ΕπικαιρότηταΠολιτική

Οι συμφωνίες Μητσοτάκη στην Ιαπωνία και η Στρατηγική Συνεργασία

Οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, «διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συμφωνίες είναι οι εξής:

* Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού,

* Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας,

* Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI) (υπογράφεται την Τρίτη),

* Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO) (υπογράφεται την Τρίτη),

* Επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

Μητσοτάκης από Ιαπωνία: «Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό»

Την υπογραφή κοινής δήλωσης που αναβαθμίζει σε στρατηγικές τις σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας χαιρέτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, μετά το τέλος της συνάντησης με τον Ιάπωνα ομόλογό του.

Απευθυνόμενος στον Φούμιο Κισίντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «με χαροποιεί πολύ το γεγονός ότι υπογράφουμε Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας. Με τη δήλωση αυτή, οι χώρες μας αναβαθμίζουν σημαντικά τις στρατηγικές σχέσεις τους και εγκαινιάζουμε ένα πεδίο στενής συνεργασίας σε ένα φάσμα διαφόρων τομέων πολιτικής: πολιτική, οικονομία, κλίμα, ψηφιακή εκπαίδευση, πολιτισμός, τουρισμός. Και αυτό το κείμενο που θα υπογράψουμε θα είναι η “πυξίδα” μας, ένας οδηγός για την πλήρη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μας, τα επόμενα χρόνια».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε σχεδόν 5,6% το 2022, ρυθμός σχεδόν διπλάσιος του μέσου όρου που προβλέπεται για την Ευρωζώνη, και αποτελεί έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «εντοπίσαμε μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, δεδομένου ότι η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο και πολύ σταθερό επενδυτικό προορισμό και εμπορικό εταίρο».

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ατυχή εμπρηστική ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες της γειτονικής μας Τουρκίας, οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Θα κρατάμε πάντα, κ. πρωθυπουργέ, το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό. Όμως, ως κυρίαρχο Εθνος, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απειλή κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «έχουμε εξ αρχής υποστηρίξει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Εχουμε έναν επιπρόσθετο λόγο ευαισθησίας εμείς όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, κ. πρωθυπουργέ: μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη ήταν μεταξύ των πρώτων άμαχων θυμάτων, τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα