνουν την παράλυση των μυών.

Αυτοί οι ασθενείς συνήθως έχουν τον σωλήνα αναπνοής που αφαιρείται αμέσως στο τέλος της χειρουργικής επέμβασης και αναπνέουν από μόνοι τους μέσα σε λίγα λεπτά από τη λήξη της χειρουργικής επέμβασης.

Αυτοί οι ασθενείς συνήθως ξυπνούν στη μονάδα φροντίδας PACU-post αναισθησίας και μετακινούνται σε νοσοκομειακό δωμάτιο ή επιστρέφουν στο σπίτι όταν είναι εντελώς ξύπνιοι.

Για μερικές πολύ σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς ή χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, ο ασθενής αφήνεται να ξυπνήσει αργά από την αναισθησία και δεν δίδεται κανένας παράγοντας αναστροφής.

Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να παραμείνει στον αναπνευστήρα για 6-8 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια να αφαιρέσει τον σωλήνα αναπνοής μόλις ξυπνήσει.

Μερικοί ασθενείς θα παραμείνουν εξαρτημένοι από τον αναπνευστήρα για ημέρες ή και περισσότερο μετά από χειρουργική επέμβαση, αλλά αυτό είναι λιγότερο κοινό.

Οι ασθενείς που έχουν αναπνευστικές ασθένειες που καθιστούν την αναπνοή πιο προκλητική είναι πιο πιθανό να έχουν δυσκολία κατά την αφαίρεσή τους από τον αναπνευστήρα, όπως και οι καπνιστές και οι παχύσαρκοι ασθενείς.

Φαγητό και ποτό μετά την αναισθησία

Μόλις ο ασθενής ξυπνήσει μετά από τη χειρουργική επέμβαση, είναι συχνά σε θέση να πιπιλίζουν τα τσιπ πάγου ή να παίρνουν γουλιές νερού.

Εάν αυτό συμβαίνει καλά, το επόμενο βήμα είναι να πίνετε τακτικά υγρά, ακολουθούμενα από τακτική διατροφή.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ώρες ή και ημέρες, εάν ο ασθενής εμφανίσει ναυτία, έμετο ή απλώς δεν νιώθει την ανάγκη να παίρνει φαγητό ή υγρά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να φάει κανονικά τρόφιμα, εντός μιας ημέρας γενικής αναισθησίας.

Ασφάλεια μετά από γενική αναισθησία

Η Αμερικανική Ενωση Αναισθησιολόγων Νοσηλευτών (AANA) κάνει πολλές συστάσεις για την ασφάλεια των ασθενών μετά από γενική αναισθησία.

Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη μέρα ή περισσότερο για να αποφευχθεί εντελώς η αναισθησία και μέχρι να γίνει αυτό, ο μέσος ασθενής μπορεί να βρεθεί να αισθάνεται νυσταγμένος, ναυτία ή ακόμα και μπερδεμένος.

Για την πρώτη ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση, αναμένετε να περάσετε τις περισσότερες φορές χαλαρώνοντας ή να κάνετε χαλαρωτικές δραστηριότητες.

Σχεδιάστε την λήψη της ημέρας μετά τη γενική αναισθησία μακριά από την εργασία και άλλες δύσκολες δραστηριότητες.

Οι συστάσεις της AANA δεν περιλαμβάνουν τη λειτουργία βαρέων μηχανημάτων (συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης αυτοκινήτου) ή την υπογραφή οποιουδήποτε νομικού εγγράφου για τουλάχιστον 24 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Προσθέστε έναν οδηγό για να σας πάει στο σπίτι από το κέντρο χειρουργικών επεμβάσεων και να αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ ή να παίρνετε sedative φάρμακα που δεν έχουν συνταγογραφηθεί από το χειρουργό σας την πρώτη ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση.σ

Επίσης, εάν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, συνιστούμε να βρείτε βοήθεια για την φροντίδα των παιδιών, καθώς θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο ξεκούρασης από το συνηθισμένο για τουλάχιστον μια ημέρα μετά το χειρουργείο, ενδεχομένως και περισσότερο.

Η γενική αναισθησία έχει κινδύνους, αλλά οι ανταμοιβές της ύπαρξης χειρουργικής επέμβασης χωρίς πόνο, μπορεί να είναι εξαιρετικές.

Η απόφασή σας να κάνετε χειρουργική επέμβαση πρέπει να σταθμίζει τους κινδύνους της διαδικασίας και της αναισθησίας που θα λάβετε ενάντια στις πιθανές ανταμοιβές της διαδικασίας.

Ενώ είναι αλήθεια ότι κάθε χειρουργική επέμβαση έχει κινδύνους, μπορεί επίσης να υπάρξουν μεγάλα οφέλη από τη χειρουργική επέμβαση.

Μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε εάν είστε πρόθυμοι να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση και αναισθησία, και εάν τα οφέλη αξίζουν τον χρόνο, την προσπάθεια, τον πόνο και τον κίνδυνο.

Πηγή: Ολα για την αναισθησία. AANA. Πρόσβαση στον Αύγουστο του 2017. http://www.aana.com/forpatients/Pages/All-About-Anesthesia.aspx

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Plus